Ένας οικονομικός βοηθός με Τεχνητή Νοημοσύνη που… βρήκε 10 εκατ. δολάρια
Η Plum, μια fintech startup με έδρα στο Λονδίνο και την Αθήνα που παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη πέτυχε να ολοκληρώσει μέσα στη καραντίνα ένα νέο γύρο χρηματοδότησης συγκεντρώνοντας 10 εκατομμύρια δολάρια από διεθνείς επενδυτές
Πιστέψτε με, από τα πρώτα 500 χιλιάρικα να φθάσεις νa διεκδικείς και εν τέλει, να βάζεις στα ταμεία σου 10 εκατομμύρια δολλάρια μέσα σε 2 χρόνια είναι μια πολύ μεγάλη… διαδρομή και ένα κατόρθωμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ο λόγος για μια startup, την Plum που το έχει δίπορτο ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο (την αναμφισβήτητη πρωτεύουσα του fintech).
Ήταν και πάλι καλοκαίρι. Ιούλιος μήνας. Πριν δύο χρόνια. Στο αρχείο μου βρήκα τις σημειώσεις για ένα θέμα σχετικά με μία finetch εταιρεία με ελληνικό ενδιαφέρον που είχε καταφέρει να εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις της. Το ελληνικό ενδιαφέρον για την Plum είχε να κάνει με δύο πράγματα: Το ένα εξ αυτών ήταν ότι είχε βρει αρχική χρηματοδότηση από το VentureFriends (https://venturefriends.vc/ ), «οι επενδυτές που αγαπούν τις startups», όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στη πρώτη σελίδα του fund που ανήκει και εκείνο στην οικογένεια του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), μια επενδυτική πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του European Investment Fund (EIF).
Στις σημειώσεις μου εκείνης της εποχής βρήκα πως η χρηματοδότηση κινήθηκε στα επίπεδα των 500 χιλιάδων ευρώ.
Δύο χρόνια μετά, η fintech startup -που προσφέρει μια «έξυπνη» εφαρμογή διαχείρισης χρημάτων για να βοηθήσει τους χρήστες της να βελτιώσουν τα οικονομικά τους- ανακοινώνει ένα νέο χρηματοδότησης ύψους 10 εκ. δολαρίων καθώς όπως λέγεται προετοιμάζεται για την επέκταση στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Η χρηματοδότηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την έξαρση της τρέχουσας παγκόσμιας επιδημίας, θα υποστηρίξει τα πλάνα της Plum για επέκταση σε νέες Ευρωπαϊκές χώρες και θα αναπτύξει περαιτέρω την εφαρμογή.
Ιαπωνική βοήθεια
Η Global Brain, με έδρα την Ιαπωνία, ηγείται του νέου γύρου χρηματοδότησης, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να συμμετέχει επίσης, η οποία έχει συμμετάσχει και σε προηγούμενους γύρους για την Plum. Παράλληλα, η εταιρεία έλαβε περαιτέρω χρηματοδότηση από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές της VentureFriends, την Venture Capital εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα. Τέλος, έλαβε 2,5 εκατομμύρια λίρες ως μέρος του προγράμματος Future Fund της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συνολική επένδυση για την Plum μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 19,3 εκατομμύρια δολάρια».
Ας πάμε ξανά πίσω στο 2018. Στο αρχείο μου βρήκα και ανέσυρα ένα κείμενο: «Ο Βίκτωρ Τροκούδης, ο 34χρονος απόφοιτος του INSEAD και του Harvard University κατάγεται από την Λευκωσία της Κύπρου και είναι μόνιμος κάτοικος Λονδίνου. Στην αγγλική πρωτεύουσα εδώ και χρόνια έχει μια προβεβλημένη δραστηριότητα στην δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά του fintech – μια αγορά που συνδυάζει την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων εφαρμογών της τεχνολογίας.
Στη ουσία, ο Βίκτωρας είναι ένας startuper – με θητεία και επιδόσεις στο οικοσύστημα που πάντα αναζητά την επόμενη ευκαιρία. Μια τέτοια είναι και η αγορά που ξανοίγεται μπροστά του έχοντας στη φαρέτρα του τα όπλα του Plum ( http://withplum.com), μια startup που ο ίδιος είναι συνιδρυτής και η οποία υπόσχεται να βελτιώσει τα οικονομικά των χρηστών του. O CEO του Plum, Βίκτωρ Τροκούδης έχει πολύ ξεκάθαρο στόχο: “Από την αρχή, το Plum έχει μια πολύ σαφή αποστολή. Να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, και αυτό για μας σημαίνει να τους βοηθήσουμε να έχουν περισσότερα χρήματα απ’ ότι είχαν πριν.
Η δημιουργία του Plum Investments είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της αποστολής μας. Κάνουμε τις επενδύσεις εύκολες και εφικτές για όλους και όχι μόνο για τους πλούσιους όπως ήταν η αίσθηση μέχρι σήμερα. Παράλληλα τους επιτρέπουμε να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους με υπευθυνότητα. Έχουμε δει απίστευτα συναρπαστική ανάπτυξη τους τελευταίους 12 μήνες και έτσι ανοίγουμε το πρώτο διεθνές γραφείο μας στην Ελλάδα για να ενισχύσουμε στην περεταίρω ανάπτυξη της τεχνολογίας μας!”».
Ισχυρό brand
Αυτά, τον Ιούλιο του 2018. Τον Ιούλιο του 2020 ο Βίκτωρας Τροκούδης δηλώνει: «Η Plum γίνεται η μοναδική εφαρμογή για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες. Αυτή η χρηματοδότηση αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αποστολή μας, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η αποταμίευση χρημάτων και η βελτιστοποίηση των δαπανών είναι ζωτικής σημασίας. Έχοντας εξασφαλίσει αυτήν την επένδυση, η καινοτομία μέσω της εμπειρίας των χρηστών και της ανάπτυξης προϊόντων είναι πρωταρχικής σημασίας για το brand μας». Και προσθέτει: «Με την Plum στο πλευρό του χρήστη, όλοι μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων τους σε ένα μέρος.
Αυτή η νέα έκδοση της Plum έχει καθολική απήχηση και θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των χρηστών μας. Παραδόξως, οι μεγάλες τράπεζες “τιμωρούν” τους μακροχρόνιους πιστούς πελάτες τους, δίνοντάς τους ένα ελάχιστο επιτόκιο. Από την άλλη μεριά εμείς ανταμείβουμε τους δικούς μας για την πίστη τους προσφέροντας ένα από τα πιο ανταγωνιστικά επιτόκια στην αποταμίευση τους. Στην Plum, κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά … από αποταμίευση, τόκους και συντάξεις, έως διαπραγμάτευση μετοχών και ETF, η Plum είναι η έξυπνη εφαρμογή που διπλασιάζει τα χρήματα των χρηστών της».
Αλλά, τι είναι η Plum με απλά λόγια: Eίναι ο AI οικονομικός βοηθός που ενισχύει το τραπεζικό υπόλοιπο των χρηστών της με τρεις τρόπους: αυτόματες αποταμιεύσεις, επενδύσεις και αλλαγές λογαριασμών. Αναλύοντας το εισόδημα και τις δαπάνες των χρηστών της, η Plum προσδιορίζει πως μπορούν να γίνουν μικρές αποταμιεύσεις για λογαριασμό τους. Επιπλέον, μπορεί να εντοπίσει πότε οι χρήστες της υπερχρεώνονται σε λογαριασμούς και τους ειδοποιεί αυτόματα όταν υπάρχει καλύτερη προσφορά. Εάν οι χρήστες αποφασίσουν ότι θα ήθελαν να δοκιμάσουν να αυξήσουν τα χρήματά τους για το μέλλον, η Plum μπορεί να τους βοηθήσει και σε αυτό, καθώς προσφέρει μια σειρά επενδυτικών επιλογών που εξυπηρετούν ακόμη κι αυτούς που δοκιμάζουν τον κόσμο των επενδύσεων για πρώτη φορά».
Μια μικρή αλλά έγκυρη ανασκόπηση της διαδρομής των λίγων χρόνων δραστηριότητας της Plum προσφέρει ένα ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει την ανακοίνωση του νέου γύρου χρηματοδότησης. Διαβάζω σε αυτό: «Η Plum ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την αυτοματοποίηση βασικών τμημάτων των οικονομικών όπως η εξοικονόμηση, η εναλλαγή λογαριασμών και οι επενδύσεις. Αυτή η επιστημονική προσέγγιση στη διαχείριση χρημάτων αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ενώ οι παραδοσιακοί κανόνες για αποταμίευση χωρίς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι στρογγυλεμένες αυξήσεις, έχουν δει σημαντική μείωση, ο αυτοματισμός που προσφέρει η Plum έχει οδηγήσει σε μια τεράστια αύξηση της εξοικονόμησης κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Κορονοϊού, καθώς, όταν οι άνθρωποι έμειναν σπίτι και ξόδεψαν λιγότερα, η Plum διέθεσε διαισθητικά περισσότερα χρήματα για αυτούς. Τον Ιούνιο, η εταιρεία σημείωσε αύξηση 5 φορές στις αποταμιεύσεις των χρηστών συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020 και αύξηση 163% στην εναλλαγή λογαριασμών (π.χ ηλεκτρικής ενέργειας) μέσω της εφαρμογής Plum, δημιουργώντας έτσι επιπλέον χρήματα για τους χρήστες της.
Βελτιωμένες υπηρεσίες
Σ’ αυτό το πλαίσιο της αυξανόμενης εξοικονόμησης λόγω της πανδημίας, η Plum συμπεριέλαβε σημαντικές ενημερώσεις που στοχεύουν στην ενσωμάτωση όλων των σημαντικών στοιχείων της προσωπικής χρηματοδότησης σε μία εφαρμογή και, συνεπώς, στη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας των ανθρώπων ακόμη περισσότερο. Πρώτον, οι χρήστες μπορούν πλέον να συνδέσουν όλους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τους με την Plum, ενώ στο παρελθόν η Plum είχε πρόσβαση μόνο σε έναν συνδεδεμένο λογαριασμό. Το Oneview παρέχει στους πελάτες πλήρη προβολή των αποταμιεύσεων, των δαπανών και των επενδύσεων τους, με την Plum να εργάζεται αυτόματα στο παρασκήνιο για να διασφαλίσει ότι βελτιστοποιούν τα χρήματά τους καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Επιπλέον, η Plum προσθέτει πιο ανταγωνιστικές επιλογές για τους αποταμιευτές της προσφέροντας επιτόκια για χρήματα που διατίθενται για πρώτη φορά με την Plum. Ενώ πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες μειώνουν τα ποσοστά αποταμίευσης άμεσης πρόσβασης σε 0,01%, η Plum θα προσφέρει 0,6% στον λογαριασμό εύκολης πρόσβασης. Οι πελάτες της Plum θα μπορούν επίσης να μοιράσουν ένα ποσοστό των χρημάτων που διαθέτουν, κατανέμοντας καταθέσεις μεταξύ του νέου τοκοφόρου λογαριασμού και των επενδύσεών τους, αν το επιθυμούν. Επειδή οι πελάτες ελέγχουν τα ποσοστά, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμόσουν τη στρατηγική αποταμίευσής τους με τρόπου που να ταιριάζει στις ατομικές τους ανάγκες.
H αναπτυσσόμενη fintech έχει πλέον περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες που έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή της Plum στην Αγγλία. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν αποταμιευμένα λιγότερα από 100£ και περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ επιθυμούν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση μετά την κρίση του COVID-19. Η αποστολή της Plum λοιπόν παραμένει να φέρει πλούτο και οικονομική αντοχή σε όλους, ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά φέρνοντας τη δύναμη της Plum και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η Plum στοχεύει να ξεκινήσει τις δραστηριότητες της στην Ισπανία και τη Γαλλία μέχρι το τέλος του 2020 – στην Ισπανία, για παράδειγμα, το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν έχει καθόλου εξοικονομήσεις.
Για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής αποστολής, η Plum επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα της, με προσλήψεις ανώτατων στελεχών σε product, operations και μάρκετινγκ. Σήμερα, με περίπου 60 άτομα χωρισμένα σε Λονδίνο και Αθήνα, η Plum στοχεύει να φτάσει τα 80 άτομα στα τέλη του 2020 και να παραδώσει ένα πλήρες και σταθερό προϊόν στους χρήστες σε όλη την Ευρώπη σε χρόνο ρεκόρ».
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA