Oruc Reis : Πού βρίσκεται δύο μέρες μετά τη Navtex – Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ
Στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται, δύο εικοσιτετράωρα μετά την προκλητική τουρκική Navtex και τον συναγερμό που αυτή προκάλεσε στην Αθήνα, το Oruc Reis
Στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται, δύο εικοσιτετράωρα μετά την προκλητική τουρκική Navtex και τον συναγερμό που αυτή προκάλεσε στην Αθήνα, το Oruc Reis.
Σύμφωνα με την εν λόγω Navtex, η οποία προκάλεσε την έντονη κινητικότητα της Αθήνας, το Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, θα πραγματοποιήσουν έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου.
Ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση από πλευράς Τουρκίας, είναι η… σιγή που επικρατεί αυτές τις 48 ώρες από την κοινοποίηση της εν λόγω Navtex. Το τουρκικό πλοίο μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν και πριν την έκδοση την Navtex. Ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει πως το πλοίο είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, τουρκικό πρακτορείο, αναφέρει πως το Oruc Reis έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες του, ετοιμάζεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες.
Ακόμα, το δημοσίευμα, κατά το οποίο -μεταξύ άλλων- παρουσιάζονται οι δυνατότητες του πλοίου, αναφέρει ότι το Oruc Reis είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά και από τότε συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο. Οι τελευταίες του έρευνες είχαν γίνει στο σημείο Δυτική Αμμόχωστος-2.
Σύμφωνα, δε, με δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ το ερευνητικό πλοίο συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Ataman και το Cengiz Han ενώ το προστατεύουν πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16.
Εκπρόσωπος Ερντογάν: Υπερβολική η ελληνική αντίδραση
Όλα αυτά, ενώ ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, χαρακτηρίζει την ελληνική αντίδραση… υπερβολική!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία… δεν θέλει στρατιωτική και πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, παραγνωρίζοντας την λεπτομέρεια ότι τα τελευταία 24ωρα περισσότερα από 20 τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ.
Επιπλέον, ο κ. Καλίν διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί στρατιωτική ή πολιτική ένταση.
Αρχικά ο εκπρόσωπος της Άγκυρας σημείωσε πως η Τουρκία και η Ελλάδα μοιράζονται μια παρόμοια ιστορία και κουλτούρα, ενώ είναι και συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ, ωστόσο έχουν μια σειρά ανεπίλυτων ζητημάτων που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, τα θαλάσσια σύνορα και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, όπως μετέδωσε το Anadolu.
Στη συνέχεια επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς που αναφέρουν πως: «η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά, όπως το Καστελλόριζο, έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από το ελληνικό έδαφος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι αντίθετο με τη λογική, τη γεωγραφία και τις διεθνείς συμφωνίες και κατ’ επέκταση «δεν δεχόμαστε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας».
Ακόμη, ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόμενος στις δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, υπογράμμισε πως: «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αντιδρά υπερβολικά. Δεν θέλουμε καμία στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, ο κ. Καλίν κάλεσε την Ελλάδα να «εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές της απόψεις» και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, καθώς η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει για όλα τα ζητήματα με την Ελλάδα όπως τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε πως: «όλοι θέλουμε να μοιραστούν δίκαια οι φυσικοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ πρόσθεσε ότι: «εμείς θέλουμε μόνο να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας» και «δεν θα δεχτούμε απειλές ή κυρώσεις».
- Ηρακλής – Μακεδονικός 3-0: Τρίποντο με πρωταγωνιστή τον Τσιριγώτη (vid)
- Ντόναλντ Τραμπ: Η viral φωτογραφία του πριν τη νικητήρια ομιλία του
- Μελόνι: Υπερασπιζόμαστε τα εργατικά δικαιώματα πιο πολύ απ’ την «αριστερά του χαβιαριού»
- Nations League: Η αποστολή της Φινλανδίας για το παιχνίδι με την Εθνική μας ομάδα (pic)
- Αυτό είναι το μεγάλο λάθος που κάνουμε όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο
- Αμαλιάδα: «Καλά έκανα. Θα κάνω ό,τι θέλω» το αποκαλυπτικό μήνυμα της Ειρήνης στη μητέρα της