Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας : Τι διαμηνύει η Τουρκία για την τριμερή του Βερολίνου
Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέχεια της μυστικής τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας. Ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις στο Βερολίνο διαμηνύει ο Ερντογάν μέσω του εκπροσώπου του, δίνοντας άλλη εικόνα από την ελληνική κυβέρνηση που υποβάθμισε τη συνάντηση
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέχεια της μυστικής τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας.
«Ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις»
Ο κ. Μάας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μετά την διαρροή της «μυστικής συνάντησης» από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν την άφιξη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις που αναιρούν την επίσημη θέση της Ελλάδας που υποβάθμισε εκείνη τη συνάντηση κάνοντας λόγο για συνομιλίες μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε πως έχει ξεκινήσει ένας διμερής διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως στο Βερολίνο «ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις».
«Στις 26 Ιουνίου, αν δεν κάνω λάθος, ο πρόεδρός μας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη. Φυσικά πριν από αυτό είχαν προηγηθεί διεργασίες. Και μετά τη συνομιλία (με Μητσοτάκη) – στο πλαίσιο των εντολών που λάβαμε- ξεκινήσαμε κάποιες επαφές. Και στόχος μας εκεί ήταν να επιλύσουμε τα διμερή μας ζητήματά μας με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.
Μάλιστα η εικόνα που έδωσε ο Ιμπραήμ Καλίν είναι μιας εφ’ όλης της ύλης συζήτηση μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με την τουρκικές διεκδικήσεις τις οποίες προσπαθεί να κατοχυρώσει με τη προκλητικότητα και επιθετικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα.
Εφ’ όλης της ύλης …διάλογος
«Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τ. Ερντογάν.
Είναι προφανές ότι η Άγκυρα ακολουθεί μία τακτική τέτοια που ονοματίζει τις όποιες συνομιλίες «διάλογο» μέσω της οποίου θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να κατοχυρώσει τις προκλητικές διεκδικήσεις της.
Το βέβαιο είναι επίσης ότι η Γερμανία έχει σαφώς πιο ήπια στάση και πιέζει προς την κατεύθυνση των συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας και είναι από τις χώρες εκείνες που δεν ήθελαν η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Στο τραπέζι κυρώσεις για τη Λιβύη
Βέβαια στο πλαίσιο του παζαριού που διεξάγεται στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπήρξε κοινή δήλωση της Άγκελας Μέρκελ, του Εμμανουέλ Μακρόν και του Τζουζέπε Κόντε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όπου Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία εμφανίζονταν έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
«Καλούμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο των όπλων που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» τόνισαν οι τρεις ηγέτες.
Μάλιστα ο Χάικο Μαας διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις ενάντια σε «όλες τις εταιρείες, πρόσωπα και οντότητες» που εμπλέκονται στην παράβαση του εμπάργκο.
«Γνωρίζουμε ότι υλικό καθώς και μισθοφόροι μεταφέρονται τακτικά στη Λιβύη με ναυλωμένα πλοία και πτήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σήμερα στην Εσθονία.
Υπό την έννοια αυτή μένει να φανεί τι ακριβώς θα κομίσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά την αυριανή επίσκεψή του στην Αθήνα.
Οι υποχρεώσεις της ΕΕ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα είπε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής και υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη της.
«Είπαμε, ταυτόχρονα, τόσο προς την Άγκυρα, όσο και προς τους εταίρους και τους συμμάχους μας, ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, σε ξηρά και θάλασσα» σημείωσε ο κ. Πέτσας και παραπέμποντας στο μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για τα 46 χρόνια από τον Αττίλα ανέφερε:
«Τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο. Στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται τώρα και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Αλλά κι ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος».
Ταραξίας
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Κύπρο όπου βρέθηκε για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης προς τους αξιωματικούς και οπλίτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974, χαρακτήρισε την Τουρκία ταραξία της Ανατολικής Μεσογείου.
«Οι παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός Κράτους – Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αποτελούν, ως εκ τούτου, και μία μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της ικανότητάς της να διαφυλάξει τα κοινά μας συμφέροντα, ενεργειακά και πολιτικά, στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Παράλληλα εκτίμησε ότι η «η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας έχει γίνει πολύ πιο επιθετική και προκλητική έναντι Ελλάδας και Κύπρου» ενώ «η προκλητική απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, και η οποία προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της, ως μνημείο-κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού είναι ακόμα μία απόδειξη, σε όσους συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, για την προκλητική και αναθεωρητική συμπεριφορά της χώρας που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του ταραξία της περιοχής».
Μέγιστη επαγρύπνηση
«Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες. Η τουρκική παραβατικότητα απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να προάγουν την ειρήνη και σταθερότητα στη περιοχή και να περιορίσουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα τόσο της χώρας μας όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις