Το Βερολίνο δεν κατανοεί την απόφαση για την Αγ. Σοφία
Την μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τέμενος επικρίνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Μιλώντας στο γερμανικό Τύπο τόνισε ότι η απόφαση «δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών».
Μιλώντας στο σημερινό φύλλο των εφημερίδων General Anzeiger της Βόννης και Rheinische Post του Düsseldorf ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η μετατροπή σε τζαμί «δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Πρόκειται για απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Η σημασία του μοναδικού αυτού κτηρίου ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Τουρκίας».
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η απόφαση της Άγκυρας δεν βοηθά το διάλογο ΕΕ-Τουρκίας» και υπογράμμισε ότι «η UNESCO θα αποφανθεί τώρα για το μελλοντικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας».
«Ελπίζω, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός, οι εξελίξεις να μην θέσουν σε κίνδυνο το στάτους της Αγίας Σοφίας».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι αναγκαίος ένας συνετός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».
Ορχάν Παμούκ: Πράξη λαϊκισμού η μετατροπή σε τέμενος
Μιλώντας στις ίδιες εφημερίδες ο χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν, προειδοποίησε για οριστική ρήξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, τασσόμενος υπέρ της διατήρησης διαύλων επικοινωνίας: «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ έχουν, ορθώς, παγώσει. Θα αποτελούσε ωστόσο μεγάλο λάθος να κλείσουμε στην Τουρκία μια για πάντα την πόρτα της ΕΕ».
Από τη πλευρά της η κουρδικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά και πρόεδρος της γερμανοτουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας Σέβιμ Ντάγκντελεν χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τέμενος «σαφή επίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων και των αντιφρονούντων στη Τουρκία».
Με αφορμή τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια ο τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, δήλωσε σε συνέντευξη στην DW στην Κωνσταντινούπολη ότι η απόφαση για τη μετατροπή «είναι μια λαϊκιστική ενέργεια, με σκοπό να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στη Δύση».
Επιπλέον τόνισε ότι «η μετατροπή έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του σύγχρονου κοσμικού κράτους, που καθιέρωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ».
Ο διακεκριμένος λογοτέχνης επέκρινε τέλος την απουσία ελευθερίας του λόγου στην πατρίδα του, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της Αγίας Σοφίας ως μουσείου και απέδωσε την έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο γεγονός ότι «η απόφαση Ερντογάν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Τουρκία».
Στέφανος Γεωργακόπουλος (General Anzeiger, dpa)
- Μαθαίνει αντίπαλο στα play offs του Nations League η Εθνική
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Λίβανος: Νέο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Εντολές εκκένωσης τριών χωριών στα νότια
- Ολυμπιακός: Mε επίθεση που πετάει!
- Λακωνία: Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από κτίριο στο οποίο ξέσπασε φωτιά
- Emily in Paris: Ο Γκάμπριελ τελικά και στην 5η σεζόν μετά την «ωμή» κριτική του