Fitch : Διατηρεί την αξιολόγηση «ΒΒ» για την Ελλάδα, με σταθερές προοπτικές
Αμετάβλητη σε «ΒΒ» διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η Fitch Ratings, με outlook «σταθερό».
Διατήρησε η Fitch το αξιόχρεο της Ελλάδος στο BB όπως και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερες». Ετσι, δηλαδή όπως είχαν διαμορφωθεί στην τελευταία της αξιολόγηση στις 24 Απριλίου.
Οπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που υπερβαίνουν κατά πολύ τους μέσους όρους σε χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ, καθώς και την υψηλότερη επίδοσή της όσον αφορά τη διακυβέρνηση έναντι των περισσότερων άλλων χωρών που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση.
Το σταθερό outlook αντανακλά ένα επίπεδο εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το οικονομικό σοκ της πανδημίας.
Η Fitch θεωρεί πως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες και επισημαίνει τις ανησυχίες της σχετικά με τον μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων και το υψηλό δημόσιο χρέος.
Όπως σημειώνει η Fitch, αυτά τα ισχυρά στοιχεία της Ελλάδας, αντισταθμίζονται με την αδύναμη προοπτική ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και τα πολύ υψηλά επίπεδα της δημόσιου χρέους (της γενικής κυβέρνησης) και του καθαρού εξωτερικού χρέους. Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν έναν βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μετά το σοκ που προκάλεσε σε αυτά και την ανάπτυξη η πανδημία της COVID-19
«Βλέπει» συρρίκνωση 7,9% του πραγματικού ΑΕΠ φέτος
Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2020 δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 1,6% σε επίπεδο τριμήνου και 0,9% σε επίπεδο έτους. Τα διαθέσιμα στοιχεία για το β’ τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε.
Η Fitch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% σε πραγματικούς όρους το 2020. Προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 (+5,1%), αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος, με τον οίκο να παραδέχεται ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης των προβλέψεών του, ιδιαίτερα στην περίπτωση αναζωπύρωσης του κοροναϊού.
Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο οίκος εκτιμά ότι ο συνδυασμός των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι αυτόματοι σταθεροποιητές και η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 7,8% του ΑΕΠ φέτος από πλεόνασμα 1,9% το 2019, ενώ υπολογίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα φέτος αντιστοιχούν περίπου στο 6% του ΑΕΠ.
Η Fitch προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ το 2021 και περαιτέρω στο 3,4% το 2022. Όπως σημειώνει, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές των συντάξεων τους μετά το 2012 θα επηρεάσει τα μελλοντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό έχει λάβει υπόψη στις προβλέψεις του για το έλλειμμα έναν αντίκτυπο της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.
Όσον αφορά την πρόσφατη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης, η Fitch αναφέρει ότι πιθανόν να περιορίσει την αναμενόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, να παράσχει χρηματοδότηση σε ορισμένες μορφές της κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία και να συμβάλει θετικά στη μελλοντική ανάπτυξη.
«Η τελική έκταση, ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών αυτών είναι αβέβαια και δεν έχουν ληφθεί υπόψη στις δημοσιονομικές ή μακροοικονομικές προβλέψεις μας», προσθέτει η Fitch.
- Τέμπη: Στιγμές έντασης στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας- Οργή συγγενών θυμάτων κατά Αγοραστού
- O Θοδωρής Ζουμπουλίδης σε κάθε υπαρξιακό τέλμα βλέπει μια αρχή
- Εργασία: Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι – Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους
- Πριν έξι μέρες είχε εξεταστεί από ψυχίατρο ο Γάλλος – Είχε κρίνει ότι δεν χρειάζεται νοσηλεία
- Ο Γ’΄Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Μονάδα 1864: Διεύθυνση Κυβερνοχώρου αποκτά ο ελληνικός στρατός