Σύνοδος Κορυφής : Το «μνημόνιο», οι «φειδωλοί» και οι «δυσλειτουργίες» του Ταμείου Ανάκαμψης
Εργαζόμαστε για να μην μείνει μετέωρο το βήμα της Ευρώπης είπε ο Πέτσας αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει αν η Ελλάδα θα αποδεχτεί τους όρους που έχουν επιβάλλει οι υπέρμαχοι της λιτότητας στην ΕΕ. Δεν υπάρχει Ένωση και ο Μητσοτάκης είναι απών σχολίασε ο Χαρίτσης. Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι είπε η Φ. Γεννηματά
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Σε λίγο και συγκεκριμένα στις 5μμ ξαναρχίζει η τέταρτη μέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την ελληνική κυβέρνηση να μην ανοίγει πλήρως τα χαρτιά της για το αν βλέπει θετικά η αρνητικά την ως τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που σε μεγάλο βαθμό έχει οδηγήσει σε υιοθέτηση μερικών εκ των θέσεων του μπλοκ των «φειδωλών» και ουσιαστικά αποτελούν τους υπέρμαχους της λιτότητας και της μνημονιακής επιτήρησης.
Δεν θα το βάφτιζα μνημόνιο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών ρωτήθηκε σχετικά με τον αν η Ελλάδα θα αποδεχτεί μια απόφαση που θα προβλέπει βέτο κρατών μελών της ΕΕ στην εκταμίευση χρημάτων (όπως είναι η θέση της Ολλανδίας και υιοθετήθηκε στη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ) και γενικότερα όρους που παραπέμπουν σε μνημονιακές διαδικασίες.
Ο κ. Πέτσας απέφυγε να μιλήσει για μνημονιακές υποχρεώσεις και περιορίστηκε να χαρακτηρίσει ως δυσλειτουργικό το σχήμα που προτείνεται για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Δεν θα το βάφτιζα αυτό ως μια προσπάθεια εισόδου μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά ως μια πολύ περίπλοκη διαδικασία διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία θα φέρει πολύ μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση των δράσεων που θα προβλέπονται από τα κράτη-μέλη, για να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:
«Πιστεύουμε ότι μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο θέμα της διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης και θα τοποθετηθούμε συνολικά στο τέλος. Αυτή τη στιγμή, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι πολύ δυσλειτουργικό το σχήμα που προτείνεται».
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Πέτσας ενόψει της τέταρτης μέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής είπε πως πρόκειται για «μια κρίσιμη συνεδρίαση που θα δείξει αν το βήμα της Ευρώπης προς περαιτέρω ολοκλήρωση και εμβάθυνση θα ολοκληρωθεί ή, αντίθετα, θα μείνει μετέωρο. Ελπίζουμε για το πρώτο και εργαζόμαστε για αυτό».
Συμβάλλει εποικοδομητικά
Αυτό που διαφαίνεται είναι πως η κυβέρνηση θέλει να παρθεί πάση θυσία μια απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης ωστόσο δεν είναι σαφές πόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει κοντύτερα ή μακρύτερα από τις αρχικές θέσεις με τις οποίες προσήλθε σε αυτή τη σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επεδίωκε μεταξύ άλλων να μην αλλάξει η αναλογία δανείων προς επιχορηγήσεις καθώς και να μην μπουν πρόσθετοι όροι επιτήρησης πέραν των προβλεπόμενων στο πλαίσιο της λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων.
«Ο Πρωθυπουργός όλο αυτό το τετραήμερο συμμετείχε ενεργά, όχι μόνο στην Ολομέλεια, αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου, από τις χώρες του Νότου, μέχρι το γκρουπ των λεγόμενων «φειδωλών χωρών». Αναδείχθηκε έτσι, άλλη μια φορά, πόσο πολύτιμη είναι για τη χώρα η ανάκτηση της αξιοπιστίας της. Γεγονός που αξιοποιείται από τον Πρωθυπουργό για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη και ιστορικής σημασίας διαπραγμάτευση» ανέφερε ο κ. Πέτσας και σημείωσε:
«Σκοπός των παρεμβάσεών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συμβάλλει εποικοδομητικά για μια επιτυχή κατάληξη της Συνόδου, ώστε να εγκριθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, προκειμένου οι ευρωπαϊκοί πόροι να επαρκούν για την αντιμετώπιση των αναγκών και των απαιτήσεων των Ευρωπαίων πολιτών».
Η ΕΕ δεν λειτουργεί ως Ένωση
Πυρά κατά της ΕΕ και της τροπής των συζητήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνοντας παράλληλα ευθύνες και στον Έλληνα πρωθυπουργό για τα ως τώρα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
«Εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης με σχεδόν 200.000 νεκρούς και την Ευρωπαϊκή οικονομία να αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης, η Ευρώπη μόνο ως Ένωση δεν λειτουργεί» δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».
Όπως επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, «μετά από τρεις μέρες διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι, αντίθετα με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, επικρατούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε ομάδας κρατών – μελών, οι αγκυλώσεις και η εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που καταδίκασαν τα προηγούμενα χρόνια την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες του Νότου σε κρίση».
Με το ευρωπαϊκό κατεστημένο
«Σε αυτή τη συζήτηση ιστορικών διαστάσεων, ο κ. Μητσοτάκης απουσίασε από όλες τις διεργασίες για τη διαμόρφωση ενός μπλοκ του Νότου απέναντι στους «σκληρούς» του ευρωπαϊκού βορρά και τις πρωτοβουλίες που πήρε προς αυτή την κατεύθυνση ο Ιταλός πρωθυπουργός» υπογράμμισε κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:
«Επέλεξε να μην βρεθεί απέναντι στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, τη στιγμή που η Ελλάδα θα έπρεπε να απαιτεί την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη το συντομότερο δυνατό» καθώς «η ελληνική οικονομία θα πληγεί βάναυσα από την κρίση και λόγω του πλήγματος που έχουν δεχθεί ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο αλλά και εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στην κρίση, η οποία βάθυνε της συνέπειές της».
Σταυροδρόμι
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από το Λασίθι, όπου περιοδεύει τόνισε σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ:
«Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι. Αν από αυτή τη σύνοδο βγει διχασμένη και διστακτική βάζει νάρκες στα θεμέλια της ίδιας της ύπαρξης της. Οι φειδωλοί του βορρά επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν αντέχουν οι λαοί άλλη λιτότητα και φτώχεια».
Έρχεται 5ο μνημόνιο
Όσο θετικές και να είναι οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής, αυτή αποτελεί μιας ήσσονος σημασίας διαδικασία που θα καταλήξει σε ένα πέμπτο μνημόνιο, είπε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 αναφέροντας ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό στην Ελλάδα είναι τέτοιο, που για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 -για το οποίο έχει δεσμευτεί ο κ. Σταϊκούρας- θα χρειαστούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής 10%, άρα ένα πέμπτο μνημόνιο της τάξης του 2010-2011, όπως είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις