«Ωσεί παρών»
Είναι προφανές ότι σε ένα νέο Ειδικό Δικαστήριο, που θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν εκπνεύσει η χρονιά, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς θα είναι εξίσου πρωταγωνιστέ
Οι εξελίξεις, εκατέρωθεν, έχουν δρομολογηθεί, αλλά παραμένει ζητούμενο η διαχείρισή τους. Η πλειοψηφία την προσεχή Τετάρτη επικυρώνει την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (τυπικώς στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, επί της ουσίας στο Ειδικό Δικαστήριο) και ακολούθως θα αφήσει τα πράγματα να τρέξουν -περιμένοντας οι διωκόμενοι να ανοίξουν νέα ζητήματα. Η ανάγκη υπεράσπισης εαυτόν μπορεί πλέον να δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Η Κουμουνδούρου, έχοντας από καιρό προεξοφλήσει τις παραπομπές, καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει σε έναν ρόλο, ενεργού έστω, παρατηρητή ή εάν θα βγει η ίδια μπροστά στο δικαστικό πεδίο όπου θα διεξαχθεί πλέον η μεγάλη μάχη. Εχει επίσης προεξοφλήσει ότι στο Ειδικό Δικαστήριο ο Παπαγγελόπουλος δεν θα είναι μόνος του. Και δεν υπάρχουν μόνον οι συμμετέχοντες – στο εδώλιο, «ωσεί παρών», θα βρίσκονται ο Νίκος Παππάς, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι έχουν διακριτή θέση σε ένα πόρισμα παραπομπής που περιγράφει ευσχήμως και δικές τους πολιτικές ευθύνες. Πρόκειται, βεβαίως, για μια πολιτική επιλογή που στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αποσκοπεί να διαμορφώσει ένα καθεστώς ομηρείας για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Είναι προφανές ότι σε ένα νέο Ειδικό Δικαστήριο, που θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν εκπνεύσει η χρονιά, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς θα είναι εξίσου πρωταγωνιστές. Με ευθείες βολές και για σύσταση «εγκληματικής συμμορίας», η δική του κυβέρνηση θα είναι μαζί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό στο εδώλιο, αλλά χωρίς φυσική παρουσία. Πώς έδρασε ο Παππάς και πώς εξελίχθηκαν οι μυστηριώδεις συναντήσεις με τον Σάμπυ Μιώνη και άλλους επί κυπριακού εδάφους ή στο Μαξίμου; Κι ακόμη περισσότερο, τι γνώριζε και τι εντολές είχε δώσει ο τότε πρωθυπουργός; Σε καθημερινή βάση, στο περιθώριο της μεγάλης δίκης θα ανακύπτουν ερωτήματα με αποδέκτη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι εάν ο ίδιος αντιμετωπίσει όσα θα διαδραματίζονται στη δικαστική αίθουσα ως μια «δική του υπόθεση» ή θα επιλέξει να κινηθεί ως αποστασιοποιημένος θεατής. Δεν πρόκειται για τυπικό ερώτημα, αφού η απάντηση συνεπάγεται και συγκεκριμένες κινήσεις. Στην πρώτη περίπτωση, η ηγεσία της αντιπολίτευσης θα έχει ατύπως πολιτική και νομική υπεράσπιση στη δικαστική διαδικασία. Και η κάλυψη στον Παππά θα γίνει, αναγκαστικά, περισσότερο εμφανής, δοκιμάζοντας και τις εσωκομματικές ισορροπίες. Στη δεύτερη, ο Παπαγγελόπουλος και οι συν αυτόν, θα δείχνουν απομονωμένοι στο εδώλιο. Είναι κι αυτή μια επιλογή που επίσης μπορεί να έχει τίμημα. Ο Τσίπρας, εν ολίγοις, δεν μπορεί να αφήσει μόνο τον Παπαγγελόπουλο, αλλά η Κουμουνδούρου δεν έχει ακόμη καταλήξει σε τι βαθμό και σε τι επίπεδο θα ταυτισθεί με τη δίκη. Το «βρώμικο ’89», άλλωστε, ως πολιτικό και δικαστικό παράδειγμα, δεν λειτουργεί -και έχει ήδη σχεδόν εγκαταλειφθεί.
Προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να δημιουργήσει αντίβαρα στο ενδεχόμενο οι δικαστικές εξελίξεις να συνδυαστούν με γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Οι εκτιμήσεις στην κομματική έδρα περί ενός φθινοπωρινού εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχουν υποχωρήσει – εξού και το πρόγραμμα προεδρικών περιοδειών που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχισθεί όλο το καλοκαίρι. Δεν είναι βέβαιο ότι πολιτικά αυτή την ώρα αποδίδει, αλλά τουλάχιστον εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κίνηση και συντηρεί ένα μίνιμουμ κλίμα ετοιμότητας για τον κομματικό μηχανισμό.
Το καλοκαίρι θα βγει με μια θολή πολιτική πλατφόρμα μεταξύ ριζοσπαστικής Αριστεράς και «Δημοκρατικής Παράταξης», που επιτρέπει και τις ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στο παλαιό κομματικό προσωπικό και τους πασοκογενείς που έχουν καταφύγει ή στρέφονται στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω αντιδεξιών αντανακλαστικών. Ο φόβος ενός νέου Μνημονίου, ως απότοκο μιας παρατεταμένης πανδημίας, θα μπορούσε να αποτελέσει καύσιμη ύλη για ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα. Το ζήτημα είναι, ωστόσο, εάν η καταιγίδα των αποκαλύψεων που τροφοδοτείται πλέον και από τον άλλοτε «εκλεκτό εργολάβο» Χρήστο Καλογρίτσα, θα συνεχισθεί, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Κι ακόμη, εάν ο Covid-19 μπορεί να φέρει κάλπες – που ο Τσίπρας στην πραγματικότητα τις ξορκίζει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις