Μια κωμικοτραγική ιστορία αμέλειας
Ο ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη κινείται στον αστερισμό της καλοπληρωμένης δικαιολογίας
Από όποια πλευρά και να το δεις το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε τρία ματς με δώδεκα παίκτες των οποίων οι κάρτες Υγείας δεν έχουν θεωρηθεί είναι κωμικοτραγικό. Κωμικό γιατί, ως γεγονός, η συγκεκριμένη παράβαση θυμίζει το ποδόσφαιρο της δεκαετίας του 90, τον υποβιβασμό του Αρη που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ χλεύαζαν, τους καιρούς που στις ομάδες υπεύθυνοι ποδοσφαιρικών τμημάτων ήταν χομπίστες και απλοί ερασιτέχνες παράγοντες. Από μια ΠΑΕ που θα αγωνιστεί στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι λογικό να περιμένεις τέτοιου τύπου αμέλειες. Αλλά από τον ΠΑΟΚ μπορείς τελικά να τα περιμένεις όλα.
Επόπτης
Από ό,τι διαβάζω παραιτήθηκαν αναλαμβάνοντας την ευθύνη ένας γιατρός της ομάδας και ο γενικός αρχηγός της ο κ. Σαραϊδάρης. Τι δουλειά έκανε ο Σαραϊδάρης; Ηταν επόπτης γραμμών – καλός μάλιστα. Μπορεί ένας άνθρωπος, μόνο και μόνο γιατί είναι πρώην διαιτητής, να είναι επαγγελματικό στέλεχος ομάδας και μάλιστα σε τόσο σοβαρή θέση; Η πραγματικότητα απαντά πως όχι. Αλλά όταν μια ποδοσφαιρική εταιρεία στελεχώνεται κατά βάση από πρώην διαιτητές, γιους διάσημων πατεράδων και κάτι πρώην ποδοσφαιριστές που υπάρχουν για να κάνουν φασαρία στον πάγκο, γιατί είναι έκπληξη τα μη θεωρημένα δελτία;
Παύλα
Τον καιρό της πανδημίας όλος ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε μόνο ένα πράγμα: να μην ξαναρχίσει το πρωτάθλημα και να μπει παύλα. Το ζήτησε μέχρι και ο ερασιτέχνης ΠΑΟΚ από τον Πρωθυπουργό. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι το ζητούσαν στο όνομα της υγείας των αθλητών και των ποδοσφαιριστών: ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ δικηγόρος Τάκης Μπαλτάκος είχε αναπτύξει και μια θεωρία με βάση την οποία θα ήταν αδύνατο για τους ποδοσφαιριστές να παίξουν ποδόσφαιρο καλοκαιριάτικα γιατί λόγω της ζέστης κινδυνεύουν – δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός το πρόβλημα. Τόσο πολύ νοιάζονταν στον ΠΑΟΚ όλοι για την υγεία των ποδοσφαιριστών, που ξέχασαν τις κάρτες υγείας τους! Από την άλλη γιατί να ασχοληθούν οι υπάλληλοι με τέτοιες ασημαντότητες, όταν με βάση τη γραμμή της εταιρείας δεν θα έπρεπε η ομάδα να παίζει ποδόσφαιρο; Καιρός για διακοπές είναι κι όχι για θεωρήσεις δελτίων. Και ως γνωστόν σαν τη Χαλκιδική δεν έχει πουθενά…
Ερασιτέχνες
Ο ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη κινείται στον αστερισμό της καλοπληρωμένης δικαιολογίας. Στα δικά μου τα μάτια δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην υπόθεση των δελτίων και στην υπόθεση της πολυιδιοκτησίας π.χ. Οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν τις ίδιες ερασιτεχνικές δουλειές έχοντας τη βεβαιότητα πως ό,τι κι αν συμβεί (ακόμα και η μεγαλύτερη κουταμάρα…) θα βρεθεί μια δικαιολογία ή μια εξήγηση ώστε οι οπαδοί να είναι χαρούμενοι με τον μεγάλο ιδιοκτήτη. Η άρνηση της ΑΕΚ να κάνει ένσταση π.χ. είναι δεδομένο ότι θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη ως μια μεγάλη νίκη του Σαββίδη «που κάνει τον Δημήτρη Μελισσανίδη ό,τι θέλει κ.λπ. κ.λπ.». Κι αν αυτό δεν γίνει αύριο (διότι αν κάποιος το πει αύριο μάλλον θα γελάει ο κόσμος…) είναι δεδομένο ότι θα διακινηθεί ως εξήγηση τις επόμενες μέρες. Το τελευταίο που θα υπάρξει είναι προβληματισμός για το πώς είναι δυνατόν σε μια εταιρεία του 2020 να γίνονται λάθη που παραπέμπουν στη δεκαετία του 1990! Ούτε φυσικά και θα υπάρξει κάποια εξήγηση: το μόνο που ενδιαφέρει (όπως σε κάθε περίπτωση…) είναι ο ΠΑΟΚ να μην τιμωρηθεί. Κατά τα άλλα δεν βαριέσαι αδερφέ…
Συμμαχία
Η ΑΕΚ δεν έκανε ένσταση κι έχει τους λόγους της. Ο Μελισσανίδης τίμησε τη συμμαχία με τον Σαββίδη: σε εφημερίδες έχει γραφτεί και το πώς έχουν μοιραστεί θέσεις κι αξιώματα στην ομοσπονδία όταν γίνουν εκλογές. Η ΑΕΚ δεν έχει πει κουβέντα όλο αυτό τον καιρό που γίνεται χαμός για την ιστορία της πολυιδιοκτησίας: δια της σιωπής της στάθηκε δίπλα στον ΠΑΟΚ χωρίς να τον δυσαρεστήσει – περίμενε απλά μήπως του αφαιρεθούν οι βαθμοί και βγει δεύτερη. Επιπλέον η συμμετοχή στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ θα απαιτούσε μεταγραφές κι αν η ομάδα δεν τα κατάφερνε να φτάσει στους ομίλους η καλοκαιρινή γκρίνια θα ήταν τεράστια. Στρατηγικά ό,τι έκανε δεν το βρίσκω και τόσο λάθος: ο καθένας έχει δικαίωμα να διαλέγει πού θέλει και πού δεν θέλει να αγωνίζεται. Για μένα το θέμα δεν είναι η ΑΕΚ: είναι οι τεράστιες τρύπες που υπάρχουν στους κανονισμούς της ΕΠΟ και που επιτρέπουν για μια ακόμα φορά να μένουν ατιμώρητες σοβαρότατες παραβάσεις.
ΚΑΠ
Το εξηγώ. Στον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου εξηγείται η ανάγκη ύπαρξης των δελτίων Υγείας από το άρθρο 18 Γ. «Στην κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και του σωματείου που ανήκουν. Η κατάσταση υγείας θα φέρει ιατρική θεώρηση, στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στον πίνακα ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους» αναφέρει. Το «ποδοσφαιριστές απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους» θα διαπιστώνεται από «αθλίατρο, ορθοπεδικό, παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο, αγροτικό ιατρό, ιατρό γενικής ιατρικής» και είναι σημαντικό γιατί η υγεία των παικτών είτε στα ερασιτεχνικά είτε στα επαγγελματικά πρωταθλήματα είναι βασικό και απαραίτητο ζητούμενο.
Ενσταση
Ολα αυτά σημαίνουν πως η μη θεώρηση των δελτίων θέτει ποδοσφαιριστές σε κίνδυνο. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να οδηγεί σε αυτόματη τιμωρία μιας ομάδας που δείχνει τέτοια αμέλεια κι όχι η τιμωρία της να εξαρτάται από τα κέφια του αντιπάλου της. Αρμόδιοι για τιμωρίες θα έπρεπε να είναι, στο όνομα της προστασίας της υγείας των παικτών, οι διαιτητές αρχικά και οι αθλητικοί εισαγγελείς αυταπάγγελτα. Με αυτά που συμβαίνουν καταλαβαίνει κανείς πως αν όλες οι ομάδες συνεννοηθούν μεταξύ τους και δεν κάνουν ενστάσεις (όπως η ΑΕΚ π.χ.) η κατάσταση υγείας καταργείται και οι παίκτες δεν χρειάζεται καν να περνάνε ιατρικές εξετάσεις! Ακόμα πιο αστείο είναι ότι υπάρχει 48ωρο για υποβολή ένστασης. Λες και μετά έχει πάψει να υπάρχει η εγκληματική παράβαση.
Εφαρμογή
Τέλος η όλη ιστορία αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά την τραγική κατάσταση των ελλήνων διαιτητών. Ο Ολυμπιακός ζητά την τιμωρία όσων ήταν στο δικό του ματς με το ΠΑΟΚ και δεν έκαναν έλεγχο: μόνο αυτοί μπορούν να τον κάνουν καθώς είναι υποχρεωμένοι από τον κανονισμό. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν ζητάνε τίποτα! Είναι τρομερό αλλά δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο κανονισμός, ούτε η εφαρμογή του, ούτε η υγεία των παικτών, ούτε ο απαράδεκτος τρόπος άσκησης των καθηκόντων από τη μεριά των διαιτητών. Πάλι καλά που δεν ζητάνε την τιμωρία του Διαμαντόπουλου, που είχε το θάρρος και έγραψε τα πάντα στο φύλλο αγώνα. Δεν αποκλείω στο τέλος να την πληρώσει μόνο αυτός…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις