Το «στοπ» στο «Barbaros»
Δεν χρειάζεται να «μιλήσουν» τα όπλα για να επιλυθούν τα προβλήματα - μπορούν να επιλυθούν και διαφορετικά, και κυρίως αναίμακτα
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Τι πραγματικά συνέβη τον Οκτώβριο του 2018, το οποίο επικαλέσθηκε στην πρόσφατη δήλωσή του για την κορύφωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ήταν αυτός πρωθυπουργός («δεν περιμένω από την κυβέρνηση να πράξει τίποτε λιγότερο απ’ ό,τι έγινε τον Οκτώβριο του 2018», είπε συγκεκριμένα), και πολλοί άρχισαν να ψάχνονται. Οχι εγώ. Ο οποίος θα σας αποκαλύψω με το νι και με το σίγμα, που λένε, τι πραγματικά συνέβη τον Οκτώβριο του 2018, περί τις 20 του μηνός συγκεκριμένα, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί έξυπνο από πλευράς χειρισμών, άλλα δεν είχε και κάτι το τόσο ηρωικό, το οποίο ας πούμε να μπορεί να επικαλείται ο τέως πρωθυπουργός ως εύσημο για τη δική του θητεία.
Τον Οκτώβριο λοιπόν του 2018, οι Τούρκοι έβγαλαν στη γύρα, πέριξ της Κύπρου και δυτικότερα, το ερευνητικό σκάφος τους, «Barbaros». Εμείς είχαμε εκδώσει κάτι προειδοποιητικές ανακοινώσεις, οι Τούρκοι ανταπαντούσαν, άλλα το «Barbaros» συνέχιζε το δρομολόγιό του. Τότε αποφασίστηκε να έρθει… πιο κοντά του μία από τις νεότερες φρεγάτες του στόλου μας, η «Νικηφόρος Φωκάς». Γνωρίζοντας ότι τα ερευνητικά σκάφη σέρνουν πίσω τους για τις ανάγκες των ερευνών που διεξάγουν καλώδια και συστήματα εντοπισμού σε μήκος χιλιομέτρων, και γνωρίζοντας την πορεία που είχε χαράξει προς τα δυτικά το «Barbaros» (σχεδίαζε να φτάσει ως το Καστελλόριζο), κάποια στιγμή το «Νικηφόρος Φωκάς» πήγε και στάθηκε μπροστά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Ο καπετάνιος του δεύτερου είχε δύο επιλογές: η μία να συνεχίσει ευθεία και να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα με ό,τι θα σήμαινε αυτό εκείνη τη στιγμή και η δεύτερη να επιχειρήσει να το αποφύγει. Αλλά όσες κινήσεις αποφυγής έκανε το δυσκίνητο «Barbaros», δεν είχαν αποτέλεσμα. Εβρισκε συνεχώς μπροστά του την ευέλικτη ελληνική φρεγάτα. Κάποια στιγμή επιχείρησε μια πιο σύνθετη κίνηση αποφυγής, με αποτέλεσμα την… καταστροφή: μπερδεύτηκαν μεταξύ τους τα σε μήκος 7 χιλιομέτρων απλωμένα καλώδια και όργανα, και κάπως έτσι έληξε άδοξα η έρευνα για υδρογονάνθρακες (και ουχί… υδατάνθρακες, για να θυμηθούμε και λίγο… Καμμένο – τι έχει γίνει αυτή η ψυχή; Δεν θα κάνει καμία παρέμβαση, μέρες που είναι;).
Εξυπνες λύσεις
Τι θέλω να πω με τα προηγούμενα; Επειδή διαπιστώνω ότι έχει πέσει πολύς πανικός, όπως και αντίστοιχα πολύς εθνικισμός, στην κρίση με την Τουρκία, η γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται να «μιλήσουν» τα όπλα για να επιλυθούν τα προβλήματα – μπορούν να επιλυθούν και διαφορετικά, και κυρίως αναίμακτα. Χωρίς να ανοίξει μύτη. Να, ας πούμε, μου έλεγαν τις προάλλες ότι κάπως έτσι, έξυπνα, αντιμετώπισε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μια επιχείρηση της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ηταν όταν προ μηνών έβγαλαν στην περιοχή νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου το σκάφος «Oruc Reis», το οποίο εμφανίστηκε να κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε βάθος μάλιστα 70 μιλίων. Αρχικά ειπώθηκε ότι το είχε παρασύρει ο άνεμος, λόγω των πολύ κακώς καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, εν συνεχεία όμως, που έπεσαν οι άνεμοι, το «Oruc Reis» συνέχισε την πορεία για λίγο, πριν απομακρυνθεί προς τα τουρκικά παράλια.
Ο αστικός μύθος υποστηρίζει ότι αποχώρησε χωρίς να ολοκληρώσει τις έρευνές του, διότι αιφνιδίως, κάτω από το πλοίο αυτό, διαπιστώθηκε ότι έπλεε ένα υποβρύχιο… αγνώστου ταυτότητος, το οποίο «τίναξε στον αέρα» τα σόναρς του ερευνητικού – άκουγαν τις μηχανές του υποβρυχίου, αντί την ανταπόκριση των ηχοβολιστικών σημάτων που έστελναν στον βυθό. Το χειρότερο όμως που τους συνέβη είναι ότι την επομένη της θαλασσοταραχής διαπίστωσαν περιέργως πως ορισμένα από τα καλώδια που έσερνε το σκάφος είχαν… κοπεί!
Προς τι λοιπόν ο φόβος και η ανησυχία; Ο καλός ο καπετάνιος… ξέρει κι άλλο μονοπάτι…
Ψέματα παντού
Η αυξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο φόβος ενός «θερμού επεισοδίου» προφανώς είναι ισχυρός λόγος να επικεντρωθούμε εκεί. Παρ’ όλ’ αυτά, θα ήταν έως και εγκληματικό να ξεχαστεί τώρα το Μάτι, πάνω που είχαν αρχίσει να ανοίγουν στόματα για το τι πραγματικά συνέβη με εκείνη την ανείπωτη τραγωδία. Για παράδειγμα, μέσα στα πολλά που έχει πει όλες αυτές τις ημέρες ο κύριος Βασίλειος Καπέλιος, αυτός που κατηγορείται ότι «έστησε» τον υπαρχηγό του Βασιλειάδη για να τον «καθαρίσει» από το Σώμα, ήταν και το ακόλουθο: (…) για τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη: «είχα δύο μεγάλες πυρκαγιές και μάλιστα είχα στη διάθεσή μου μόνο τρία βαρέος τύπου αεροσκάφη που μπορούσα να στείλω γιατί τα περισσότερα ενοικιάστηκαν από τον Αύγουστο και μετά»«!!!
Τι μας λέει ο άνθρωπος εδώ και έχει περάσει κάτω από τα ραντάρ συναδέλφων μου; Οτι το καλοκαίρι του 2017, όταν ο Τσίπρας κομπορρημονούσε ότι «για πρώτη φορά» (πάντα όλα ήταν για… πρώτη φορά, όπως θα ενθυμείσθε) η πολιτεία ήταν τόσο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, είχαμε μόνο τρία αεροπλάνα για τις κατασβέσεις των πυρκαγιών και τα περισσότερα νοικιάστηκαν τον… Αύγουστο!
Ψέματα παντού, ρε φίλε, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα.
Προκλητικοί
Πουλάνε τρέλα, δεν έχω άλλη εξήγηση. Πουλάνε τρέλα, κανονικά, οι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μετείχαν (οι πέντε σίγουρα, οι δύο από το σπίτι τους) της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο και τη σκευωρία που στήθηκε με αφορμή το υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis. Οι βουλευτές αυτοί, με επικεφαλής εκείνον τον απίθανο Λάππα, εγκαλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί δεν έχει ζητήσει ακόμα αποζημίωση από τη Novartis για τη ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από τις πρακτικές της. Και ειδικότερα, ας δούμε πόση είναι η καθυστέρηση, έτσι όπως την περιγράφουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους: «πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό, ώστε μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση των οικονομικών αξιώσεων από τη χώρα μας»!!!
Οι βουλευτές που έχουν απορίες και επιζητούν απαντήσεις είναι οι Σπύρος Λάππας, Δώρα Αυγέρη, Θεόφιλος Ξανθός, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ωραία; Πολύ ωραία για την ακρίβεια. Διότι θα ρωτήσει κάποιος (και εν προκειμένω εγώ, ο περίεργος) αν η ΝουΔού καθυστέρησε τρεις εβδομάδες για να ζητήσει αποζημίωση και ορθά την εγκαλείτε, για το γεγονός ότι η διαδικασία επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ, υπάρχει καμιά απάντηση; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από Τσίπρα έως Πολάκη, ανέβαζε κάθε τόσο τη ζημιά του Δημοσίου – μέχρι 3 δισ. την είχε φτάσει. Γιατί επί τρία χρόνια δεν έκανε τίποτε για να τα διεκδικήσει;
Το έργο
Περί του καθηγητή Μάρκου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, σας έχω ενημερώσει προ καιρού. Ο άνθρωπος που παρέδωσε χθες… μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας στους συναδέλφους του βουλευτές, κατέχει ένα σημαντικό ρεκόρ, νομίζω: είναι και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας επί ημερών Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, αν και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τη διατηρεί τη θέση, αρνούμενος να παραιτηθεί, παρότι του έχει ζητηθεί από όλες τις βαθμίδες του υπουργείου Υγείας. Αντί γι’ αυτό υπεραμύνεται ενός έργου, το οποίο, λέει, θέλει να φέρει εις πέρας!..
Εγώ θέλω άμα το περατώσει το έργο αυτό, να οργανώσει μια εκδήλωση στο Σύνταγμα να μας το παρουσιάσει – να πάμε «μερικοί φίλοι» να το ευχαριστηθούμε ρε παιδί μου…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις