Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο : Οι Τούρκοι αποσύρουν πλοία – Παραμένει μέχρι 2 Αυγούστου ο συναγερμός
«Κατέβηκε» το tweet της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ που υποστήριζε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Ενδείξεις αποκλιμάκωσης παρουσιάζονται τις τελευταίες ώρες στη θάλασσα του Αιγαίου, καθώς πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναφέρουν ότι από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.
Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.
Μάλιστα, σε μία ακόμη ένδειξη άμβλυνσης των εντάσεων, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προέβη στη διαγραφή της ανάρτησης, η οποία ανέφερε ότι το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες.
Δείτε την ανάρτηση πριν διαγραφεί:
Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφερόταν ότι το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, προσέθετε ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Η ανάρτηση αντικαταστάθηκε από μια νέα, σύμφωνα με την οποία: «Το ερευνητικό Oruc Reis ανακοίνωσε σεισμογραφικές έρευνες στις 21 Ιουλίου 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο».
The Turkish research/survey vessel #OruçReis declared its seismic survey on July 21, 2020, in the Eastern Mediterranean. pic.twitter.com/6gm32JnbXT
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020
Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis την ώρα του αρχικού tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.
Πάντως, ο ελληνικός στόλος παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινήσεις της Άγκυρας θυμίζουν σκωτσέζικο ντους, αφού τη μια προκαλούν και την επόμενη κάνουν λόγο για «διάλογο» και επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εκ νέου αργότερα.
Η κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Οruc Reis, Ataman και Cengiz Han.
Η περιοχή, η οποία έχει δεσμευτεί από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.
Διαβάστε επίσης: Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν – Ναι στον διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς προκλήσεων
Τι αναζητά ο Ερντογάν
Πιθανώς με όλα τα παραπάνω ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να ελέγξει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, καθώς και να προκαλέσει εκνευρισμό στη χώρα μας. Το Σάββατο, ο ίδιος, αφού ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν έχει σχέδια για τα εδάφη και τους πόρους άλλων χωρών, σε απειλητικό τόνο κάλεσε «όσους μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».
Ωστόσο, η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο, όμως όχι υπό το καθεστώς των συνεχών προκλήσεων από την Άγκυρα και όχι σε αυτό το κρεσέντο προκλητικότητας του τούρκου προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση -και παρά το όσο δηλώνει ο Ερντογάν- από στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά και σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού η Navtex, με την οποία έχει δεσμευθεί συγκεκριμένη περιοχή στο τριεθνές σημείο Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου (σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου), λήγει στις 2 Αυγούστου και έως τότε τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις