Μελάς : Ερώτηση για τις αποκαλύψεις για τις φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη το 2017
Οι αποκαλύψεις, «αναδεικνύουν παρακρατικές μεθόδους και οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι» αναφέρει ο κ. Μελάς, και στέκεται ιδιαίτερα «στους διαλόγους των αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος για τη φωτιά στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 2017 και για τη φωτιά στη Μάνη τον Ιούλιο του ίδιου έτους».
Ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης σχετικά με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» για τις φωτιές στα Κύθηρα και στη Μάνη το 2017, κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ, Γιάννης Μελάς.
Στην ερώτηση του αναφέρει πως, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 19 Ιουλίου 2020, αναδεικνύουν παρακρατικές μεθόδους και οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι και κάνει ειδική αναφορά στους διαλόγους των αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος για τη φωτιά στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 2017 και για τη φωτιά στη Μάνη τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Επίσης, ζητά να ενημερωθεί, σχετικά με την έρευνα και το πόρισμα του πυροσβεστικού σώματος για τις αιτίες της φωτιάς του 2017 στα Κύθηρα και στη Μάνη αλλά και για τις ενέργειες που προτίθενται να προχωρήσουν για να αποδοθούν ευθύνες τόσο στους αξιωματικούς όσο και στην πολιτική ηγεσία που χειρίστηκαν τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη.
«Να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι»
Σε δήλωσή του ο κ. Μελάς, σημειώνει: «Κάθε εβδομάδα και μια αποκάλυψη για τις μέρες και τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τελικά τα θύματα τους δεν περιορίστηκαν στους πολιτικούς τους αντιπάλους αλλά ήταν και απλοί πολίτες. Οι 102 νεκροί στο Μάτι και όλοι εκείνοι που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τις περιουσίες τους σε αυτή τη μεγάλη τραγωδία. Για όσα αποκαλύφθηκαν για τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και στη Μάνη απαιτούμε απαντήσεις. Ήρθε η ώρα να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, ήρθε η ώρα να αποδοθεί Δικαιοσύνη.»
Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Μελά
«Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 19 Ιουλίου 2020, αναδεικνύουν παρακρατικές μεθόδους και οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι.
Ανάμεσα στα συγκλονιστικά που αποκαλύπτονται από το ρεπορτάζ της εφημερίδας, καταγράφονται συνομιλίες μεταξύ αξιωματικών της Πυροσβεστικής που διαχειρίστηκαν την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών στα Κύθηρα και στη Μάνη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ηχογραφημένη συνομιλία που κατέθεσε στον ανακριτή ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δημήτριος Λιότσος, ο τέως αρχηγός του Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος κάνει λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», μεταξύ αξιωματικών, με μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες: «Έτσι γίνονται α παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ πρώην αρχηγό του Π.Σ) και τον Βασιλειάδη (σ.σ πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά…Έτσι παίζεται το παιχνίδι»
Η φωτιά στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 2017 ήταν καταστροφική καθώς κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα. Μάλιστα, από τότε ο Δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης, είχε κάνει λόγο για λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων, τονίζοντας ότι καθυστέρησαν αρκετά να φτάσουν στο νησί και πως τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν αδικαιολόγητα νωρίς και ενώ η φωτιά έκαιγε το νησί.
Η Νέα Δημοκρατία τότε με ανακοίνωση της, είχε τονίσει τα προβλήματα στην υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και καλούσε την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, για τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν τα Κύθηρα. Εκείνες τις μέρες, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, μετέβη στα Κύθηρα, αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, για να διαπιστώσει τα αίτια της πυρκαγιάς.
Πριν λίγες μέρες, ο Δήμαρχος του Νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης δήλωσε πως ακόμη και σήμερα 3 χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά, δεν τον έχουν καλέσει να καταθέσει και παρά τις ενέργειες του να λάβει γνώση για το πόρισμα της πυροσβεστικής, οι αρμόδιοι δεν ανταποκρίνονται.
Της καταστροφικής φωτιάς στα Κύθηρα, είχε προηγηθεί μεγάλη φωτιά στη Μάνη τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η οποία έκαψε 15 σπίτια και περίπου 35.000 στρέμματα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου.
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος είχε τονίσει πως όλη η ευθύνη ανήκε στην Πυροσβεστική καθώς δεν υπήρχε συντονισμός, ούτε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους. Ο ίδιος ο Δήμαρχος, βρέθηκε μεταξύ εστιών φωτιάς, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητό του να καεί και ο ίδιος να σωθεί από δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Η Αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα, είχε δηλώσει τότε ότι: «Είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε»
Επειδή, με τους διαλόγους που αποκαλύφθηκαν προκύπτουν ευθύνες και παράβαση καθήκοντος από αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος,
Επειδή, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτούς τους διαλόγους ταιριάζουν σε παρακρατικές μεθόδους και όχι σε μια δημοκρατική χώρα.
Επειδή, το Κράτος οφείλει να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, τη ζωή αλλά και την ιδιοκτησία των πολιτών,
Επειδή, θα πρέπει να διαλευκανθούν αυτές οι υποθέσεις και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Παρακαλώ, όπως με ενημερώσετε:
1)Σχετικά με την έρευνα και το πόρισμα του πυροσβεστικού σώματος για τις αιτίες της φωτιάς του 2017 στα Κύθηρα.
2) Σχετικά με την έρευνα και το πόρισμα του πυροσβεστικού σώματος για τις αιτίες της φωτιάς στη Μάνη.
3) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες τόσο στους αξιωματικούς όσο και στην πολιτική ηγεσία που χειρίστηκαν τις πυρκαγιές στο Μάτι, στα Κύθηρα και τη Μάνη.»
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου