Κοροναϊός : Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα – Ποιοι τουρίστες πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ
Συνεχώς πληθαίνουν τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στα αστικά κέντρα της χώρας, ιδίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνει τις επιπτώσεις της εισόδου τουριστών, αλλά και της χαλαρότητας που υπάρχει απέναντι στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
- «Καρδιακή προσβολή» για την Ευρώπη η κυβερνητική κατάρρευση στη Γερμανία – Πολιτικός κατακερματισμός για το Βερολίνο
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
Συνεχώς πληθαίνουν τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στα αστικά κέντρα της χώρας, ιδίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνει τις επιπτώσεις της εισόδου τουριστών, αλλά και της χαλαρότητας που υπάρχει απέναντι στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία καθώς παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, όπως δείχνει και η κατάσταση στη Σερβία που για άλλη μια μέρα είδε και τα κρούσματα και τους θανάτους της να αυξάνονται.
Η πανδημία του νέου κοροναϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό στα Βαλκάνια, με τη Ρουμανία και τη Σερβία να καταγράφουν ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Μέσα σε όλα αυτά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε αυστηροποίηση των μέτρων για επισκέπτες στην Ελλάδα από Ρουμανία και Βουλγαρία καθώς όπως ανακοίνωσε όσοι φτάνουν με αεροπλάνο από τις δύο χώρες αυτές θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ κοροναϊού.
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη μέχρι και τις 4 Αυγούστου.
Από τα μέτρα εξαιρούνται:
α) Έλληνες πολίτες, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κυρία κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα και
β) η είσοδος προσώπων για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Παράλληλα, εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, ενώ σε εγκύκλιο του υπουργείο Υγείας, επισημαίνεται ότι οι μάσκες ασπίδας θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά και κάποιες που δεν καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, θα αποκλειστούν, σε ότι αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Προμαχώνας: Εκτεταμένοι οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ
Αυξημένη συνεχίζει να είναι η κίνηση των αυτοκινήτων στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα από τουρίστες – επισκέπτες που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα.
Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους καθ’ όλο το 24ωρο στο σύνολο σχεδόν των επισκεπτών – τουριστών που εισέρχονται στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.
Πάντως, από την Τρίτη 14 Ιουλίου, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κοροναϊό, από τεστ που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα. Επίσης, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
Αγωνία για τα «ορφανά» κρούσματα»
Σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντοπίζεται τα «επίκεντρα» της πανδημίας στη χώρα μας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, με χαμηλότερη κινητικότητα της νόσου στην περιφέρεια.
Σε Αττική και Θεσσαλονίκη σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα. Από την αρχή του μήνα στο λεκανοπέδιο έχουν εντοπιστεί 125 περιστατικά. Εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι για τα περισσότερα είναι άγνωστη η πηγή μετάδοσης.
Την ίδια στιγμή και η Θεσσαλονίκη συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να καταγράφει νέες μολύνσεις. 68 από την αρχή του μήνα.
Στον χάρτη των περιοχών με έστω ένα κρούσμα πλέον βρίσκονται οι περισσότεροι νομοί της χώρας. Χθες ανακοινώθηκαν 26 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 ήταν «εισαγόμενα». 8 εντοπίστηκαν στην Αθήνα και 5 στην Θεσσαλονίκη.
Όχι υποχρεωτικό το εμβόλιο
Πάντως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε την Κυριακή, ότι οι εμβολιασμοί για τον νέο κοροναϊό θα γίνονται με ιεράρχηση.
Ο κ. Κικίλιας, είπε ότι από κοινού η ευρωπαϊκή οικογένεια προχωρά σε συνεργασίες με εταιρίες και πανεπιστήμια και προφανώς θα υπάρχει ιεράρχηση για εκείνους που πρέπει να προστατευτούν.
«Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι μεγάλοι σε ηλικία συμπολίτες μας και οι υπέργηροι, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις πρώτα απ όλα για να εμβολιαστούν», είπε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας των εμβολίων ούτε υπάρχει υποχρεωτικότητα, αλλά ισχυρή σύσταση εμβολιασμού.
Επιπλέον τόνισε ότι εκτός από το εμβόλιο η πολιτεία θα λάβει και άλλα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων σε περίπτωση δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Στα ερωτήματα αν υπάρχει πιθανότητα περιορισμού της κυκλοφορίας για άτομα άνω των 65 ή να γίνει υποχρεωτική μάσκα σε εργασιακούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, είπε ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να προστατευτούν αυτοί που κινδυνεύουν.
«Εμείς θα μελετήσουμε πως θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αν πρέπει λοιπόν οι άνω των 65 -λέτε εσείς, να στέλνουν sms όπως στέλναμε πέρσι όλοι ή να συμπληρώνουν χαρτί, ναι θα το κάνουμε. Αν θα πρέπει να δώσουμε άδεια γι αυτούς οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και δουλεύουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, ναι θα το κάνουμε. Θα προστατεύουμε αυτούς που κινδυνεύουν», τόνισε.
«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ
Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίστηκε «ανήσυχος» σήμερα για την αναζωπύρωση της πανδημίας της Covid-19 σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου γενικεύεται η χρήση της μάσκας –όπως στο Λονδίνο και τη Βιέννη– μολονότι η πλέον πληγείσα ήπειρος παραμένει πάντα η Αμερική, με περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι σήμερα.
Το ευρωπαϊκό παράρτημα του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών «με προσοχή». Αν χρειαστεί, να επιβάλουν και πάλι μέτρα
Σε όλο τον κόσμο η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις