Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα : Συνένοχη στη σύγχρονη δουλεία μειονοτήτων η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας

Κίνα : Συνένοχη στη σύγχρονη δουλεία μειονοτήτων η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας

Ενωση οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι τα βαμβακερά υφάσματα που παράγονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Κίνας, χρησιμοποιούνται για ένα στα πέντε βαμβακερά προϊόντα σε όλο τον κόσμο

Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενδυμάτων στον κόσμο είναι συνένοχες στην εξαναγκαστική εργασία και τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εναντίον εκατομμυρίων Ουιγούρων στην περιοχή Σιντσιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, αναφέρει συνασπισμός περισσότερων από 180 ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παγκόσμια οργή εναντίον των αποτρόπαιων εγκλημάτων που πραγματοποιούνται εις βάρος του πληθυσμού Ουιγούρων στην περιοχή αυξάνονται διαρκώς. Η μειονότητα μουσουλμάνων βιώνει βασανιστήρια και απομακρύνεται δια της βίας από τα σπίτια της, ενώ οι Ουιγούρες γυναίκες εξαναγκάζονται σε στείρωση.

Παρά το γεγονός ότι διαπράττονται παραβιάσεις τέτοιου μεγέθους, ο συνασπισμός οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν ότι πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες ενδυμάτων σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να προμηθεύονται βαμβακερά υφάσματα και κλωστές μέσα από ένα τεράστιο κρατικό σύστημα εξαναγκαστικής εργασίας. Σε αυτό, εργάζονται σε συνθήκες δουλείας έως και 1,8 εκατομμύρια Ουιγούροι και άλλες τουρκογενείς και μουσουλμανικές μειονότητες που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εργοστάσια και φάρμες στην Σιντσιάνγκ. Αναφέρει ακόμη ότι το σύστημα εξαναγκαστικής εργασίας αποτελεί την πλέον εκτεταμένη φυλάκιση εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχεδόν όλες οι εταιρείες ενδυμάτων είναι συνένοχες

Οι εταιρείες ενδυμάτων από όλο τον κόσμο προμηθεύονται πρώτες ύλες από την Σιντσιάνγκ σε τέτοιο βαθμό ώστε ο συνασπισμός να κρίνει ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι έως και ένα στα πέντε βαμβακερά προϊόντα που πωλούνται σε όλο τον κόσμο έχουν συμβάλει στην εξαναγκαστική εργασία και τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που συντελούνται στην περιοχή.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρο βαμβακερών υφασμάτων στον κόσμο, με το 84% της παραγωγής της να προέρχεται από την περιοχή Σιντσιάνγκ. Τα βαμβακερά υφάσματα και οι κλωστές που παράγονται στην Σιντσιάνγκ χρησιμοποιούνται εκτεταμένα και από άλλες χώρες-παραγωγούς ενδυμάτων όπως το Μπαγκλαντές, η Καμπότζη και το Βιετνάμ. Τα βαμβακερά υφάσματα και οι κλωστές της περιοχής χρησιμοποιούνται και για οικιακά καλύμματα. Αυτή την εβδομάδα, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η περιοχή εξάγει και μάσκες, όπως επίσης και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό για χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ίσως κάθε πολυτελής μάρκα φέρει ευθύνη

Ο συνασπισμός αναφέρει ακόμη ότι πολλές εταιρείες ένδυσης συνεχίζουν να συνάπτουν επικερδείς συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες, να δέχονται επιχορηγήσεις από τις κυβερνήσεις τους για να επεκτείνουν την παραγωγή υφασμάτων στην περιοχή ή να επωφελούνται από την εξαναγκαστική εργασία των Ουιγούρων που μεταφέρονται από την Σιντσιάνγκ σε εργοστάσια σε ολόκληρη την Κίνα.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάθε πολυτελής μάρκα να συνδέεται με αυτό που συμβαίνει στους Ουιγούρους», εξηγεί η Κλόε Κράνστον, διευθύντρια επιχειρήσεων και ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Anti-Slavery International.

Κάλεσμα σε δράση

Καλώντας σε δράση, ο συνασπισμός αναφέρει ότι η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας πρέπει να εξαλείψει όλα τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες που συνδέονται με την κατάσταση στην Σιντσιάνγκ εντός ενός έτους.

«Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο πρέπει να αναρωτηθούν για το πόσο άνετα αισθάνονται να συμβάλλουν στην πολιτική γενοκτονίας εναντίον των Ουιγούρων. Αυτές οι εταιρείες έχουν καταφέρει με κάποιο τρόπο να αποφύγουν τον έλεγχο για τη συνενοχή τους σε αυτή την πολιτική. Όμως αυτό τελειώνει σήμερα», τονίζει ο Ομέρ Κανάτ, γενικός διευθυντής του Προγράμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ουιγούρων.

Αδύνατον να γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες

Σύμφωνα με την Κοινοπραξία για τα Εργασιακά δικαιώματα (WRC), έναν από τους οργανισμούς που συνυπογράφουν το κάλεσμα σε δράση, οι εταιρείες δεν έχουν κανένα τρόπο να αποδείξουν ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες τους που περιλαμβάνουν την Σιντσιάνγκ δεν συμβάλλουν στην εξαναγκαστική εργασία.

«Οι άνθρωποι που εξαναγκάζονται σε εργασία στην περιοχή αντιμετωπίζουν βάναυσα αντίποινα αν πουν την αλήθεια για τις συνθήκες που βιώνουν. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο τον έλεγχο και στην πραγματικότητα εγγυάται ότι κάθε μάρκα που προμηθεύεται πρώτες ύλες από την περιοχή χρησιμοποιεί την εξαναγκαστική εργασία», τονίζει ο Σκοτ Νόβα, γενικός διευθυντής του WRC.

«Μια εταιρεία ενδυμάτων που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει με σιγουριά ότι όλες οι φάρμες και τα εργοστάσια που χρησιμοποιεί στην περιοχή δεν εκμεταλλεύονται μειονότητες, χαρακτηρίζεται είτε από βαθύτατο κυνισμό είτε από άγνοια».

Ανάγκη για εκτεταμένα μέτρα

Τον Απρίλιο, ομάδα συνηγόρων ανθρώπινων δικαιωμάτων αιτήθηκε τη διακοπή πωλήσεων προϊόντων που συνδέονται με την εργασία στην περιοχή εντός της βρετανικής επικράτειας, καθώς η εξαναγκαστική εργασία παραβιάζει αρκετούς βρετανικούς νόμους.

Έκτοτε, μια σειρά από εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να προμηθεύονται βαμβάκι από την περιοχή. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι οργανώσεις, η διακοπή των άμεσων προμηθειών δεν είναι επαρκής, καθώς υπάρχει ανάγκη για συντονισμένη δράση ώστε η ευρύτερη παγκόσμια βιομηχανία της μόδας να σταματήσει να διευκολύνει την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη σύγχρονη δουλειά που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται ότι συντελούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα κυκλοφόρησαν βίντεο που απεικονίζουν δεμένους Ουιγούρους να στιβάζονται με τη βία σε τρένα, με τα μάτια τους δεμένα, στην περιοχή της Σιντσιάνγκ.

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024