Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη ομορφιάς που κάνουμε το καλοκαίρι
Όσα πρέπει να προσέξετε φέτος
Μήπως έχουμε κοκκινίσει αν και βάζουμε αντηλιακό; Μήπως βγάζουμε πιο πολλά σπυράκια ή το άρωμά μας μάς φαίνεται ξαφνικά πολύ έντονο; Όχι, δεν αποκτούμε παραξενιές, απλώς η επιδερμίδα και τα μαλλιά μας συμπεριφέρονται διαφορετικά λόγω της ζέστης αλλά εμείς συνεχίζουμε να τα περιποιούμαστε όπως τον χειμώνα.
#Δεν φοράμε αντηλιακό
Τα λόγια είναι περιττά, που λέει και το τραγούδι. Και όμως, παρά τη συνεχή ενημέρωση, υπάρχει κόσμος που αποφεύγει το αντηλιακό. Ομως το SPF επιβάλλεται όχι μόνο όταν είμαστε στην παραλία αλλά και όταν μετακινούμαστε στην πόλη. Και όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Μπορεί ο ήλιος να ενεργοποιεί τη σύνθεση της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας και να μας χαρίζει χρυσαφένιο, εξωτικό χρώμα, όμως μπορεί να γίνει και εχθρός μας, αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.
# Δεν ανανεώνουμε το αντηλιακό
Σύνηθες λάθος. Το ότι φοράμε το πρωί το αντηλιακό μας δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί όλη μέρα. Για να προσφέρει αποτελεσματική προστασία, πρέπει να βάζουμε τη σωστή ποσότητα, η οποία σημειωτέον είναι ίση με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού και να το ανανεώνουμε συχνά, δηλαδή κάθε 3 ώρες. Επίσης καλό είναι να ξέρουμε ότι το αντηλιακό δεν δρα αμέσως μόλις το απλώσουμε στο δέρμα αλλά 15-20’ μετά.
# Παραμελούμε κάποιες περιοχές που χρειάζονται προστασία
«Τα χείλη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα απέναντι στον ήλιο, γιατί δεν παράγουν τόση μελανίνη όσο το υπόλοιπο δέρμα, προκειμένου να προστατευτούν από τον ήλιο» λένε οι δερματολόγοι. Ετσι, χρειάζονται και αυτά αντηλιακό. Ακούγεται υπερβολικό, κι όμως δεν είναι. Επίσης αντηλιακή προστασία δεν χρειάζεται μόνο το πρόσωπο ή το σώμα αλλά και κάποια ακόμα χαρακτηριστικά που συνήθως ξεχνάμε. Αυτά είναι τα χείλη, τα αφτιά, ο λαιμός, τα χέρια, το πάνω μέρος των πελμάτων και φυσικά τα μαλλιά μας. Ο ήλιος μαζί με το χλώριο ή το αλάτι ανοίγουν τα λέπια της τρίχας, με αποτέλεσμα να χάνει την ενυδάτωσή της και τους χρωστικούς της παράγοντες. Το αποτέλεσμα είναι το φριζάρισμα, η ξηρότητα και το ξεθώριασμα. Οι συνθέσεις με αντηλιακά φίλτρα και θρεπτικά έλαια επενδύουν την τρίχα με ένα φιλμ που προστατεύει το χρώμα από την οξείδωση, χαρίζουν απαλότητα και ταυτόχρονα «γεμίζουν» τα κατεστραμμένα σημεία της τρίχας.
# Θεωρούμε ότι το make up με SPF μας προστατεύει από τον ήλιο
Εμείς μπορεί να απλώνουμε το make up μας πιστεύοντας εσφαλμένα ότι μας προστατεύει, όμως στην πραγματικότητα ρισκάρουμε την υγεία της επιδερμίδας μας. Οι αντηλιακοί δείκτες που περιέχουν κάποιες καλλυντικές συνθέσεις, όπως μία ενυδατική, ΒΒ ή ένα make up, λειτουργούν ως ένα επιπρόσθετο μέτρο ασφάλειας, εφόσον δεν προστατεύουν από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Γι’ αυτό, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το αντηλιακό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που ο ήλιος καίει πιο πολύ από κάθε άλλη εποχή.
Αν θέλουμε οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε καθημερινά μια βάση, επιλέγουμε αντηλιακές πούδρες και compact αντηλιακά με χρώμα και υψηλό δείκτη, που θα μας εξασφαλίσουν τη σωστή προστασία. H υφή τους γλιστράει στην επιδερμίδα, απορροφούν τις γυαλάδες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή της μέρας σε στεγνή ή βρεγμένη επιδερμίδα.
# Κάνουμε αποτρίχωση λίγο πριν πάμε παραλία
Προέκυψε την τελευταία στιγμή μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Υπέροχα! Ωστόσο, τα πόδια μας δεν είναι κατάλληλα για να εκτεθούν σε κοινή θέα. Οπότε κάνουμε το αυτονόητο λάθος που συνήθως το συνειδητοποιούμε όταν πλέον είναι αργά. Πιάνουμε το κερί ή το ξυραφάκι. Κι ενώ έχουμε απαλλαγεί από την τριχοφυΐα αποκτάμε άλλο θέμα: το τσούξιμο και τις κοκκινίλες, που είναι εξίσου αντιαισθητικές με τις τρίχες. Οι ένοχοι; Ενας συνδυασμός πραγμάτων όπως η έκθεση στον ήλιο, η τριβή με την άμμο, το αντηλιακό, και κυρίως το αλάτι ή το χλώριο.
# Φοράμε βαρύ άρωμα
Σας έχει συμβεί ποτέ να βρίσκεστε σε έναν κλειστό κλιματιζόμενο χώρο και να μην μπορείτε να αναπνεύσετε εξαιτίας κάποιου που το έχει παρακάνει με το άρωμά του; Ισως είναι εξίσου ενοχλητικό με την έλλειψη υγιεινής. Το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης, ένα βαρύ άρωμα γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν συνδυάζεται με τη ζέστη, τον ιδρώτα και την έξτρα ποσότητα σμήγματος που παράγει η επιδερμίδα. Ετσι, το καλοκαίρι αποχαιρετούμε το άρωμά μας και φοράμε μια πιο ανάλαφρη σύνθεση με νότες φρεσκάδας όπως εσπεριδοειδών, θαλασσινής αύρας και καλοκαιρινών βοτάνων, όπως π.χ. βασιλικός. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε γενικώς τα αρώματα όταν καθόμαστε στον ήλιο γιατί το οινόπνευμα που περιέχουν σε συνδυασμό με τον ήλιο ενδέχεται να δημιουργήσει κηλίδες και δυσχρωμίες.
# Κάνουμε σολάριουμ προτού ξεκινήσουμε τα μπάνια
Υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει ότι αν κάνουμε σολάριουμ ή αυτομαύρισμα πριν από τα πρώτα μπάνια, θα αποφύγουμε τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες του ήλιου. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο όχι απλά δεν ισχύει, αλλά έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα, τονίζουν οι ειδικοί. Ιδίως το σολάριουμ αδυνατίζει την άμυνα της επιδερμίδας και την καθιστά ευάλωτη στη UVA ακτινοβολία, η οποία είναι η πιο ύπουλη μιας και δεν φανερώνει αμέσως τις αρνητικές της συνέπειες στο δέρμα, αλλά σταδιακά με την πάροδο των χρόνων. Η UVA είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση και τις αυξημένες πιθανότητες για μελάνωμα.
# Δεν καθαρίζουμε το πρόσωπό μας μετά τη θάλασσα
Ετσι κι αλλιώς πρέπει να καθαρίζουμε την επιδερμίδα μας προτού κοιμηθούμε. Ιδιαίτερα μετά από μία μέρα στη θάλασσα, όπου οι πόροι της έχουν μπλοκάρει από τον ιδρώτα, τα κατάλοιπα του αντηλιακού, το αλάτι, το χλώριο και το σμήγμα, παράγοντες που δεν την αφήνουν να οξυγονωθεί.
# Δεν χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα
Το καλοκαίρι δύσκολα μας «τραβάει» η επιδερμίδα λόγω της υγρασίας και της ζέστης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να την ενυδατώνουμε. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε την ενυδατική μας κρέμα και αν αισθανόμαστε ότι πέφτει πιο λιπαρή απ’ ό,τι τον χειμώνα, την αντικαθιστούμε με ένα ενυδατικό τζελ. Επιπλέον, καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα σπρέι νερού χωρίς οινόπνευμα προκειμένου να το χρησιμοποιούμε όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς, κλιματιζόμενους χώρους, όπου ο αέρας είναι ξηρός.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη