Η EVA, η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Covid-19
Ο αμετανόητος startuper Γιάννης Βλαχογιάννης που έχει συνδέσει το όνομα του με το πρώτο επταψήφιο exit του ελληνικού συστήματος καινοτομίας μας παρουσιάζει με ανάρτηση του στο facebook την EVA.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Ο Γιάννης Βλαχογιάννης – ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας κάτω των 40 ετών- δεν σταματά να εκπλήσσει. Ο συνιδρυτής και CTO της startup εταιρείας BugSense, έφυγε για το Σαν Φρανσίσκο το 2013 μετά το deal με την Splunk, μία πολυεθνική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο NASDAQ.
Η BugSense είχε δημιουργηθεί το 2011 από τους Παναγιώτη Παπαδόπουλο και Γιάννη Βλαχογιάννη και ανέπτυσσε μία πλατφόρμα η οποία βοηθούσε τους προγραμματιστές εφαρμογών να βρίσκουν τα σφάλματα στον κώδικά τους και να τα διορθώνουν. Έχοντας χρηματοδοτηθεί με ένα ποσό μόλις λίγο πάνω από τα 100.000 δολάρια από Ελληνοαμερικανούς ιδιώτες επενδυτές στη Σίλικον Βάλεϊ, η εταιρεία δύο χρόνια μετά εξαγοράστηκε για ένα ποσό με επτά μηδενικά…
Τότε, σχεδόν σύσσωμη η ομάδα της εταιρείας -περί τα 15 άτομα- είχε μετακινηθεί στο Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να ενσωματωθεί στη Splunk, αναλαμβάνοντας την παρουσία των προϊόντων της εταιρείας στο mobile. Το 2017 ο Γιάννης Βλαχογιάννης, στα 36 του χρόνια πλέον, μετακόμισε στο Λος Άντζελες, προκειμένου να τρέξει τη νέα του startup. Η επωνυμία της, Agent Risk, μία πλατφόρμα αυτοματοποιημένης διαχείρισης επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
Στο αρχείο μου βρήκα μια συνέντευξη του αυτής της εποχής: «Η AgentRisk ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα διαχείρισης ενός ποσοστού των δικών μας χρημάτων, γιατί δεν μας άρεσε ο “μπακάλικος” τρόπος των τραπεζών», έλεγε και ήταν αφάνταστα προκλητικός ως προς την αποκάλυψη ενός καινούργιου τόπου, ενός πεδίου νέων δραστηριοτήτων: «Μέσα στην πλατφόρμα τα πάντα γίνονται με τη χρήση αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθούν τις επενδύσεις του χρήστη και έχουν πρόσβαση στην εκτέλεση στρατηγικών που μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμες μόνο σε hedge funds».
Αλλά, τον Γιάννη Βλαχογιάννη δεν τον θυμήθηκα λόγω της AgentRisk. Δεν έχει καν συμπληρωθεί 24ωρο από την τελευταία ανάρτηση του στο facebook όπου ο serial entrepreneur και αμετανόητος startuper με την ελληνική ψυχή, το μεσογειακό ταπεραμέντο και τη κοσμοπολίτικη διαθεσιμότητα μας επεφύλασσε μια νέα έκπληξη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βλαχογιάννης – κατά facebook John Victory- έγραψε: «Ποτέ δεν πίστευα ότι μία χώρα σαν την Ελλάδα θα δεχόταν να χρησιμοποιήσει πρώτα από όλες τις χώρες του κόσμου, ένα σύστημα Machine Learning (ή A.I αν σας αρέσουν τα buzz words).
Το μεγάλο στοίχημα ήταν πως μπορούμε να περιορίσουμε τα κρούσματα χωρίς να χάσουμε ζωές και χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομία με ένα πρόωρο lockdown.
Το εγχείρημα τεράστιο: Η Ελλάδα ακόμα και τώρα δέχεται χιλιάδες τουρίστες ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ και τα test που έχουμε πρέπει να γίνονται «έξυπνα» και «δυναμικά». Αλγοριθμικά.
Παρόμοιες χώρες που άνοιξαν «τυχαία», έκλεισαν πάλι σε 2-3 μέρες, χωρίς να έχουν καν τον τρομακτικό αριθμό τουριστών που έχει η Ελλάδα.
Κάπως έτσι, τέσσερα άτομα (Kimon Drakopoulos, Vishal Gupta και Hamsa Bastani και εγώ), έφτιαξαν την Eva και σε άπειρες προετοιμασίες με την ελληνική κυβέρνηση, είναι το backbone του PLF – το σύστημα που ελέγχει όποιον μπαίνει στην χώρα. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής (δεν μπορώ ακόμα να πω πολλά καθώς ακόμα γράφονται papers και περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από τα 2 Αμερικάνικα Πανεπιστήμια που έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα): Όταν συμπληρώνεται το PLF, εμείς παίρνουμε anonymized, aggregated data και απαντάμε με ένα risk profile έχοντας υπόψη μας πόσα test είναι διαθέσιμα και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που δεν μπορώ να κάνω disclose. Αυτό το risk profile, είναι το QR code που στέλνεται με email και είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για να μπεις στην χώρα.
Το risk profile, υπολογίζεται δυναμικά από έναν (self learning) Machine Learning Algorithm και είναι αρκετά πολύπλοκο πως γίνεται η κατηγοριοποίηση των τουριστών. Είναι παγκόσμια πρωτιά σε υλοποίηση, χρήση και data collection.
Όλο το σύστημα ονομάζεται Eva.
H Eva κάνει εκτός από διαχείριση πόρων και recommendations για ποιες περιοχές (σύνορα) πρέπει να απομονωθούν καθώς και μερικές ακόμα λειτουργίες που (you guessed it!) δεν μπορώ να πω.
Θα κάνω share τις επόμενες μέρες αρκετά περισσότερα αλλά μέχρι τότε:
1/ Φοράτε την μάσκα σας
2/ Πλένουμε τα χέρια μας
3/ #Eva4Eva
#savethesummer».
Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Εν αναμονή της επόμενης ανάρτησης του Γιάννη Βλαχογιάννη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις