Μηταράκης στο MEGA: Έχουμε αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους Γιώργο Χουδαλάκη, Αμαλία Κάντζου και Μαρία Κατσή
- Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ετοιμάζει ο Τραμπ
- Άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και Ράμα στη Βουδαπέστη
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- «Όχι» Φαραντούρη σε πρόταση Φάμελλου για συνάντηση των 4 υποψηφίων πλην Κασσελάκη
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους Γιώργο Χουδαλάκη, Αμαλία Κάντζου και Μαρία Κατσή.
Ερωτηθείς για την εργαλειοποίηση των προσφύγων και το αν η χώρα μας φοβάται μια νέα προσφυγική κρίση, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «ότι μας ανησυχεί, αλλά τα γεγονότα του Μαρτίου, άλλαξαν τα δεδομένα».
Ο Υπουργός μετανάστευσης έκανε λόγο για μεγαλύτερη στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα στα επεισόδια που προκάλεσε η Τουρκία στον Έβρο. «Η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν αποτελεί πλέον μόνο εθνική προτεραιότητα αλλά προτεραιότητα όλων των κρατών της Ε.Ε».
«Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η χώρα μας ως χώρα πρώτης γραμμής έχει τη δυνατότητα, το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Η Τουρκία συνεργάζεται ως ένα βαθμό, διασώζει τις βάρκες στα δικά της χωρικά ύδατα».
Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι τα «όπλα» που έχει η χώρα μας της επιτρέπουν να προλάβει με την παρουσία της, την οποιαδήποτε προσπάθεια να περάσει κάποιος την πρώτη γραμμή.
«Οι ροές έχουν μειωθεί κατά 95% από την 1η Μαρτίου, κατά 60% από την αρχή της χρονιάς», σημείωσε, ευχαριστώντας τους άδρες και τις γυναίκες του λιμενικού, του στρατού, της αστυνομίας που προστατεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αναφορικά με τις προσφυγικές δομές, ο Υπουργός μετανάστευσης ανέφερε ότι στη Μόρια υπήρχαν κάποια στιγμή 21.000 άνθρωποι, τώρα έχει 14.000. «Έχει γίνει μια αποσυμφόρηση των νησιών».
«Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2020 τα νησιά να επιστρέψουν στα επίπεδα της χωριτηκότητας που πρέπει να είναι», τόνισε, για να συμπλήρώσει εν συνεχεία ότι «5 νησιά του Αιγαίου σήκωσαν όχι μόνο το βάρος της ελληνικής μεταναστευτικής κρίσης».
«Έχουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολτική. Διαχωρίζουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες από τους παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες. Τους πρώτους τους στηρίζουμε όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, ο ανθρωπισμός, τους δεύτερους θέλουμε να εφαρμόσουμε το εθνικό δίκαιο και να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης».
Ερωτηθείς για το ποια βήματα γίνονται μετά την αίτηση ασύλου, κι εφόσον αυτό εγκριθεί, ο κ. Μηταράκης ανέφερε αρχικά πως:«Συνολικά στην Ελλάδα έχουμε 59.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες την τελευταία πενταετία».
«Όταν σε κάποιον αναγνωριστεί προσφυγικό προφίλ, έχει δικαίωμα παραμονής στη χώρα για 3 χρόνια, η οποία επανεξετάζεται στο τέλος της τριετίας κατά πόσο εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι που έλαβε το προσφυγικό προφίλ», συμπλήρωσε.
«Μετά από 1 μήνα που έχει πάρει το άσυλο πρέπει να φύγει από τις υφιστάμενες δομές φιλοξενίες, υπάρχει ένα πρόγραμμα στήριξης, μια επιδότηση ενοικίου, που δίνεται με κονδύλια της Ε.Ε. αλλά πρέπει να βρει ο ίδιος το σπίτι. Υπάρχουν μηχανισμοί πους τους διευκολύνουν, έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, αλλά δεν μπορούμε να δίνουμε ισόβια στέγη και προνόμια».
Σχετικά με την παρουσία προσφύγων και μεταναστών στην Πλατεία Βικτωρίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί, είναι όσοι έφυγαν από τα νησιά χωρίς να προλάβουν να οργανωθούν και μένουν εκεί. Τους βάζουμε σε δομές πέριξ της Αττικής, μέχρι να βρουν σπίτι».
Για τη βοήθεια από πλευράς Ε.Ε., σημειώθηκε η παρουσία της Frontex αλλά και η χρηματοδότηση για τις δαπάνες του μεταναστευτικού, ενώ έχει ξεκινήσει και η κουβέντα για ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης κι ασύλου που θα έρθει να αναμορφώσει το Δουβλίνο, που δημιουργεί πρόβλημα στις χώρες υποδοχής. «Η Ευρώπη να αναλάβει το βάρος των επιστροφών που πρέπει να γίνονται»
Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι πολλές Μ.Κ.Ο βοήθησαν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και πλέον με το μητρώο ΜΚΟ έχουμε δει έναν αυτοέλεγχο, ήδη κάποιες έχουν αποβληθεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις