Εμμανουήλ Χατζηδάκης : Ένας από τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο το 1974
Σε καιρούς χαλεπούς, με την εξ ανατολών γείτονα να προκαλεί και να απειλεί κατά την προσφιλή της τακτική, η τιμητική αναφορά μας στον Χατζηδάκη αντανακλά τον απεριόριστο θαυμασμό μας και το βαθύτατο σεβασμό μας προς τους Έλληνες, Ελληνοκυπρίους και Ελλαδίτες, που αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών πριν από 46 χρόνια
Ένα από τα πολλά παλικάρια, τους πραγματικούς ήρωες, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 ήταν ο αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Εμμανουήλ Χατζηδάκης.
Σε καιρούς χαλεπούς, με την εξ ανατολών γείτονα να προκαλεί και να απειλεί κατά την προσφιλή της τακτική, η τιμητική αναφορά μας στον Χατζηδάκη αντανακλά τον απεριόριστο θαυμασμό μας και το βαθύτατο σεβασμό μας προς τους Έλληνες, Ελληνοκυπρίους και Ελλαδίτες, που αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών πριν από 46 χρόνια.
Φωτεινό παράδειγμα θάρρους και ακατάβλητης μαχητικότητας, ο αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Εμμανουήλ Χατζηδάκης γεννήθηκε το 1927 στο Καλάμι Χανίων.
Το 1947 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1949 ως ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις στο Γράμμο και στο Βίτσι, όπου τραυματίστηκε τον Ιούνιο του 1949.
Το 1950 ο Χατζηδάκης μετατάχθηκε στο Πυροβολικό.
Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία του Πυροβολικού, στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού, στη Σχολή Στατιστικής και στη Σχολή Πυροβολικού Δυτικής Γερμανίας.
Υπηρέτησε σε πολλές μονάδες του Ελληνικού Στρατού και διετέλεσε διοικητής της 149 ΜΜΒΠ (Μοίρα Μέσου Βαρέος Πυροβολικού).
Το Σεπτέμβριο του 1973 ο Χατζηδάκης μετατέθηκε στην Κύπρο και ανέλαβε τη διοίκηση της 173 ΜΑ/ΤΠ, η οποία τελούσε υπό τη διοίκηση της Ι ΑΤΔ και είχε την έδρα της στο στρατόπεδο «Ανδρέα Δημητρίου», στην περιοχή Καραόλου της επαρχίας Αμμοχώστου.
Κατά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο («Αττίλας Ι», 20-22 Ιουλίου 1974 ) η Μοίρα του Χατζηδάκη κλήθηκε να υποστηρίξει με τα πυρά της τον αμυντικό αγώνα των 201 ΤΠ και 386 ΤΕ.
Η Μοίρα, που διέθετε 18 αντιαρματικά πυροβόλα των 6 λιβρών και πέντε αντιαεροπορικά πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών, κατάφερε ισχυρά πλήγματα στον αντίπαλο και συνέβαλε αποφασιστικά στην εκκαθάριση των εχθρικών θυλάκων, γι’ αυτό και δεχόταν καθημερινές αεροπορικές προσβολές.
Δυστυχώς, στις 15:30 της 22ας Ιουλίου 1974, μισή μόλις ώρα πριν από την έναρξη της ανακωχής, ο Χατζηδάκης έπεσε ηρωικώς μαχόμενος, όταν προσεβλήθη το παρατηρητήριο της Μοίρας από ρουκέτα τουρκικού αεροσκάφους.
Από την επίθεση αυτήν έχασαν επίσης τη ζωή τους ο ανθυπασπιστής (ΠΒ) Κατσάνος Ευάγγελος και ο ΔΕΑ (ΠΒ) Χατζηπροκοπίου Σώτος.
Ο Χατζηδάκης, που τιμήθηκε με παράσημα και μετάλλια, ετάφη στο νεκροταφείο Σταυρού της Αμμοχώστου και έλαβε μετά θάνατον το βαθμό του αντιστρατήγου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές απώλειες της 173 ΜΑ/ΤΠ στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο (η Μοίρα, με νέο διοικητή τον ταγματάρχη Νικόλαο Κυριαζή, προέβαλε σθεναρή αντίσταση και κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, στον «Αττίλα ΙΙ», 14-16 Αυγούστου 1974) ανήλθαν σε 26 (πέντε πεσόντες αξιωματικοί και οπλίτες και 21 αγνοούμενοι).
- Greek Government Targets Record Investment Program and Tax Relief for Middle Class
- Κρήτη: Αντί για τα δεσμά του γάμου πέρασαν στον γαμπρό χειροπέδες
- Ο Σπανούλης πλησιάζει στη Μονακό: Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, το οριστικό deal και το… ΟΑΚΑ
- Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύμηνη φουρτούνα
- Η «Famagusta» ρίχνει φως στο επί 20 χρόνια χαμένο ντοκιμαντέρ της Μελίνας Μερκούρη
- Χρυσοχοΐδης: Δεν φαίνεται σύνδεση ανάμεσα σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι