Εμβόλιο Οξφόρδης : Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα – «1.000.000 δόσεις ως τον Σεπτέμβριο»
Οι αρχικές εκτιμήσεις για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του πειραματικού εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κοροναϊύ έως τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι συντηρητικές, καθώς η παραγωγή του εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να ολοκληρωθούν οι δοκιμές τελικού σταδίου, δήλωσε ερευνητής, λίγη ώρα μετά τα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν
Οι αρχικές εκτιμήσεις για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του πειραματικού εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κοροναϊού έως τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι συντηρητικές, καθώς η παραγωγή του εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να ολοκληρωθούν οι δοκιμές τελικού σταδίου, δήλωσε ερευνητής, λίγη ώρα μετά τα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.
«Μπορεί να παρασκευαστούν ένα εκατομμύριο δόσεις έως τον Σεπτέμβριο: αυτό μοιάζει με μια εν πολλοίς συντηρητική εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα του τι συμβαίνει» δήλωσε ο ‘Αντριαν Χιλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφερόμενος στην ικανότητα παραγωγής του εταίρου, της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca.
«Σίγουρα θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο δόσεις γύρω στον Σεπτέμβριο. Αυτό που είναι λιγότερο προβλέψιμο από το μέγεθος της παραγωγής είναι πόσο συχνά θα εμφανίζονται κρούσματα της ασθένειας, συνεπώς πότε θα υπάρξει ένα τέλος».
Πρόσθεσε ότι πιθανόν οι δόσεις του εμβολίου να είναι διαθέσιμες έως το τέλος του έτους.
Ασφαλές και ελπιδοφόρο το εμβόλιο της Οξφόρδης
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ενημέρωσης για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ερευνητές έκαναν λόγο για ένα ασφαλές για τον οργανισμό, αλλά και πάρα πολύ υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
Όπως μεταδίδει το BBC το εμβόλιο που παρασκευάστηκε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο είναι ανεκτό από τον οργανισμό.
Οι δοκιμές που έγιναν σε 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τον κορονοϊό.
Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν είναι αρκετό το συγκεκριμένο εμβόλιο για να προστατεύσει τον οργανισμό και για τον λόγο αυτό γίνονται κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
Πώς «λειτουργεί» το εμβόλιο
Το εμβόλιο – που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 – αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.
Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με κοροναϊό.
Οι επιστήμονες το πέτυχαν μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την «ακίδα πρωτεΐνης» του κοροναϊού – το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα μας – στο εμβόλιο που ανέπτυξαν.
Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κοροναϊό, ούτως ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μάθει πώς να του επιτίθεται.
Είναι ασφαλές;
Στην ερώτηση αν είναι ασφαλές, το BBC απαντά «ναι, αλλά υπάρχουν παρενέργειες».
Δεν υπήρχαν επικίνδυνες παρενέργειες από τη λήψη του εμβολίου, ωστόσο, το 70% των ατόμων στη δοκιμή εμφάνισαν πυρετό ή πονοκέφαλο αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη.
Την ίδια στιγμή καθηγήτρια Sarah Gilbert, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζει πως: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, αλλά αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα».
Τα επόμενα βήματα
Μπορεί τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής να είναι πολλά αποτελέσματα, ωστόσο ο κύριος σκοπός των επιστημόνων είναι να διασφαλίσουν ότι το εμβόλιο είναι αρκετά ασφαλές για να δώσει στους ανθρώπους.
Η μελέτη δεν μπορεί να δείξει εάν το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν ή ακόμη και να μειώσουν τα συμπτώματά τους του Covid-19.
Περισσότερα από 10.000 άτομα θα λάβουν μέρος στο επόμενο στάδιο των δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η δοκιμή έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες επειδή τα επίπεδα κοροναϊού είναι χαμηλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.
Θα υπάρξει μια μεγάλη δοκιμή, η οποία θα περιλαμβάνει 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, καθώς και 2.000 στη Νότια Αφρική και 5.000 στη Βραζιλία.
Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις για διεξαγωγή «δοκιμών πρόκλησης», στις οποίες τα εμβολιασμένα άτομα μολύνονται σκόπιμα με κοροναϊό. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC υπάρχουν «ηθικές ανησυχίες» λόγω έλλειψης θεραπειών.
Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο
Σύμφωνα πάντα με το BBC είναι πιθανό το εμβόλιο να αποδειχθεί αποτελεσματικό και να είναι έτοιμο ακόμα και πριν από το τέλος του έτους, ωστόσο, δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμο.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης θα έχουν πλήρη προτεραιότητα, ενώ θα ακολουθήσουν τα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων.
Έτσι, ο εκτεταμένος εμβολιασμός θα είναι έτοιμος, το νωρίτερο, τον επόμενο χρόνο, ακόμη κι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε νωρίτερα ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον: «Προφανώς είμαι αισιόδοξος, έχω σταυρωμένα τα δάχτυλά μου, αλλά για να πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο φέτος, ή μάλιστα τον επόμενο χρόνο, δυστυχώς, είναι απλώς υπερβολή». «Δεν είμαστε ακόμα εκεί» υπογράμμισε.
Η «μάχη» των εμβολίων
Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν είναι το πρώτο που φτάνει σε αυτό το στάδιο, με ομάδες στις ΗΠΑ και την Κίνα να δημοσιεύουν παρόμοια αποτελέσματα.
Η αμερικανική εταιρεία Moderna ήταν η πρώτη που παρείχε αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιό της μπορεί να παράγει αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό. Συγκεκριμένα, αυτά εγχέουν RNA κοροναϊού (ο γενετικός κώδικάς του), το οποίο στη συνέχεια αρχίζει να παράγει ιικές πρωτεΐνες προκειμένου να προκαλέσει ανοσοαπόκριση. Οι εταιρείες BioNtech και Pfizer είχαν επίσης θετικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας το εμβόλιο RNA τους.
Μια τεχνική παρόμοια με αυτήν της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε στην Κίνα, φαίνεται επίσης πολλά υποσχόμενη.
Ωστόσο, όλες αυτές οι προσεγγίσεις βρίσκονται στο απόλυτο όριο της επιστήμης και δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούσαν στο παρελθόν.
Συνολικά υπάρχουν 23 εμβόλια κοροναϊού σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο και άλλα 140 σε αναπτυξιακό στάδιο πρώιμου σταδίου.
Τι λένε οι επιστήμονες στην Ελλάδα για το εμβόλιο της Οξφόρδης
Την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις εξέφρασε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
«Θετικές και πολύ ενθαρρυντικές οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης (κλινική φάση δοκιμών 1/2). Να περιμένουμε και τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης σε λίγες εβδομάδες» έγραψε στο Facebook ο κ. Μόσιαλος.
- Επικός Φουρνιέ: Ψάχνει την καλύτερη μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη (pic)
- Νετρίνα: Κατάδυση στη γιγάντια σφαίρα που ίσως λύσει ένα μεγάλο μυστήριο της φυσικής
- Λάμπουν δια της απουσίας τους οι Γάλλοι από Συρία – Δύσκολοι καιροί για το Παρίσι
- «Σπαρτιάτες»: Στις 9 Ιανουαρίου γνωμοδοτεί η Επιτροπή Δεοντολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης
- Γιατί δεν έγινε ποδοσφαιριστής ο Ντουπλάντις, ο στόχος για τα 6,40 και ο θαυμασμός για τον Ζλάταν (pics)
- Dry January ή αλλιώς ένας μήνας αποχής από το αλκοόλ