Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα – φωτιά: Γιατί η Ελλάδα χάνει επενδυτές – Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Έρευνα – φωτιά: Γιατί η Ελλάδα χάνει επενδυτές – Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Το 2019 η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 29η θέση των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάταξη που αφορά την ικανότητα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, από την 35η που κατείχε το 2018, σύμφωνα με έρευνα της Ernst&Young

Σημαντική άνοδο στην κατάταξη που αφορά την ικανότητα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων σημείωσε η Ελλάδα πέρυσι, καθώς σκαρφάλωσε στην 29η θέση των ευρωπαϊκών χωρών από την 35η που κατείχε το 2018, σύμφωνα με έρευνα της Ernst&Young.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η Ελλάδα απορρόφησε το 2019 το 0,34% των ευρωπαϊκών άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ), ποσοστό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της, καταγράφοντας, ωστόσο, αύξηση της τάξεως του 69% σε σχέση με το 2018.

Θετική εξέλιξη είναι και η αύξηση της συμμετοχής των επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, που διαμορφώθηκε στο 15% του συνόλου, την τελευταία τριετία, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19%).

«Ελκυστική» η πολιτική της κυβέρνησης λένε 6 τους 10 επενδυτές

Σύμφωνα με την έρευνα της Ernst&Young το 62% των επενδυτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση ακολουθεί σήμερα μια ελκυστική πολιτική, αν και θεωρεί σημαντικό να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς για την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν μόλις 50%.

Το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας ως πιθανού επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο (38%) παραμένει υψηλό, αν και μειωμένο σε σχέση με πέρυσι (47%), ενώ δύο στους τρεις επενδυτές (69%) αναμένουν περαιτέρω βελτίωση την επόμενη τριετία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτά άλλων χωρών.

Ποσοστό 28% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, ωστόσο, τα επενδυτικά σχέδια προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις που είναι ήδη εγκατεστημένες στην Ελλάδα, καθώς μεταξύ όσων δεν έχουν παρουσία στη χώρα, το ποσοστό περιορίζεται στο 5%.

Ως προς το είδος των προγραμματιζόμενων επενδύσεων, στην κορυφή παραμένουν τα γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ, ενώ παρατηρείται αξιοσημείωτη άνοδος στη συμμετοχή της βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται φέτος στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 26%, από μόλις 9% πέρυσι.

Τι κάνει επενδυτικά ελκυστική την Ελλάδα

Τα επιμέρους στοιχεία που κάνουν ελκυστική την Ελλάδα είναι η ποιότητα ζωής (81%), οι υποδομές τηλεπικοινωνιών (69%) και το επίπεδο των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (66%).

Μάλιστα, αυξημένα είναι τα ποσοστά των επενδυτών που αναγνωρίζουν ως πλεονεκτήματα το σταθερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον (65% από 38%) και τις πολιτικές της χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή (56% από 42%). Στις αδυναμίες συγκαταλέγονται το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον, η φορολογία και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας, το 77% των επενδυτών τα αξιολογούν θετικά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το 73% την ταχύτητα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου στη διάρκεια της κρίσης και 72% τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ 41% αναφέρουν ότι οι επιδόσεις της χώρας αυτό το διάστημα βελτίωσαν την εικόνα της ως επενδυτικού προορισμού.

Ωστόσο, η πανδημία φαίνεται να επηρεάζει ελαφρώς τα σχέδια επενδύσεων στην Ελλάδα, , καθώς το 50% όσων σχεδιάζουν να επενδύσουν στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο δηλώνουν ότι δεν θα μεταβάλουν τα σχέδιά τους, το 28% αναφέρει ότι θα τα «παγώσει» προσωρινά, το 4% ότι θα τα περιορίσει, 3% ότι θα τα ενισχύσει και το 6% ότι θα τα ματαιώσει.

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση δεσμεύεται για περισσότερα

«Η κυβέρνηση συνολικά και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως καθ’ ύλην αρμόδιο, είναι απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και προωθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μεταρρυθμίσεις και τομές για να καταστήσουμε την Ελλάδα μία από τις πλέον φιλικές στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρες του πλανήτη» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση της έρευνας.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι πρόκειται για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 11 ετών και υπογράμμισε: «δεσμευόμαστε τον επόμενο χρόνο να κάνουμε ακόμη περισσότερα».

Must in

ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο

Κρατούν χαμηλούς τόνους στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ παρότι, πλέον, αξιωματική αντιπολίτευση. Οι άξονες δράσης το επόμενο διάστημα, τα ονόματα που παίζουν για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024