Νέα έρευνα: Ο κοροναϊός μεταδίδεται εντός της οικογένειας παρά εκτός σπιτιού
Στο πλαίσιο μελέτης, που δημοσιεύθηκε στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(CDC) στις 16 Ιουλίου, εξετάστηκαν λεπτομερώς 5.706 «ασθενείς αναφοράς» και πάνω από 59.000 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Νοτιοκορεάτες επιδημιολόγοι βρήκαν ότι ο νέος κοροναϊός είναι πιθανότερο να μεταδοθεί μεταξύ μελών του ίδιου νοικοκυριού παρά από επαφές εκτός σπιτιού.
Στο πλαίσιο μελέτης, που δημοσιεύθηκε στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(CDC) στις 16 Ιουλίου, εξετάστηκαν λεπτομερώς 5.706 «ασθενείς αναφοράς» και πάνω από 59.000 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόλις δύο από τους 100 προσβεβλημένους κόλλησαν τον ιό από επαφές εκτός του σπιτιού τους, ενώ ένας στους 10 κόλλησε την ασθένεια από τη δική του οικογένεια. Βάσει ηλικιακών ομάδων, το ποσοστό μόλυνσης ήταν υψηλότερο όταν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν έφηβοι ή άνθρωποι ηλικίας από 60 ετών κι άνω.
«Αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε στενή επαφή με μέλη της οικογένειας καθώς η ομάδα χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία ή στήριξη», δήλωσε ο Τζεόνγκ Εούν-κιεόνγκ, διευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) και εκ των συντακτών της μελέτης, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αποτελέσουν τον ασθενής αναφοράς, δήλωσε ο Τσόε Γιουνγκ-τζουν, επίκουρος καθηγητής στο Hallym University College of Medicine και εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Τα παιδιά με COVID-19 είναι επίσης πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικά σε σχέση με τους ενήλικες, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό των κρουσμάτων αναφοράς εντός της συγκεκριμένης ομάδας.
Τα στοιχεία για τη μελέτη συγκεντρώθηκαν από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Μαρτίου, όταν ο νέος κορονοϊός εξαπλωνόταν ραγδαία και καθώς τα ημερήσια κρούσματα στη Νότια Κορέα έφθασαν στο αποκορύφωμά τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις