Παιδί και τεχνολογία – Tips που θα βοηθήσουν στην εξοικείωση τους με gadget
Χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν τα παιδιά να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
Είτε στο σπίτι είτε στον παιδικό σταθμό, το παιδί ήδη από την προσχολική ηλικία περιβάλλεται από νέες, φανταχτερές και ασυνήθιστες μορφές τεχνολογίας και όπως είναι λογικό γοητεύεται, όπως εξάλλου συμβαίνει και με πολλούς ενήλικες.
Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όταν ο χρόνος που περνάμε μπροστά σε μια οθόνη γίνεται υπερβολικός.
Έχει συνδεθεί με προβλήματα παχυσαρκίας και ύπνου, και όσο περισσότερο χρόνο περνά το παιδί μπροστά στο τάμπλετ ή τον υπολογιστή, τόσο λιγότερος χρόνος απομένει για μη δομημένο παιχνίδι, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την δημιουργικότητά του όπως και την δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων.
Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξοικειώσετε το παιδί με την τεχνολογία, δίχως να προσκολληθεί σε αυτήν, περιλαμβάνουν:
1. Συνδεθείτε μαζί
Η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε στο παιδί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία και να πλοηγείται στο διαδίκτυο με ασφάλεια είναι να συνδέεστε μαζί στην αρχή. Όπως ακριβώς κάθεστε δίπλα του όταν παίζετε μαζί ή όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, το ίδιο θα ήταν καλό να κάνετε όταν χρησιμοποιεί και τεχνολογικά gadget.
Ταυτόχρονα, θα είστε δίπλα του ώστε αν μπερδευτεί να μην νιώσει ανασφάλεια, αφού θα είστε εκεί για να το καθοδηγήσετε.
2. Κάντε έξυπνες επιλογές
Όταν επιλέγετε διασκεδαστικά παιχνίδια και εφαρμογές για το παιδί , αναζητήστε αυτά που είναι κατάλληλα για την ηλικία του αλλά φροντίστε να είναι και εκπαιδευτικά.
Σκεφτείτε τι μαθαίνει το παιδί όταν βρίσκεται εκτός σύνδεσης, όπως ο συντονισμός χεριών – ματιών, η καταμέτρηση και η αντιστοίχηση και βρείτε εφαρμογές που λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύουν αυτές τις ίδιες δεξιότητες όσο εκείνο παίζει και διασκεδάζει.
3. Θέστε όρια
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στα παιδιά άνω των 2 ετών να μην μένουν περισσότερο από δύο ώρες μπροστά στην οθόνη την ημέρα.
Θα ήταν καλό να μην χρησιμοποιείτε τις «έξυπνες» συσκευές ως ένα τρόπο για να παραμείνει ήσυχο το παιδί, καθώς υπάρχει πιθανότητα να αντιδράσει κάνοντας περισσότερη φασαρία στην περίπτωση που δεν του δώσετε το κινητό ή το τάμπλετ.
Όταν του επιτρέπετε να το χρησιμοποιήσει, θα ήταν καλό να βάζετε μια ηχητική ειδοποίηση που θα το προειδοποιεί ότι απομένουν πέντε λεπτά αλλά και να το ενημερώνετε και εσείς ώστε όταν λήξει ο χρόνος να σας το δώσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις