Κι όμως δημιούργησαν λάμπα που ανάβει με τη βοήθεια…υγρού
Ονομάζεται «Circuiti Liquidi» ή κυκλώματα υγρών, το έργο στοχεύει να συνδυάσει δύο στοιχεία που θεωρούνται γενικά ως αντίθετο ζεύγος: υγρό και ηλεκτρικό ρεύμα
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα στη Βορειοανατολική Αττική
Οι απόφοιτοι του ιταλικού σχεδιασμού προϊόντων Francesco Rogante και Ilaria Pirro έχουν αναπτύξει μια περιστρεφόμενη λάμπα. Αυτή χρησιμοποιεί την ηλεκτρική αγωγιμότητα του υγρού στη θέση ενός διακόπτη.
Η «λογική» του σχεδιασμού της κατασκευής
Ονομάζεται «Circuiti Liquidi» ή κυκλώματα υγρών. Το έργο στοχεύει να συνδυάσει δύο στοιχεία που θεωρούνται γενικά αντίθετο ζεύγος: υγρό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο σωληνοειδής λαμπτήρας έχει δύο βάσεις, τις οποίες εναλλάσσει ο χρήστης. Αυτή η εναλλαγή γίνεται καθώς γυρίζει τη λάμπα ανάποδα και πίσω για να ενεργοποιήσει το φως.
Δηλώσεις σχεδιαστών
«Θέλαμε να διαλύσουμε αυτήν την πεποίθηση ότι τα υγρά και ο ηλεκτρισμός έρχονται σε αντίφαση μεταξύ τους», δήλωσαν στο Dezeen.
«Ακολουθώντας την αρχή της αντίφασης, κάναμε επίσης τον χρήστη, τον πρωταγωνιστή που παρεμβαίνει άμεσα στην ενεργοποίηση της λάμπας περιστρέφοντας το αντικείμενο με ασυνήθιστη κίνηση σε σύγκριση με το πάτημα του διακόπτη», προσέθεσαν.
Πώς λειτουργεί
Η κύρια δομή του Circuiti Liquidi είναι κατασκευασμένη από ορθογώνιο, σωληνοειδή γυάλινο δακτύλιο. Αυτός έχει κοπεί σε τρία μέρη και ασφαλίζεται στη θέση του με τρισδιάστατα τυπωμένα καπάκια.
Αυτό επιτρέπει την εύκολη αποσυναρμολόγηση και αντικατάσταση του εσωτερικού υγρού. Ένα από τα τρία αεροστεγή τμήματα περιέχει μπλε υγρό, ενώ ένα άλλο περιέχει ηλεκτρικά καλώδια. Αυτά τροφοδοτούνται από τη λάμπα και συνδέονται με μια συνηθισμένη πρίζα.
Αυτό το κύκλωμα πρέπει να είναι κλειστό για να ανάψει η λάμπα, έτσι ώστε το υγρό να έχει τον ίδιο ρόλο με έναν παραδοσιακό διακόπτη ενεργοποίησης και απενεργοποίησης.
Τα καλώδια που συνδέουν το LED με το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν κοπεί και στερεωθεί σε ένα από τα 3D βύσματα. Έτσι επιτρέπουν τη διέλευση δύο τμημάτων καλωδίου χαλκού.
Μόλις το Circuiti Liquidi γυρίσει ανάποδα, το μπλε υγρό έρχεται σε επαφή με τα δύο άκρα χαλκού. Έτσι κλείνει το κύκλωμα και με τη σειρά του ανάβει το φως.
Η αρχή της αγωγιμότητας του υγρού μπαίνει τώρα στο παιχνίδι. Μέσα στο υγρό υπάρχουν ιόντα, άτομα ή μόρια θετικά ή αρνητικά φορτισμένα, που φέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα », εξήγησε το δίδυμο.
«Όταν η θέση της λάμπας επιτρέπει στο υγρό να αγγίξει τα άκρα του χαλκού, η ροή του ρεύματος αποκαθίσταται και το ρεύμα ρέει για να ενεργοποιήσει το LED».
«Κατά συνέπεια, όταν περιστρέφεται η λυχνία, το υγρό απομακρύνεται από τα άκρα του χαλκού και διακόπτεται η ροή του ρεύματος, σβήνοντας το LED», προσέθεσαν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις