Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη Μπόλτον : Ο Λευκός Οίκος σκεφτόταν να ξαναρχίσει τις πυρηνικές δοκιμές

Αποκάλυψη Μπόλτον : Ο Λευκός Οίκος σκεφτόταν να ξαναρχίσει τις πυρηνικές δοκιμές

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ αποκάλυψε στον Guardian ότι «είναι βέβαιο ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί», όμως μέχρι τη στιγμή της αποχώρησής του δεν είχε ληφθεί κάποια τελική απόφαση

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προχώρησαν σε μια σειρά από συζητήσεις τα δύο τελευταία χρόνια για την πιθανότητα της επανεκκίνησης των πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

«Είναι βέβαιο πως το ζήτημα έχει συζητηθεί», δήλωσε ο Μπόλτον, ένθερμος υπέρμαχος των δοκιμών, μιλώντας στον Guardian. Ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη της κυβέρνησης που πιστεύουν ότι οι τρέχουσες δοκιμές με προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για τις πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ είναι επαρκείς, και μέχρι τη στιγμή της αποχώρησης του Μπόλτον από τον Λευκό Οίκο πέρσι τον Σεπτέμβριο δεν είχε ληφθεί καμία τελική απόφαση.

Όταν προέκυψε ενδεχόμενο της πρώτης υπόγειας πυρηνικής δοκιμής των τελευταίων τριάντα ετών σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο τον Μάιο, συνάντησε την κατακραυγή των υπερασπιστών του ελέγχου των οπλικών συστημάτων και μια τροποποίηση των Δημοκρατικών στη νομοθεσία εθνικής άμυνας που μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της προετοιμασίας για δοκιμές.

Ο Μπόλτον, που απασχολεί την επικαιρότητα για τα απομνημονεύματά του για το διάστημα που πέρασε ως σύμβουλος του Τραμπ, αναφέρει ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί σε γενικούς όρους αρκετές φορές από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν οδήγησαν κάπου, αφού εκείνο το διάστημα προτεραιότητα ήταν η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (INF).

Προτεραιότητα η αποχώρηση από διεθνείς συμφωνίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την αποχώρηση από τη συνθήκη – αποδίδοντάς τη σε παραβιάσεις της Ρωσίας – τον Οκτώβριο του 2018, ενώ υλοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2019. Ο Μπόλτον είχε καταστήσει σαφές ότι στόχευε να ανακαλέσει την αμερικανική υπογραφή από τη Συνθήκη για Πλήρη Απαγόρευση Δοκιμών (CBT), ανοίγοντας τον δρόμο για τις πυρηνικές δοκιμές, σε περίπτωση που είχε παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

«Το είχαμε συζητήσει αρκετές φορές σε αδρές γραμμές, όμως δεν είχαμε φτάσει ποτέ κοντά σε απόφαση», εξηγεί ο ίδιος στον Guardina. «Προσωπικά είχα άλλες προτεραιότητες, όπως την αποχώρηση από το INF. Θέλω να πω ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα ταυτόχρονα».

Κορυφαίο στέλεχος δήλωσε στην Washington Post ότι το κίνητρο για τις δοκιμές που αναφέρει ο Μπόλτον ήταν η άσκηση πίεσης σε Ρωσία και Κίνα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τριμερείς διαπραγματεύσεις ελέγχου των πυρηνικών.

«Ποτέ δεν χρησιμοποίησα αυτό το επιχείρημα, και αμφιβάλλω για την πειστικότητά του», λέει από την πλευρά του ο Μπόλτον.

Αμφίβολη η αξιοπιστία των πυρηνικών κεφαλών;

Το δικό του επιχείρημα υπέρ των υπόγειων δοκιμών, είναι ότι είναι απαραίτητες για την διασφάλιση της αξιοπιστίας των χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών που βρίσκονται στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Εκείνοι που αντιτίθενται στις δοκιμές υποστηρίζουν ότι η ανάλυση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι υπεραρκετή, ενώ η πυροδότηση μιας πυρηνικής κεφαλής θα μπορούσε να οδηγήσει σε χιονοστιβάδα δοκιμών άλλων χωρών που έχουν πυρηνικά όπλα.

«Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τις επιπτώσεις του χρόνου στην αξιοπιστία και την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων. Επομένως είναι κάτι που χρειαζόμαστε αν θέλουμε πράγματι να λειτουργούν αποτρεπτικά», υποστηρίζει ο Μπόλτον. «Δεν μιλάω για μαζικές δοκιμές. Σίγουρα δεν μιλάω για εναέριες δοκιμές, αλλά όπως μου έχει πει ένας στρατιωτικός διοικητής: «Το να έχεις 5.000 πυρηνικές κεφαλές είναι σαν να έχεις 5.000 αυτοκίνητα σε ένα γκαράζ. Πρέπει να ξέρεις ότι αν γυρίσεις το κλειδί, θα λειτουργούν με την πρώτη. Γιατί αν δεν συμβεί, τότε θα είναι λες και δεν λειτουργούν καθόλου».

Ο Μπόλτον συμφωνεί με τις πρόσφατες καταγγελίες των ΗΠΑ ότι Κίνα και Ρωσία πραγματοποιούν μυστικές πυρηνικές δοκιμές, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τεθεί στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία. Όπως λέει, οι δοκιμές των ΗΠΑ απλώς θα εξασφάλιζαν ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες χώρες που κατέχουν πυρηνικά.

Επιπλέον, ο Μπόλτον δήλωσε «ενθουσιασμένος» με τη σειρά εκρήξεων και φωτιών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ υποθέτει ότι κάποια άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό εξωτερικοί παίκτες, μια χώρα του Κόλπου ή το Ισραήλ να συνεργάζεται με αντιφρονούντες εντός του Ιράν. Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι συμβαίνει κάτι άλλο», εξηγεί. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να αποδεικνύεται στους Ιρανούς ξανά και ξανά ότι οι πιο σημαντικές τους εγκαταστάσεις είναι ευάλωτες».

«Είναι το είδος των κινήσεων που λείπει από την εργαλειοθήκη των ΗΠΑ», συμπληρώνει.

Στην ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να έχουν εμπλακεί στις επιθέσεις, απαντά: «Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση, θετική ή αρνητική. Όμως δεν θα με ενοχλούσε αν εμπλέκονταν. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο».

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0: Προβάδισμα πρόκρισης με Λαμέλα (vid)

Το γκολ του Έρικ Λαμέλα ήταν εκείνο που χώρισε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με την Ένωση να επικρατεί 1-0 και να παίρνει προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο