«Χαστούκι» από το Ευρωκοινοβούλιο: Απέρριψε τον Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ
Το Ευρωκοινοβούλιο σπάνια απορρίπτει τον Προϋπολογισμό. Πλέον το θέμα θα τεθεί σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, πριν το τέλος Οκτωβρίου.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία για το νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ και άσκησε έντονη κριτική στις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά το τετραήμερο της πρόσφατης, μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στις σημαντικές περικοπές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Με ψήφους 465 υπέρ σε σύνολο 682 ευρωβουλευτών, επιδοκιμάστηκε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά απορρίφθηκε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζητά διαπραγματεύσεις και αλλαγές.
EU long-term budget deal must be improved for Parliament to accept it. Press release → https://t.co/kypXv5Yz5T pic.twitter.com/Y9Ovt01pm6
— European Parliament (@Europarl_EN) July 23, 2020
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα που υιοθετήθηκε έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων πλην ακροδεξιάς και συντηρητικών. «Κατά» ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ άλλοι 67 ψήφισαν «παρών».
Το Ευρωκοινοβούλιο σπάνια απορρίπτει τον Προϋπολογισμό, αλλά ανάμεσα στους ευρωβουλευτές υπήρχε οργή για τον περιορισμένο ρόλο που είχαν στις συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πλέον το θέμα θα τεθεί σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, πριν το τέλος Οκτωβρίου.
«Λυπηρές και επίπονες αποφάσεις»
Η παραπάνω ψηφοφορία έγινε μετά τη σημερινή συζήτηση που έλαβε χώρα στην ολομέλεια, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το σύστημα των Ιδίων Πόρων και το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, παρουσία των προέδρων του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
«Ενεργήσαμε γρήγορα και επειγόντως, σε λιγότερο από δύο μήνες καταφέραμε μια συμφωνία άνω των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ και αυτή η απάντηση είναι τεράστια», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ο Μισέλ έκανε λόγο για «ισχυρή συμφωνία προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, συμφωνία ισορροπημένη και ορθολογική γιατί θα συμβάλει στην υλοποίηση της σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού, της μεταρρύθμισης στην Ε.Ε.» και στέλνει «μήνυμα εμπιστοσύνης, σταθερότητας και στιβαρότητας».
Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναγνώρισε ότι μέρος της συμφωνίας είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό, χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική έκφραση ότι «είναι δύσκολο να το καταπιεί κανείς», ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έπρεπε να πάρουν μερικές «λυπηρές και επίπονες αποφάσεις».
Υποστήριξε όμως πως η κατάσταση «ήταν ζοφερή και λίγες οι επιλογές», προειδοποιώντας μάλιστα πως οι δυσκολίες ακόμα δεν έχουν τελειώσει για την Ευρώπη,
Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών ανέφερε επίσης πως «οι πολίτες, οι εργαζόμενοι οι επιχειρήσεις, όλοι υποφέρουν και όλοι αγωνίζονται. Η πανδημία μάς έπληξε στην αρχή του έτους και όσο περνούσαν οι μέρες βλέπαμε να αυξάνονται οι ασθενείς και οι νεκροί και βλέπαμε την απειλή του διχασμού μεταξύ των κρατών-μελών».
Οι αντιδράσεις των ευρωβουλευτών
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέφερε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τη συμφωνία. «Ούρσουλα, αυτήν την ώρα δεν είμαστε έτοιμοι να καταπιούμε αυτήν την πικρή συμφωνία, όπως είπες… Θεωρούμε ότι δεν δίνει σωστές απαντήσεις για τις προκλήσεις των επόμενων επτά χρόνων, πρέπει να στοχεύει περισσότερο στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Βέμπερ επέκρινε τις περικοπές στον Προϋπολογισμό σε τομείς όπως η ασφάλεια των συνόρων, η μάχη κατά του καρκίνου και οι δραματικές περικοπές στην υγεία. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πώς θα ξοδευτούν τα χρήματα αυτά.
«Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ως έχει μοιάζει περισσότερο με τον προϋπολογισμό του 20ου αιώνα από τον προϋπολογισμό του 21ου αιώνα. Περικοπές στην έρευνα, περικοπές στα πιο πράσινα κομμάτια της κοινής αγροτικής πολιτικής», δήλωσε ο Φίλιπ Λάμπερτς, επικεφαλής των Πράσινων.
«Βλέπουμε περικοπές για καινοτομία, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την εξωτερική πολιτική και για τον τομέα της υγείας και πιστεύω ότι σε αυτούς τους κλάδους πρέπει να επενδύσουμε», είπε η Νικολά Μπέερ, ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων από τη Γερμανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις