Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Καμπανάκι ΔΝΤ : Οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τις γυναίκες από τις επιπτώσεις της πανδημίας

Καμπανάκι ΔΝΤ : Οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τις γυναίκες από τις επιπτώσεις της πανδημίας

Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι οι γυναίκες δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα της οικονομικής κρίσης του κοροναϊού, δηλαδή της χειρότερης παγκόσμιας ύφεσης που έχει σημειωθεί μετά τη δεκαετία του 1930

Έκκληση στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο απεύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπέρ της ανάληψης άμεσης δράσης για τον περιορισμό της οικονομικής καταστροφής που επέφερε η πανδημία του κοροναϊού στις γυναίκες.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το δυσανάλογο πλήγμα που δέχονται οι γυναίκες εν μέσω της χειρότερης παγκόσμιας ύφεσης που έχει σημειωθεί μετά τη δεκαετία του 1930, ο οργανισμός τονίζει ότι η πανδημία απειλεί να αντιστρέψει τα κεκτημένα των γυναικών σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ευκαιρίες, μεγαλώνοντας τη μισθολογική ψαλίδα που εξακολουθεί να υφίσταται παρά τα τελευταία τριάντα χρόνια διαρκών προόδων σε αυτό τον τομέα.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη τη δύναμη της φορολογικής φαρέτρας τους, όπως και τις κρατικές δαπάνες προκειμένου να συνεχίσουν να αμβλύνουν την απώλεια εισοδήματος των πλέον ευάλωτων πολιτών, να προστατεύουν την απασχόληση και να προσφέρουν κίνητρα για την εξισορρόπηση της εργασίας με τις υποχρεώσεις απέναντι στην οικογένεια.

Στο επίκεντρο η έμφυλη ανισότητα

Προειδοποιώντας για το μέγεθος του πλήγματος που δέχονται οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ότι οι πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν με τρόπο που θα αντιμετωπίζει την έμφυλη ανισότητα, δημιουργώντας τις σωστές συνθήκες και κίνητρα που χρειάζονται οι γυναίκες για να συνεχίσουν να εργάζονται. Αναφέρει ότι η επένδυση στην εκπαίδευση και τις υποδομείς, τα επιδόματα για τους παιδικούς σταθμούς και η προσφορά γονεϊκών αδειών θα έχουν καίρια σημασία για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που έφερε ο κοροναϊός.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη κινηθεί με ταχεία βήματα προς την υιοθέτηση ορισμένων από αυτές τις πολιτικές, αναφέρει το ΔΝΤ. Όμως, όπως προσθέτε, όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βελτιώσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, να επεκτείνουν την υποστήριξη προς τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και να εξαλείψουν τα νομικά εμπόδια προς την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών – θέτοντας μάλιστα αυτές τις κινήσεις ως προτεραιότητα.

Γράφοντας σε ιστολόγιο, η Κρισταλίνα Τζορτζίεβα, διευθύντρια του ΔΝΤ, ανέφερε: «Αυτές οι πολιτικές δεν είναι αναγκαίες μόνο για την άρση των περιορισμών στη γυναικεία χειραφέτηση, αλλά και για την προώθηση μιας συμπεριληπτικής ανάκαμψης από τον κοροναϊό».

«Είναι ζωτικό οι νομοθέτες να υιοθετήσουν μέτρα που θα περιορίσουν τις τραυματικές επιπτώσεις της πανδημίας προς τις γυναίκες».

Επιπλέον, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εργάζονται σε τομείς που απαιτούν κοινωνική επαφή σε σύγκριση με τους άνδρες, όπως στον τομέα των υπηρεσιών, της λιανικής πώλησης, του τουρισμού και της φιλοξενίας. Ως αποτέλεσμα, έχουν δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ως συνέπεια της εκτεταμένης χρήσης των μέτρων lockdown σε όλο τον κόσμο ως απόκριση στην πανδημία, ο οργανισμός αναφέρει ότι οι γυναίκες έτειναν να κάνουν έως και 2,7 περισσότερες ώρες απλήρωτης οικιακής εργασίας κάθε ημέρα σε σχέση με τους άνδρες. «Φέρουν το μεγαλύτερο φορτίο των ευθυνών απέναντι στην οικογένεια, οι οποίες αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα μέτρων όπως το κλείσιμο των σχολείων και η τήρηση αποστάσεων από τους ευάλωτους, ηλικιωμένους γονείς. Μετά την άρση των μέτρων, οι γυναίκες αργούν περισσότερο να επιστρέψουν στις θέσεις τους», προσθέτει.

Λίγο καιρό πριν, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών είχε προειδοποιήσει ότι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες κατά πάσα πιθανότητα θα δέχονταν το ισχυρότερο πλήγμα από τα μέτρα του lockdown στη Βρετανία. Η δεξαμενή σκέψης είχε διαπιστώσει επίσης ότι οι εργαζόμενες μητέρες ήταν σε θέση να εργαστούν χωρίς διακοπή μόλις μία ώρα για κάθε τρεις ώρες που αντιστοιχούσαν στους άνδρες κατά τη διάρκεια του lockdown, σε μια έρευνα που εξέθετε την εργασιακή ανισορροπία ανδρών – γυναικών.

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

Πέρασαν στους «4» του EFL Cup Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ

Βραδιά των φαβορί στο EFL Cup με τις Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ να περνούν στην επόμενη φάση του θεσμού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο