Πρόκειται για τεστ για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από 16 χώρες, που έχουν καταγραφεί ως «κόκκινες», με ανησυχητικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία, η Σερβία, η Τουρκία, ακόμα και το Ισραήλ. Οι έλεγχοι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα ή το αργότερο την πρώτη Αυγούστου.

Στόχος είναι να βγαίνουν τα αποτελέσματα σε 24 ή το αργότερο σε 48 ώρες. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα άτομα θα ενημερώνονται και υποχρεούνται σε καραντίνα, όπου θα παρακολουθείται από ειδικές μονάδες παράλληλα με ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Ο γάλλος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι παρόμοια μέτρα θα παρθούν προσεχώς και για τα λιμάνια. Η αυστηροποίηση των μέτρων είναι τέτοια ώστε, για τα άτομα που θα θελήσουν να ξεφύγουν το τεστ, ο νομάρχης μπορεί να εκδώσει μια «ατομική στέρηση της ελευθερίας».

«Σοβαρές ελλείψεις στα αεροδρόμια»

Παράλληλα από Δεύτερα, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους, καταστήματα ή υπηρεσίες. Η Γαλλία εξαναγκάστηκε στην ενίσχυση των ελέγχων λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων, πάνω από 1.000 ημερησίως και την αύξηση των φόβων ότι ο ιός καραδοκεί.

Τελευταία μάλιστα, πολλοί γιατροί και πολιτικοί έχουν επικρίνει την «χαλαρότητα των ελέγχων στα γαλλικά σύνορα». Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, μίλησε για «σοβαρές ελλείψεις» στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η Γαλλία πραγματοποιεί 484.000 τεστ εβδομαδιαίως, θα μπορούσε όμως να φθάσει τα 700.000 τεστ διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι