Έκθετος ο Τραμπ : Επιτίθεται στο Πεκίνο ενώ η εταιρεία του εισάγει τόνους προϊόντων από την Κίνα
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αυτοπαρουσιαστεί ως σκληρός απέναντι στην Κίνα, υποσχόμενος ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο θα ολοκληρώνονται προς το συμφέρον των καθημερινών Αμερικανών. Όμως οι εταιρείες και οι ιδιοκτησίες που του ανήκουν εξακολουθούν να συμβάλλουν στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας στο οποίο αναφέρεται διαρκώς.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αυτοπαρουσιαστεί ως σκληρός απέναντι στην Κίνα, υποσχόμενος ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο θα ολοκληρώνονται προς το συμφέρον των καθημερινών Αμερικανών. Όμως οι εταιρείες και οι ιδιοκτησίες που του ανήκουν εξακολουθούν να συμβάλλουν στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας στο οποίο αναφέρεται διαρκώς.
Από πέρσι τον Σεπτέμβριο, οι ιδιοκτησίες του Τραμπ στις ΗΠΑ έχουν εισάγει περισσότερους από οκτώ τόνους αγαθών από την Κίνα, όπως πληροφορήθηκε το CNN από την εξέταση δεδομένων από τα τελωνεία των ΗΠΑ. Τα στοιχεία συγκέντρωσε το ImportGenious, το οποίο παρακολουθεί τις πληροφορίες που υποχρεώνονται από το νόμο να αποκαλύψουν στα αμερικανικά τελωνεία οι εταιρείες που εισάγουν αγαθά στις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές στόχευαν στη διακόσμηση των ιδιοκτησιών του Τραμπ.
Περισσότεροι από έξι τόνοι τραπεζιών έφτασαν στο Trump International Hotel στη Νέα Υόρκη το περασμένο φθινόπωρο. Την ίδια μέρα, ο Τραμπ αναρτούσε στο Twitter: «Τα πηγαίνουμε πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις μας με την Κίνα».
Αντιβαίνοντας στην ίδια του την πολιτική
Μια παρτίδα με δύο τόνους βιτρίνες από γυαλί και ξύλο έφτασαν στο Trump National Golf Studio του Λος Άντζελες από τη Σαγκάη, μόλις πριν από δύο μήνες. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ εξαπέλυε όλο και εντονότερες επιθέσεις κατά της Κίνας, σε σχέση με τους χειρισμούς της για τον έλεγχο της πανδημίας. Ο Τραμπ ανάρτησε tweet για την «ανικανότητα της Κίνας» και κατηγόρησε τη χώρα για «παγκόσμια μαζική δολοφονία», μόλις δύο μέρες μετά την παραλαβή των εμπορευμάτων.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι έχει αφήσει τη διαχείριση της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας στους γιους του από τη μέρα που εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς τον έλεγχο των εταιρειών στις οποίες εξακολουθεί να έχει μερίδιο, ενώ δεν είναι σαφές αν και πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στις καθημερινές συναλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους οι κινήσεις έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τις εξαγγελίες του ότι «θα κάνει και πάλι σπουδαία την Αμερική».
Και οι προτιμήσεις των εταιρειών που φέρουν το όνομά του φαίνονται να απέχουν πολύ από εκείνες που ο ίδιος ο Τραμπ καλούσε να υιοθετήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Τον Απρίλιο του 2017, εντολή της κυβέρνησής του όρισε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα πρέπει να «αγοράζουν αμερικανικά, μια εντολή που σύντομα επεκτάθηκε στα υλικά γα τα έργα υποδομής, αλλά και σε άλλους τομείς.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.
Τα στοιχεία ήρθαν στο φως ενώ τόσο η καμπάνια του Τραμπ όσο και εκείνη του Μπάιντεν ανταλλάσσουν κατηγορίες για εξυπηρέτηση (εκούσια ή ακούσια) των κινεζικών συμφερόντων εις βάρος εκείνων των ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για μια δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο εξαιτίας του κοροναϊού όσο και λόγω των προσπαθειών της Κίνας να περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, ο Τραμπ σημείωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα «αγοράζει πολλά προϊόντα» μετά τη σύναψη της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία.
«Κωλοτούμπα» και στο θέμα του ιού
Επιπλέον, ο Τραμπ τόνισε ότι δεν έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ούτε και έχει σκοπό να το κάνει και πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα «απολύτως υπεύθυνη για την απόκρυψη του ιού και την εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο». Όμως μόλις έξι μήνες πριν, ο τόνος του ήταν πολύ διαφορετικός.
«Η Κίνα εργάζεται πολύ σκληρά για τον περιορισμό του ιού», είχε γράψει στο Twitter στις 24 Ιανουαρίου. «Οι ΗΠΑ εκτιμούν βαθύτατα τις προσπάθειες και τη διαφάνεια. Όλα θα πάνε καλά. Συγκεκριμένα, εκ μέρους του αμερικανικού λαού, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Σι!».
Πριν από αυτό, όταν υπογράφηκε η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, υποσχόταν πως θα αποτελούσε κινητήρια δύναμη της οικονομικής ασφάλειας.
Όμως αυτή η πρώτη φάση δεν αντιμετώπισε τις τεράστιες δομικές αλλαγές στη σχέση μεταξύ της αμερικανικής και της κινεζικής οικονομίας, που ήταν και ο στόχος του Τραμπ. Και δεν είναι ξεκάθαρο αν η Κίνα πρόκειται να υλοποιήσει τη δέσμευση της πρώτης φάσης να αγοράσει επιπλέον 200 δισ. δολάρια αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών για αυτή και την επόμενη χρονιά.
Οι προσπάθειες του Τραμπ να επιτύχει τη συμφωνία – χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τους δασμούς, οι οποίοι είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εξόδων των αμερικανικών επιχειρήσεων – έβλαψαν και την αμερικανική οικονομία. Έκθεση του Οίκου Moody’s τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, ο οποίος ξεκίνησε το 2018, κόστισε 300.000 θέσεις εργασίας εντός του Σεπτεμβρίου, βάσει μιας οικονομικής προσομοίωσης.
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις