Ερμηνείες για τη συνάντηση Μακρόν – Αναστασιάδη : Δυναμικό ρόλο αναλαμβάνει η Γαλλία έναντι της Τουρκίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δείχνει αποφασισμένος να σηκώσει το βάρος και να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ερμητικά κλειστά είναι τα στόματα των αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας που παρευρέθηκαν στην κρίσιμη από κάθε άποψη συνάντηση στο Παρίσι ανάμεσα στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.
Ξεπερνούν τις προσδοκίες
Παρά ταύτα είναι εμφανές ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης ξεπερνούν τις προσδοκίες με τις οποίες η αντιπροσωπεία έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Και αυτό γιατί το Παρίσι και ο ηγέτης του πάνω από όλα δείχνει αποφασισμένος να σηκώσει το βάρος και να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το sigmalive, η προσέγγιση του Εμανουέλ Μακρόν όχι μόνο δεν επιδέχεται ερμηνειών αλλά είναι κρυστάλλινη και λέει ξεκάθαρα πως «η Ε.Ε πρέπει να τελειώνει με την επιθετικότητα της Τουρκίας και πρέπει να το κάνει με τους δικούς της όρους και όχι με όρους ενός τρίτου κράτους μέλους».
Και είναι φράση που εμπερικλείει πολλά και ενδιαφέροντα σε ρητορικό επίπεδο, κρίσιμα, αν αυτά μετατραπούν σε πράξεις.
Εμφανής ικανοποίηση
Παρά λοιπόν τη σιγή ιχθύος της Λευκωσίας, η ικανοποίηση είναι εμφανής στη δήλωση που εξέδωσε άμα τι αφίξει στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα πρώτα πέντε από τα εφτά σημεία της εν Κύπρω αναγνώσεως κρύβουν πίσω από τις γραμμές πολλά και ενδιαφέροντα.
Πρώτον, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει τις χώρες της Μεσογείου να παρουσιαστούν στο κρίσιμο συμβούλιο του Σεπτεμβρίου για τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας με ενιαία γραμμή.
Και έχει αποφασίσει ότι τέλη Αυγούστου – πρώτες μέρες Σεπτέμβρη – σίγουρα πριν το Συμβούλιο, θα φιλοξενήσει τους Med7 για συζήτηση αποκλειστικά του τρόπου αντιμετώπισης της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σκληρές κυρώσεις
Ο ίδιος παραμένει, και θα το προτείνει, ένθερμος υποστηρικτής των σκληρών κυρώσεων. Θεωρεί μάλιστα ότι από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο η Τουρκία έχει ευκαιρία να επανέλθει στην κανονικότητα του διεθνούς δικαίου, αλλιώς το τέλος είναι ορατό.
Δεύτερον. Ανέλαβε να προωθήσει δια της επιρροής και ισχύος του στο τεχνοκρατικό επίπεδο την καταρχήν συμφωνία για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί που θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα στρατιωτικά πλοία, μεταξύ των οποίων του Γαλλικού Ναυτικού που δρα έντονα στην περιοχή.
Και γίνεται εύκολα κατανοητή η σημασία αυτού του γεγονότος για την Κύπρο. Ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι εύκολα ζητήματα και δεν υλοποιούνται από τη μία μέρα στην άλλη.
Σε στρατιωτικό επίπεδο θα δοθεί και η απαραίτητη ώθηση για αγορά του γαλλικού ραντάρ τελευταίας γενιάς που είχε προωθήσει ο τέως υπουργός Αμυνας, με το οποίο θα κλείσουν οπτικές τρύπες που υπάρχουν στη μεγάλη για τα υφιστάμενα ραντάρ κυπριακή ΑΟΖ.
Το τετραμερές σχήμα
Τρίτον και σε ότι αφορά στο τετραμερές αμυντικό σχήμα Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου με συνεχή παρουσία στα θερμά ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Μακρόν θα το πάρει στους ώμους του και θέλει να έχει κλείσει μέχρι τη συνεδρίαση των Med7.
Τέλος, και σε ότι αφορά στα ενεργειακά, διαβεβαίωσε ότι οι τουρκικοί παληκαρισμοί δεν θα διώξουν την ΤΟΤΑΛ, η οποία θέλει δεν θέλει η Αγκυρα θα προχωρήσει κανονικά στο πρόγραμμά της μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες της αγοράς υδρογονανθράκων.
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης