Κοροναϊός: Έξαρση της πανδημίας παγκοσμίως – Ποιες χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο»
Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι δραματική καθώς την Πέμπτη καταγράφηκαν 75.255 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πορεία του κοροναϊού παγκοσμίως καθώς σε αρκετές χώρες παρατηρείται έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι δραματική καθώς την Πέμπτη καταγράφηκαν 75.255 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Οι θάνατοι στις ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε άνοδο, έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Ιουνίου, με τους βαρύτερους απολογισμούς να καταγράφονται στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας, κατά το Reuters.
Σύμφωνα με το Τζονς Χόπκινς, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν στην COVID-19 άλλοι 974 ασθενείς, με τον απολογισμό της πανδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ να φθάνει έτσι τους 138.201.
Οι μισές και πλέον πολιτείες – οι 30 από τις 50 – ανακοίνωσαν θλιβερά ρεκόρ νέων κρουσμάτων μέσα σε μια μέρα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός.
Οι μολύνσεις βρίσκονται σε άνοδο σχεδόν σε όλες τις πολιτείες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters που βασίζεται στη σύγκριση των δεδομένων για τα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες με εκείνα των δύο εβδομάδων που προηγήθηκαν.
Καλπάζει ο ιός στην Ινδία
Στην Ινδία ξεπεράστηκε σήμερα το όριο του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, την ώρα που οι τοπικές αρχές συνεχίζουν να επιβάλλουν μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και να επαναφέρουν σε ισχύ καραντίνες για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού.
Με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, η οποία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως σε αριθμό μολύνσεων — περισσότερες καταγράφονται μόνο στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία — ο ασιατικός γίγαντας καταμετρά πλέον 25.602 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.003.832 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η πανδημία εξαπλώνεται πλέον σε μικρότερες πόλεις και κοινότητες σε αγροτικές περιοχές, μετά την άρση των γενικευμένων περιορισμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ρεκόρ κρουσμάτων στο Περού
Την ίδια στιγμή, ξεπέρασαν τα 340.000 τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Περού, όπου πάντως ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα απέκλεισε το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής της καραντίνας, που ήρθη στις αρχές του μήνα στη χώρα των Άνδεων.
Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον κοροναϊό στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία, και ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας, διαγνώστηκαν 3.862 νέα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 341.586. Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων των τελευταίων 21 ημερών.
Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 198 ασθενείς, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 να φθάνει τους 12.615. Επρόκειτο για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό εδώ κι έναν μήνα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία έφθασε τους 12.396, που αποτελεί επίσης ρεκόρ.
Βασιζόμενος στις «στατιστικές» και τις «πληροφορίες» που λαμβάνει από την κυβέρνησή του όμως, ο αρχηγός του κράτους τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να επιβληθεί εκ νέου καραντίνα.
Σημείωσε πάντως πως για να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων πρέπει οι πάντες να φανούν «υπεύθυνοι», να τηρούν «την κοινωνική απόσταση», να έχουν «συνείδηση πολίτη», να επιδεικνύουν «τη συμπεριφορά που απαιτείται», κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Americana de Moquegua.
Την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση του Περού άρχισε να αίρει σταδιακά τα μέτρα, με τον τερματισμό της καραντίνας σε 18 από τις 25 περιφέρειες. Την Τετάρτη, επέτρεψε να αποκατασταθούν οι αεροπορικές και οι χερσαίες συγκοινωνίες σε εθνικό επίπεδο.
Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει νέα καραντίνα στην Κολομβία
Στην Κολομβία ξεπεράστηκε το όριο των 6.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, ενώ καταγράφηκε θλιβερό ρεκόρ 8.037 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.
Άλλοι 215 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κοροναϊού να φθάνει τους 6.029 νεκρούς αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 6η Μαρτίου.
Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Κολομβία, με το νέο ρεκόρ των 8.037 ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό σε μια ημέρα, καταγράφει συνολικά τα 173.206 κρούσματα.
Σε διάστημα πέντε ημερών, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε από τους 5.000 στους 6.000 στη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων, 8 εκατ. από τους οποίους ζουν στην πρωτεύουσα Μπογοτά, όπου συγκεντρώνεται το ένα τρίτο των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο και περί το 20% των θανάτων.
Υπό ασφυκτική πίεση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε την 25η Μαρτίου, την ώρα όμως που ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία θα φθάσει στην κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες στο κράτος των Άνδεων. Τα μέτρα αναμένεται να αρθούν τελείως την 1η Αυγούστου.
Γιατροί στην Μπογοτά καλούν να επιβληθεί καραντίνα σε όλη την πόλη, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας, προειδοποιώντας πως νοσοκομεία και κέντρα υγείας φθάνουν στα όριά τους.
Ο Ερμάν Μπαγιόνα, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της χώρας (Colegio Médico Colombiano), προειδοποίησε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «βρισκόμαστε κοντά στην κατάρρευση». Διευκρίνισε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονταν στο 90% της δυναμικότητάς τους το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Μπαγιόνα χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το μέτρο των τοπικών περιοριστικών μέτρων, που επιβάλλονται κατά ζώνες, ανά συνοικία. «Δεν νομίζω ότι οι τοπικές καραντίνες (…) μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση», είπε.
Οι ΜΕΘ, επισήμανε ο ίδιος, δεν είναι το μόνο μέτρο κορεσμού του συστήματος υγείας. Οι πτέρυγες όπου νοσηλεύονται ασθενείς με την COVID-19, ανέλυσε, είναι γεμάτες, ενώ τα επείγοντα και τα κέντρα άμεσης βοήθειας έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.
Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Λόπες θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Φερνάντο Ρουίς Γκόμες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποφασιστεί εάν πρέπει να τεθεί σε περιορισμό όλη η πρωτεύουσα.
Για τον Μπαγιόνα, επείγει να ληφθούν αποφάσεις. Εάν τα νοσοκομεία βρίσκονται στο 100% της δυναμικότητάς τους όταν έρθει η κορύφωση, θα πρόκειται για καταστροφή, εξήγησε.
Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
- Η Kaizen Gaming επιβραβεύεται για την στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού της στα φετινά HR Awards, αποσπώντας 13 διακρίσεις
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις