«Βόμβα» έλληνα πρέσβη στο Κάιρο: Είμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου
Στην αποκάλυψη ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ προχώρησε ο έλληνας πρέσβης στο Κάιρο
Στην αποκάλυψη ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ προχώρησε ο έλληνας πρέσβης στο Κάιρο.
Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο Νικόλαος Γαριλίδης σε συνέντευξή του στο Al-Ahram Weekly που δημοσιεύει το ΣΙΓΜΑ, υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας. «Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη», πρόσθεσε.
Η διαδικασία διαπραγμάτευσης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών όπως αναφέρει η Al – Ahram μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, όπου αυτός και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι θα βοηθήσουν η μια χώρα την άλλη για να ωφεληθούν αμφότερες από τους πιθανούς υποθαλάσσιους πόρους.
Όπως αναφέρει ο κ. Γαριλίδης, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας. «Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα», είπε σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος γύρος συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών.
«Στο τέλος της ημέρας και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά για μία έτσι κι αλλιώς δύσκολη προσπάθεια.
Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε τον Ιούνιο με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αλλά και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι για το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει λύση για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».
Ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι μετέφερα τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει πάντως πρόσφατα ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο είναι πιο πολύπλοκες σε σχέση με την Ιταλία, όπου προϋπήρχε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας», ξεκαθαρίζει.
Οι δυσκολίες
Είναι γνωστό ότι μια χάραξη ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις πάγιες ελληνικές θέσεις θα σήμαινε χάραξη που περιλαμβάνει και σημαντικό μέρος των περιοχών που διεκδικεί η Τουρκία.
Αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος δεν καλείται απλώς να κάνει μια αμοιβαία χάραξη με την Ελλάδα αλλά και να πάρει θέση απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις. Και όσο και εάν ισχύει ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο δεν ήταν από τις καλύτερες δυνατές, ιδίως από τη στιγμή που ανέβηκε ο στρατηγός Σίσι στην εξουσία, όπως και το γεγονός ότι Τουρκία και Αίγυπτος στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, αυτό δεν σημαίνει ότι τόσο εύκολα θα προχωρήσει η Αίγυπτος σε μια τέτοια κίνηση.
ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα προχώρησε σε μία ιστορική συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την από κοινού οριοθέτηση ΑΟΖ, αποτέλεσε σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να κατοχυρώσει τις θέσεις της ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο απέναντι στις «αναθεωρητικές θέσεις της Τουρκίας, όπως συγκεφαλαιώνονται στη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις