ΕΕ : Προς πενταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις
Το θέμα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, για την επιθετική- προκλητική τακτική της, αναμένεται να θέσει, ο πρωθυπουργός σε διμερείς επαφές που θα έχει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το θέμα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, για την επιθετική- προκλητική τακτική της, αναμένεται να θέσει, ο πρωθυπουργός σε διμερείς επαφές που θα έχει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής εάν υπάρξει το περιθώριο, μετέδωσε το MEGA.
Οι εξαιρετικά περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελούν το κύριο αντικείμενο της Συνόδου, δυσκολεύουν τυχόν θέση της Αθήνας να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.
Πενταμερής για την Τουρκία
Ωστοσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου.
Στην πενταμερή θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σαρλ Μισέλ ο οποίος την πρότεινε, και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει ο Σκάι.
Για το θέμα έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο. Αυτό πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο για το Ταμείο, ένα θέμα ιδιαίτερα ακανθώδες.
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιληφθεί εξάλλου το πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς.
Οι συμμαχίες της Ελλάδας
Ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, θέτοντας στο επίκεντρο την τουρκική παραβατικότητα.
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, διαμορφώθηκε ένα μπλοκ χωρών που ζήτησαν ανοικτά τον προσδιορισμό και την επιβολή ενός καταλόγου κυρώσεων στην Άγκυρα με σκοπό να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών της ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Αυστρία. Ελλάδα και Κύπρος εξάλλου, συντονίζουν τις κινήσεις τους, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, όπως έδειξε η επίσκεψη Αναστασιάδη στη χώρα μας.
Ποιες χώρες είναι επιφυλακτικές για κυρώσεις στην Τουρκία
Τέσσερις χώρες εμφανίζονται διστακτικές αναφορικά με την σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Τουρκία. Αρχικά η Γερμανία που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο και δεν θέλει ταραχές με τους γείτονές της, δεδομένου του ότι έχει να ασχοληθεί με τον κοροναϊό αλλά και το Brexit. Μαζί με τη Γερμανία είναι, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ισπανία.
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο