Σύνοδος Κορυφής: Ορατή η λύση για πακέτο 390 δισ. μέσω επιδοτήσεων
Σημάδια αισιοδοξίας για συμφωνία αφήνουν "διαρροές" αλλά και δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων
Οι τέσσερις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φέρνουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το μεγάλο πακέτο ανάκαμψης της οικονομίας παρουσιάζονται, σύμφωνα με αξιωματούχους, έτοιμες να συμφωνήσουν σε ένα κομβικής σημασίας ζήτημα.
Ολα θα κριθούν στη νέα συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, έπειτα από ένα τετραήμερο θρίλερ και μια κατάσταση που απειλεί να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα.
Ύστερα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία δηλώνουν ικανοποιημένες με το ενδεχόμενο τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου να διατεθούν μέσω επιδοτήσεων και τα υπόλοιπα να χορηγηθούν μέσω χαμηλού επιτοκίου δάνεια.
Η διαρροή αυτή έδωσε ώθηση στις χρηματαγορές και το ευρώ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η απόσταση των αποδόσεων μεταξύ του ιταλικού και γερμανικού ομολόγου, τα ιταλικά spreads δηλαδή, είναι η μικρότερη από τον προηγούμενο Μάρτιο.
Οι 27 ηγέτες θα συνεδριάσουν και πάλι στις 17:00 με στόχο να συμφωνήσουν για σημαντικότατα ζητήματα όπως το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα επιτηρούν τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα αξιοποιηθεί.
Σύμφωνα με το Bloomberg, γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως αρχίζει πια να αχνοφαίνεται το μονοπάτι προς μια πλήρη συμφωνία.
«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις τελείωσαν, μπορούμε να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το σημερινό αποτέλεσμα. Συνεχίζεται το απόγευμα.» ανέφερε, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με ανάρτησή του στο Twitter.
Harte Verhandlungen sind gerade zu Ende gegangen, wir können mit dem heutigen Ergebnis sehr zufrieden sein. Am Nachmittag geht es weiter.
— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) July 20, 2020
Mε τους επενδυτές να υπολογίζουν ήδη σε μία συμφωνία, οι ευρωπαϊοι ηγέτες βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση για να την επιτύχουν, γεφυρώνοντας τις μεταξύ τους διαφωνίες.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου της Κυριακής, υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης, μεταξύ των ισχυρών χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου που έχουν πληγεί ισχυρά από τον κορωναϊό. Η ένταση μάλιστα ήταν τέτοια που σύμφωνα με αξιωματούχους οι διαπραγματεύσεις βρέθηκαν συχνά στο χείλος της τελικής κατάρρευσης.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πάντως, ο οποίος ως σθεναρός υπερασπιστής της πολιτικής της λιτότητας είναι η βασική πηγή των εμποδίων στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε για τα όσα συνέβησαν την Κυριακή:
«Δεν πήγε καλά σε μια δυο στιγμές, αλλά συνολικά νομίζω ότι έχει υπάρξει πρόοδος», και προσέθεσε: «Θέλουμε να κάνουμε την αλλαγή από δάνεια σε επιδοτήσεις, αν γίνουν μεταρρυθμίσεις και αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ. Υπάρχει πλέον, ένα πολύ καλό κείμενο σχετικά με αυτό και η εντύπωσή μου είναι ότι υπάρχει ομόφωνη στήριξη»
Το συνολικό πακέτο που βρίσκεται στο κέντρο της διαπραγμάτευσης φτάνει στα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το Bloomberg to 1 τρισεκατομμύριο θα διατεθεί μέσω επιδοτήσεων, ενώ 750 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το έκτακτο πακέτο στήριξης. Το 1/3 του συνολικού ποσού θα πρέπει να διατεθεί σε προγράμματα μετατροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στην απογευματινή τους συνάντηση πάντως οι ηγέτες θα κληθούν να συμφωνήσουν πάνω σε δύο μεγάλα αγκάθια: πώς θα διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση και αξιοποίση της χρηματοδότησης καθώς και το αν οι χρηματοδοτικές ροές θα συσχετίσουν με την υποχρέωση σεβασμού σε κάποια δημοκρατικά στάνταρντς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις