Κοροναϊός : Ανησυχία στους επιστήμονες – Τα αντισώματα έχουν μικρή διάρκεια ζωής
Νέα έκθεση που ανέλυσε τα αντισώματα σε 34 ιαθέντες κοροναϊού, έδειξε ότι τα αντισώματα στον οργανισμό τους μειώνονται ραγδαία πριν την πάροδο τριών μηνών
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Συγκλονίζει βίντεο με τη διάσωση γυναίκας στην Ισπανία - Ήταν εγκλωβισμένη 3 μέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Γυναίκα έβγαλε τα ρούχα της σε πανεπιστήμιο στο Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ
Η ανάρρωση από τον κοροναϊό ενδέχεται να μην προσφέρει μακροπρόθεσμη προστασία από επαναλοιμώξεις σε εκείνους που τον ξεπέρασαν με ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με νέα έκθεση. Οι επιστήμονες προτείνουν η λεγόμενη ανοσία της αγέλης να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, ενώ το ίδιο φαίνεται ότι ισχύει και για τη διάρκεια των πιθανών εμβολίων.
Η επιστολή που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine σκιαγραφεί έρευνα αντισωμάτων στο αίμα 34 ασθενών που ανέρρωσαν αφού βίωσαν κυρίως ήπια συμπτώματα κοροναϊού και χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Μόνο δύο εξ αυτών χρειάστηκε να λάβουν οξυγόνο ή έλαβαν θεραπεία για HIV ενώ κανείς δεν χρειάστηκε αναπνευστήρα ούτε έλαβε ρεμδεσιβίρη.
Γρήγορη απώλεια αντισωμάτων
Η πρώτη ανάλυση έγινε σε αντισώματα που λήφθηκαν κατά μέσο όρο 37 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, με ένα δεύτερο δείγμα να λαμβάνεται περίπου στις 86 μέρες ή σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται γρήγορα, με τη μέση ζωή τους να βρίσκεται περίπου στις 73 ημέρες μεταξύ των δύο χρονικών πλαισίων. Η απώλεια αντισωμάτων συνέβαινε πιο γρήγορα από ό,τι στην περίπτωση του SARS, ο οποίος επίσης οφειλόταν σε ένα άλλο είδος κοροναϊού.
Η ανοσολογική ανταπόκριση μελετάται διεξοδικά από επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν πόσο μακροχρόνια θα μπορούσε να είναι η ανοσία που προκαλείται από την ασθένεια. Αν και υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις για επαναλοιμώξεις, οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη με βεβαιότητα για τη συχνότητα του φαινομένου. Τα τελευταία ευρήματα εγείρουν ανησυχίες ότι η προστασία από την λοίμωξη ενδέχεται να μην έχει μεγάλη διάρκεια για εκείνους που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα – δηλαδή για την πλειοψηφία των περιστατικών.
Περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για να «ορίσουν το ποσοτικοποιημένο κατώφλι προστασίας και το ρυθμό μείωσης των αντιικών αντισωμάτων μετά τις 90 ημέρες», σύμφωνα με τους ερευνητές με επικεφαλής τον Φ. Χαβιέρ Ιμπαρόντο της Ιατρικής Σχολής Ντέιβιντ Γκέφεν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
Αν και ο προστατευτικός ρόλος των αντισωμάτων ενάντια στον κοροναϊό δεν έχει γίνει ακόμη απολύτως σαφής, γενικώς θεωρούνται θετική ένδειξη για την ύπαρξη κάποιας προστασίας απέναντι σε λοιμώξης, σημειώνει η έκθεση.
Ελπίδες πέρα από τα αντισώματα
Πρόσφατη έρευνα από το King’s College του Λονδίνου έδειξε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μπορούν να μειωθούν σε βαθμό που να μην μπορούν να εντοπιστούν καν στο αίμα των ιαθέντων, μόλις τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη. Ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός στηρίζεται και σε άλλες μορφές ανοσολογικής ανταπόκρισης, όπως τα λεγόμενα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία φαίνεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο στην προστασία από την επαναμόλυνση από κοροναϊό.
Στη Σουηδία, ο αρχίατρος δήλωσε την Τρίτη ότι εκείνοι που έχουν περάσει τον ιό είναι πιθανό να έχουν ανοσία τουλάχιστον για έξι μήνες μετά τη λοίμωξη, είτε έχουν εμφανίσει αντισώματα είτε όχι. σε νέα οδηγία, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας ανέφερε ότι πλέον θεωρείται ασφαλές για εκείνους που έχουν περάσει τον ιό να έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Πηγή: www.bloomberg.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις