Κοροναϊός : Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ελλάδα – Ο ιός επιστρέφει σε πολλές χώρες
Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας και ειδικά στην Αττική, την ώρα που και στην υπόλοιπη Ευρώπη - και όχι μόνο στα Βαλκάνια - παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας.
Ολοένα και πληθαίνουν τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στα αστικά κέντρα της χώρας, ιδίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνει τις επιπτώσεις της εισόδου τουριστών, αλλά και της χαλαρότητας που υπάρχει απέναντι στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία καθώς παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, όπως δείχνει και η κατάσταση στη Σερβία που για άλλη μια μέρα είδε και τα κρούσματα και τους θανάτους της να αυξάνονται.
Με όλον τον πλανήτη να αντιμετωπίζει εξάρσεις του ιού, είναι ζήτημα χρόνου αυτές να έρθουν και στη χώρα μας, καθώς όλο και περισσότερες περιοχές στον χάρτη της Ελλάδας έχουν πάνω από 50 κρούσματα Covid-19.
26 νέα κρούσματα την Παρασκευή
Είκοσι έξι νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα, με 10 από αυτά να είναι εισαγόμενα.
- έξι (6) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.135, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες, ενώ 1.155 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.086 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Βατόπουλος: Είμαστε σε φάση πολύ επικίνδυνη
Για το πως δεν θα φτάσουμε στο σημείο ενός νέου lockdown μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας στη σχολή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Ο κ. Βατόπουλος στην ερώτηση για το αν υπάρχει σενάριο να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία φορώντας μάσκες τόνισε πως “η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεπώς δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την υπουργό και το επιτελείο.Το στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε είναι να λειτουργήσουμε κανονικά φέτος τα σχολεία. Να μην χαθεί χρόνος διδασκαλίας. Τώρα λεπτομέρειες, μάσκες και τα λοιπά δεν είναι ακόμη κάτι που μπορούμε να πούμε. Εκείνο που είναι η θέληση των πάντων είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία”.
Για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην Αττική είπε ότι “είναι μια κρίσιμη περίοδος και έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τα ορφανά κρούσματα με την έννοια της διασποράς τους. Ειδικά στην Ελλάδα όσο πιο διάσπαρτα είναι τόσο δείχνουν πως ο ιός βρίσκεται σε περισσότερα μέρη στην Ελλάδα και τη σχέση που έχουν μεταξύ τους. Είμαστε σε μια φάση πραγματικά πολύ επικίνδυνη με την έννοια πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε μια έξαρση. Την οποία θέλουμε να αποφύγουμε”.
Ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε πως “πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προλάβουμε την ανάγκη lockdown, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. Πως θα γίνει αυτό; Τηρώντας τα μέτρα υγείας που έχουν κατ’ επανάληψη αναγγελθεί. Αυτά τα μέτρα είναι οι αποστάσεις, η μάσκα όταν είμαστε σε συνωστισμό και σε κλειστούς ή σε ανοικτούς χώρους, το πλύσιμο των χεριών, οι απολυμάνσεις των επιφανειών που έρχεται ο κόσμος σε επαφή. Αν τηρήσουμε αυτά τα μέτρα πιστεύουμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που είναι αναμενόμενη θα είναι σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Και επίσης ένα άλλο σημαντικό, που έχει αρχίσει και γίνεται, είναι πως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να πραγματικά να συνεχίσουν να προσέχουν πάρα πολύ”.
Αρνητικό ρεκόρ την Παρασκευή: Σχεδόν 285.000 κρούσματα και 9.797 θάνατοι
Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 9.753 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, αριθμός που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 30 Απριλίου, όταν είχαν αναφερθεί 9.797 θάνατοι, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται και ρεκόρ κρουσμάτων, με 284.196 μέσα σε ένα 24ωρο. Το προηγούμενο, από τις 18 Ιουλίου, ήταν 259.848 κρούσματα σε μία ημέρα.
Τη μεγαλύτερη αύξηση σε ότι αφορά τα κρούσματα θανάτους καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.
Τον Ιούλιο οι θάνατοι ανέρχονταν κατά μέσο όρο στους 5.000 ημερησίως και τον Ιούνιο γύρω στους 4.600.
Ισπανία: 2.555 νέα κρούσματα
Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα συνολικά 272.421 κρούσματα της Covid-19 με 2.555 νέες μολύνσεις να καταγράφονται από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει άτομα που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια, αλλά των οποίων τα τεστ αντισωμάτων πραγματοποιήθηκαν τώρα.
Τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώστηκαν 922 νέες λοιμώξεις, ανέφερε το υπουργείο, σε σύγκριση με 971 την προηγούμενη ημέρα.
Η χώρα αγωνίζεται να περιορίσει μια έκρηξη των νέων εστιών λοιμώξεων που εμφανίστηκαν από τότε που ήρθη η αυστηρή καραντίνα πριν από έναν μήνα.
Γαλλία: Δεύτερη συνεχόμενη μέρα με πάνω από 1.000 κρούσματα
Η Γαλλία κατέγραψε 1.130 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι ο ρυθμός των μολύνσεων επιταχύνεται εκ νέου, μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Η σημερινή είναι η δεύτερη συναπτή ημέρα που οι νέες μολύνσεις σε 24 ώρες υπερβαίνουν τις 1.000.
Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την ανάγκη οι πολίτες να επιδεικνύουν πειθαρχία περιορίζοντας την μη αναγκαία έκθεσή τους, και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες.
- Ισραήλ: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ – «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»
- Μπρέντα Λι: «Ο Τζον Λένον ήταν ο αγαπημένος μου Beatle»
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ