Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν
Τι συζήτησαν στο περιθώριο της Συνόδου
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα
Η διμερής επαφή Μητσοτάκη – Μακρόν έρχεται στον απόηχο της παρέμβασης του έλληνα πρωθυπουργού στη σύνοδο για την τουρκική προκλητικότητα.
Λίγο μετά την έναρξη της κρίσιμης συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός ζήτησε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής να υπάρξουν ξεκάθαρες δηλώσεις και αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν γίνεται η Αγκυρα να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών, της Ελλάδας και της Κύπρου και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση από την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, έθεσε και το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, φέρνοντάς το ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα» του τρόπου με τον οποίο ενεργεί η Τουρκία και αντιμετωπίζει «τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο». Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε δε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Όπως προκύπτει με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως, οι ευρωτουρκικές σχέσεις παραπέμπονται για συζήτηση σε ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δήλωση από την κυπριακή πλευρά, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει κλειδώσει κάτι τέτοιο και επικρατεί σύγχυση καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Σαρλ Μισέλ, Barend Leyts, να ενημερώνει τους δημοσιογράφους που έσπευσαν να το επιβεβαιώσουν ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια τέτοια πληροφορία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις