Σύνοδος Κορυφής: Πώς αποτυπώνεται η συμφωνία στα διεθνή ΜΜΕ
Θερμότατη υποδοχή επιφύλαξε ο διεθνής τύπος στην αναγγελία της συμφωνίας των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η συμφωνία των 27 για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ύστερα από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων είναι τελικά γεγονός και όπως αναμενόταν αποτελεί την πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.
Deal!
— Charles Michel (@eucopresident) July 21, 2020
Ως ιστορική χαρακτηρίζει τη συμφωνία του πακέτου στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων για την ανάκαμψη από τον κοροναϊό, ο Guardian, προσθέτοντας ότι το ευρώ σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου στο 1.145.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Guardian στις δυσκολία με την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες ήρθαν σε συμφωνία, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
Μάλιστα οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές μεταξύ των ηγετών διήρκεσαν τόσο , που όπως σημειώνει ο Guardian, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν πρόλαβαν να επιστρέψουν για λίγες ώρες στις πατρίδες τους.
«Ο Μισέλ διηύθυνε τις διαπραγματεύσεις και τελικά γεφύρωσε μια σειρά από μανιώδεις διαφωνίες σχετικά με το ποσοστό των επιχορηγήσεων στο ταμείο ανάκαμψης, που έφεραν τις συνομιλίες στο χείλος της κατάρρευσης την Κυριακή το βράδυ», γράφει το Politico που αφιερώνει τον τίτλο του στο ιλιγγιώδες πόσο του 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει το ποσό του ταμείου ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Το Politico στέκεται και στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σύμφωνα με την οποία ήταν λυπηρό το γεγονός ότι, σε κάποιους τομείς όπως η υγεία, οι δαπάνες ήταν μειωμένε. Το Politico επίσης χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως έναν γαλλογερμανικό θρίαμβο και προσωπική νίκη για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν
«Ευρωπαϊκή επανεκίνηση» είναι για τη γαλλική Liberation η συμφωνία των 27, η οποία όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα αφορά ένα πλάνο ανάκαμψης που για πρώτη φορά θα χρηματοδοτηθεί από έκδοση κοινού ομολόγου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Liberation αποκαλεί τις διαπραγματεύσεις μια «αμείλικτη μάχη ανάμεσα στις λεγόμενες ‘φειδωλές’ χώρες και το γαλλογερμανικό ζευγάρι» και αναφέρεται στην ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν για μια «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη».
«Πέντε κομβικά σημεία, δύο από αυτά ιστορικά» καθώς «για πρώτη φορά στην ιστορία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδίδει το δικό της ομόλογο» αναφέρει για τη συμφωνία η γερμανική «DIE ZEIT» και θέτει ως υποχρέωση «τα λεφτά να φτάσουν εκεί που υπάρχει ανάγκη». «Έτσι μόνο λειτουργεί η Ευρώπη χωρίς δράμα στις διαπραγματεύσεις δεν γίνεται τίποτα» υποστηρίζοντας πως όλοι οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις έδωσαν μάχη για τα θέλω τους.
«Ο ιταλός πρωθυπουγός Τζουζέπε Κόντε ήθελε να συγκεντρώσει όσο περισσότερα χρήματα μπορούσε για την χτυπημένη χώρα του χωρίς να αναγκαστεί να δηλώσει πώς θα τα ξοδέψει και χωρίς να δώσει υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις. Και ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν να συνεχίζει να εξουσιάζει αυταρχικά ενώ το χρήμα θα συνεχίσει να ρέει από τις Βρυξέλλες προς τη Βουδαπέστη».
Ερμηνεύοντας την στάση της Μέρκελ η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Καγκελάριος «κατάλαβε ότι θα ζημιωνόταν και η Γερμανία σοβαρά αν η Ιταλία αποτύχει να σταθεί στα πόδια της».
«Ναι στο Ταμείο Ανάκαμψης» είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος της ιταλικής «La Repubblica» που όπως είναι αναμενόμενο εστιάζει στη δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με τον οποίο «Με 209 δισεκατομμύρια, θα ξαναφτιάξουμε την Ιταλία»
Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, η αλήθεια είναι ότι ελάχιστες φορές, αποφάσεις Συνόδου Κορυφής έχουν γίνει δεκτές με τέτοια κοινή πανευρωπαϊκή θέρμη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις