Κουμουτσάκος: Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία
Η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα και πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις οικονομικές κυρώσεις τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα και πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις οικονομικές κυρώσεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει ξανά τη μετανάστευση για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα και να εκβιάσει την Ευρώπη, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Περισσότερα χρήματα – λιγότερες αφίξεις
«Βλέπουμε αυξανόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση είναι «πολύ τεταμένη, ανησυχούμε ότι θα υπάρξει νέα κλιμάκωση», επισημαίνει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, αυτά οφείλονται στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή.
Η κυβέρνησή του δεν ήταν ουσιαστικά εναντίον της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας, αλλά τα πρόσθετα κονδύλια της ΕΕ πρέπει να συνδέονται από ορισμένους όρους, «περισσότερα χρήματα, λιγότερες αφίξεις (μεταναστών)», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πίεση στην ΕΕ όταν κήρυξε ξαφνικά τα σύνορα της χώρας του με την ΕΕ ανοιχτά, ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ δεν τήρησε τη συμφωνία για τους πρόσφυγες του 2016, με την οποία η Τουρκία είχε εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια για τη φροντίδα των προσφύγων.
Να διατηρηθεί ζωντανή
Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει πως είναι ύστατη ώρα να υπάρξει διεξοδική και λεπτομερής συζήτηση για το μέλλον των ευρωπαϊκών-τουρκικών σχέσεων, θεωρώντας πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των μεταναστών στην ΕΕ, θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή, επειδή ήταν το μόνο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτει η ΕΕ – «ακόμα κι αν ο Ερντογάν της προξένησε τον Μάρτιο σοβαρή ζημιά», και η συμφωνία χρειάζεται μόνον κάποιες αλλαγές.
Κατά την άποψή του, η ΕΕ πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική, καθώς «όταν μιλάμε για μετανάστευση, κάθε μέρα μπορεί να είναι μια ημέρα κρίσης».
Μετεγκαταστάσεις ανηλίκων
Η Ελλάδα είχε επανειλημμένα καλέσει τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες, ειδικά ανήλικους και «η μετεγκατάσταση πρέπει πάντα να αποτελεί μέρος της αλληλεγγύης, κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι υποχρεωτική, ειδικά σε καταστάσεις κρίσης», παρατηρεί ο ίδιος.
Όπως σημειώνει το ΑΡΑ, μετά τον αποτυχημένο υποχρεωτικό κανονισμό για τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης σε ολόκληρη την ΕΕ, δέκα χώρες συμφώνησαν οικειοθελώς να δεχτούν ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα, αλλά στην Αυστρία αυτό απορρίπτεται από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.
Συμβολικό αριθμό
Αυτό το σημείο είναι το μόνο που η Βιέννη και η Αθήνα δεν είναι στην ίδια γραμμή όσον αφορά την πολιτική μετανάστευσης, σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας: «αλλά φυσικά θα το εκτιμούσαμε αν οι Αυστριακοί φίλοι μου συμμετείχαν στη διαδικασία και θα συμπεριλάμβαναν τουλάχιστον έναν συμβολικό αριθμό ανηλίκων από την Ελλάδα».
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν είναι ευγνώμων για τη βοήθεια της Αυστρίας μέχρι στιγμής, καθώς τον Μάρτιο, η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε μια αποστολή από την ειδική μονάδα Cobra στα ελληνοτουρκικά σύνορα για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, όπως επίσης έστειλε και κοντέινερ για μετανάστες, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στη συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πηγή ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις