Έρευνα : Ποια ήταν η συνταγή της επιτυχίας της Νέας Ζηλανδίας στη μάχη με τον κοροναϊό;
Η χώρα κατάφερε να εξαλείψει τον ιό εντός των συνόρων της χάρη σε δύο σημαντικές παραμέτρους
Τα μυστικά της εξάλειψης του κοροναϊού εντός της επικράτειας της Νέας Ζηλανδίας αποκάλυψαν ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η συμμόρφωση με τους βασικούς κανόνες υγιεινής και η εμπιστοσύνη των πολιτών στις αρχές σχεδόν άγγιξαν το 100%.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μάσσεϊ μίλησαν με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους μετά την άρση του lockdown, στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν τα χαρακτηριστικά της απόκρισης των Νεοζηλανδών στην πανδημία.
Η συνταγή της επιτυχίας
«Συσπειρωθήκαμε ως χώρα, εν μέρει γιατί πιστέψαμε στους πολιτικούς και στους ειδικούς σε θέματα υγείας ότι μπορούν να τα καταφέρουν – και το έκαναν», τονίζει ο Δρ. Τζαγκάντις Θάκερ, λέκτορας στο τμήμα επικοινωνίας, δημοσιογραφίας και marketing του πανεπιστημίου.
«Απλά, ξεκάθαρα μηνύματα για την υγεία, τα οποία επικοινωνούνται με ευγένεια και ενσυναίσθηση, υιοθετούνται από το κοινό, ακόμη και αν απαιτούν σκληρές αλλαγές».
Συνολικά, 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ζηλανδία εξαιτίας της ασθένειας, ενώ νόσησαν λιγότερα από 1.500, από τη στιγμή που επιβλήθηκαν έλεγχοι των συνόρων και εθνικό lockdown στις 25 Μαρτίου – ένα από τα πρώτα σε όλο τον κόσμο.
Υψηλά επίπεδα γνώσης για τον ιό
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Νεοζηλανδοί είχαν υψηλά επίπεδα γνώσης για την ασθένεια και του τρόπου εξάπλωσής της, με οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι υιοθέτησαν το συχνό πλύσιμο των χεριών και εννιά στους δέκα ότι τήρησαν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Σχεδόν όλοι οι πολίτες έχουν σωστή αντίληψη των σημαντικών χαρακτηριστικών του κοροναϊού», καταλήγουν οι ερευνητές.
«Σχεδόν εννιά στους δέκα Νεοζηλανδούς γνωρίζουν τα συμπτώματα, τις σωστές συμπεριφορές πρόληψης και την ύπαρξη ασυμπτωματικών φορέων. Μια μεγάλη πλειοψηφία ήταν σε θέση να διακρίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές δηλώσεις».
Στα μέσα Μαΐου, η χώρα άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα του lockdown, και δύο μήνες μετά έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα, με εξαίρεση τα σύνορά της, που παραμένουν κλειστά.
Επιδημιολογική επιτυχία vs οικονομική κρίση
Παρά την επιτυχία της χώρας στην εξάλειψη του ιού, η έρευνα έδειξε ότι οι Νεοζηλανδοί δεν απέφυγαν και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αφού σχεδόν ένας στους πέντε δήλωσε ότι ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει χάσει τη δουλειά του, έχει καταθέσει αίτηση για επίδομα ανεργίας ή αδυνατεί να καλύψει τα πάγια έξοδά του.
Τέσσερις στους δέκα ανέφεραν επίσης ότι οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους αντιμετωπίζει καταθλιπτικά συμπτώματα ή προβλήματα με τον ύπνο.
Μεγαλύτερο το βάρος για τους αυτόχθονες
Ο αυτόχθων πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας δέχθηκε δυσανάλογο πλήγμα από την κρίση, με τους Μαορί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ότι οι ίδιοι ή μέλος της οικογένειάς τους έχασε τη δουλειά του, αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς ή έχει κάνει αίτηση για επίδομα ανεργίας, συγκριτικά με τους Νεοζηλανδούς ευρωπαϊκής καταγωγής.
Οι Μαορί έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν και άλλες οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις ή απουσία πρόσβασης σε απαραίτητη ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Μετά τη λήξη του lockdown, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν έχει επιτύχει τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας σε δημοσκοπήσεις σε σχέση με όλη τη διάρκεια της τριετούς θητείας της, ενώ έγινε και η πιο δημοφιλής ηγέτιδα εδώ και έναν αιώνα.
Οι επιδημιολόγοι που διαχειρίζονται την πανδημία στη χώρα την επαινούν επίσης.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι η Άρντερν και ο αρχίατρος της χώρας, Δρ. Άσλεϊ Μπλούμφιλντ έχουν λάβει σχεδόν άψογες βαθμολογίες από τους πολίτες για το ύφος τους στην ενημέρωση αλλά και για την ηγεσία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ η γενική διασπορά της πληροφορίας έλαβε επίσης επαίνους.
«Όταν η πολιτική θέληση υποστηρίζει την επιστήμη, σώζουμε ζωές», τόνισε ο Θάκερ.
Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα νέα καλά. Ένας στους τρεις Νεοζηλανδούς πιστεύει ότι ο ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, ενώ ένας στους τέσσερις ότι η έκθεση στον ήλιο ή τον καύσωνα σκοτώνει τον ιό.
Ο Θάκερ αναφέρει ότι τον ξάφνιασε η «υπερβολική υποστήριξη της μείωσης ή του περιορισμού της μετανάστευσης και του τουρισμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», όμως πιστεύει ότι η συνηθισμένη θετική στάση των συμπολιτών του θα επανέλθει, όταν ο κόσμος ανακαλύψει έναν καλύτερο τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις