Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής : Δύσκολες διαπραγματεύσεις, διάλειμμα για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Σύνοδος Κορυφής : Δύσκολες διαπραγματεύσεις, διάλειμμα για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Ενδεικτικό της δυσκολίας των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης το «διάλειμμα» περίπου δυο ωρών, μετά από επτά ώρες συνεδρίασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρόνος για διαβουλεύσεις μεταξύ των αντίθετων πλευρών και ζυμώσεις για να επιτευχθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός

Επιβεβαίωση όσων μιλούν για εξαιρετικά δύσκολη Σύνοδο Κορυφής και χάσμα μεταξύ των αντικρουόμενων πλευρών σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί η είδηση του διαλείμματος προκειμένου να υπάρξουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Για όσους παρακολουθούν τις Συνόδους Κορυφής αποτελεί πάγια τακτική κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ ή φτάνουν ακόμη και σε αδιέξοδο να διακόπτεται η συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξουν προσπάθειες συμβιβασμού με διμερείς και τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των διαφωνούντων ή των υποστηρικτών της μίας ή της άλλης πρότασης ώστε να οργανωθεί νέα γραμμή επίθεσης και στρατηγικής.

Μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη για «διάλειμμα» ανήρτησε σε tweet του ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μπάρεντ Λιντς ανέφερε ότι «μετά από δύο γύρους συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής για διαφορετικά θέματα που αφορούν στο ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να γίνει διάλειμμα μέχρι τις 8 μμ. Στο μεσοδιάστημα θα οργανώσει διαβουλεύσεις σε μικρότερες συνθέσεις».

Ξεχωριστές συναντήσεις με Μέρκελ, Μακρόν και Ρούτε

Στο «διάλειμμα» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε που ανήκει στην ομάδα των φειδωλών που «πολεμούν» την πρόταση της Κομισιόν.

Ξεχωριστή συνεργασία είχε ο κ. Μισέλ και με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουελ Μακρόν, που πρωτοστάτησαν από την αρχή για την ύπαρξη συμφωνίας.

«Οι διαφορές παραμένουν μεγάλες»

Για τη δυσκολία των συζητήσεων προϊδέασε η έμπειρη Άνγκελα Μέρκελ, που άλλωστε εδώ και μέρες προσπαθεί να μειώσει τις προσδοκίες για απόφαση σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, δείχνοντας προς νέα έκτακτη Σύνοδο μέσα στον Ιούλιο, καθώς η κρισιμότητα των διακυβευμάτων δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολες συνομιλίες για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας πως υπάρχουν βαθιές διαφορές.

«Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση», δήλωσε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής.

«Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος.

«Δύσκολη, αλλά εφικτή η ύπαρξη συμφωνίας»

Χωρίς να αμφισβητούν τη δυσκολία του εγχειρήματος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν προσπάθησαν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας, έστω και συγκρατημένης.

«Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.

Την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης εξέφρασε η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

«Εάν τα κάνουμε σωστά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί» τόνισε και επισήμανε: «όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν».

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε: «ο κίνδυνος του ιού επιμένει και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί, εάν η Ευρώπη είναι ικανή να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση που έχει σχέση με τον κορονοϊό με έναν πειστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με το Νext Generation Eu. Όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά να εκσυγχρονίσουμε την Ένωσή μας και να πάμε μπροστά την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και την ψηφιοποίηση».

Πιέσεις για άμεση λύση από το Νότο

Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, που βάσει της αρχικής πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι στους ευνοημένους, πιέζουν για άμεση συμφωνία χωρίς -τουλάχιστον σημαντική- μεταβολή των όρων της αρχικής πρότασης της Κομισιόν.

Ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Στις διαβουλεύσεις αυτές, η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Must in

Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στην αναμέτρηση με την Βίρτους (18/12).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο