Από 316 δημοτικές ενότητες ξεκινά ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας
208 από τους 330 δήμους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ζητώντας την ένταξη 627 δημοτικών ενοτήτων.
- H ιστορία του καθηγητή που εφηύρε το μπάσκετ για να κρατά τους μαθητές του σε φόρμα τον χειμώνα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- Όγδοη σορός εντοπίστηκε σε παραλία της Γαύδου
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
Με τη συμμετοχή 208 δήμων – εκ των 330 της χώρας – ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την εκπόνηση ΤΠΣ σε 627 δημοτικές ενότητες από τις συνολικά 1.044 που απαιτούνται για να αποκτήσει επιτέλους πολεοδομικό σχεδιασμό το σύνολο της χώρας.
Σήμερα, πολεοδομικά σχέδια διαθέτει το 20% της ελληνικής επικράτειας, ενώ στο 26% της χώρας οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη. Και αυτό διότι οι διαδικασίες εκπόνησης των μελετών είναι ιδιαιτέρως …βαριές με συνέπεια να απαιτούνται 10 ή 12 χρόνια για την ολοκλήρωση ενός πολεοδομικού σχεδίου.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ διαχώρισαν τις 627 δημοτικές ενότητες που δηλώθηκαν από τους δήμους, βάζοντας σε προτεραιότητα τις 316, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, «το πρόγραμμα θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, ανά φάσεις των 200 δημοτικών ενοτήτων προκειμένου να καλύψει όλη τη χώρα. Οι μελέτες της πρώτης φάσης θα προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσουν ανά τετράμηνο οι επόμενες φάσεις. Η κλίμακα του προγράμματος υπερβαίνει κατά πολύ οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια κατά τα τελευταία 40 χρόνια στη χώρα».
Προτεραιότητα στην εκπόνηση των σχεδίων θα δοθεί, σύμφωνα με τον υφυπουργό, συνυπολογίζοντας 30 κριτήρια αναπτυξιακού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί σχετικά δεδομένα, όπως η μεταβολή πληθυσμού, το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα, ο δείκτης αστικοποίησης, η νησιωτικότητα, οι προστατευόμενες περιοχές της φύσης, οι τουριστικές κλίνες, οι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, οι κατευθύνσεις των περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων, ο υφιστάμενος πολεοδομικός σχεδιασμός, οι ευπαθείς ομάδες. Βάσει αυτών των κριτηρίων, θα εκτιμηθούν για κάθε δημοτική ενότητα δείκτες προτεραιότητας, με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων.
Οι βασικοί δείκτες είναι οι τρεις:
Α. αναπτυξιακές πιέσεις και δυνατότητες,
Β. περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά (λαμβανομένου υπόψη και του εν εξελίξει προγράμματος εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών στις περιοχές του δικτύου Natura 2000) και
Γ. κοινωνικά προβλήματα συνδεόμενα με χωρικές παραμέτρους.
ΕΠΣ για Σαντορίνη, Μύκονο, Μινώα και Ελαφόνησο
Παράλληλα με το πρόγραμμα των ΤΠΣ προχωρεί και πολεοδομικός σχεδιασμός ορισμένων περιοχών μέσω Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ), όπως έγινε στο Μάτι. Τα ΕΠΣ έχουν το ίδιο ρυθμιστικό περιεχόμενο με τα ΤΠΣ, αλλά δεν είναι απαραίτητο να καλύπτουν ολόκληρες δημοτικές ενότητες, ενώ η εκπόνησή του σε περιπτώσεις δήμων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες είναι ταχύτερη καθώς ολοκληρώνονται σε ένα στάδιο και όχι σε τρία όπως τα ΤΠΣ.
Εν προκειμένω ΕΠΣ, θα αξιοποιηθούν – μετά από αιτήματα των ίδιων των δήμων στο ΥΠΕΝ – στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου (όπου καταγράφονται πολύ ισχυρές πιέσεις δόμησης και τουρισμού), στον δήμο Μινώα Πεδιάδας (στον οποίο η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου της Κρήτης δημιουργεί πιέσεις στις χρήσεις γης και στις υποδομές) και στον δήμο Ελαφονήσου (που έχει πληγεί από καταστροφική πυρκαγιά και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – επιπλέον, περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις στο δίκτυο Natura 2000). Τα ΕΠΣ θα αφορούν το σύνολο της εδαφικής τους έκτασης.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «ο ταυτόχρονος με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό των περιοχών αυτών πολεοδομικός σχεδιασμός θα επιτρέψει τον άμεσο συντονισμό τους. Η εμπειρία αυτή θα αξιοποιηθεί και για το πρόγραμμα των ΤΠΣ, δεδομένου ότι πολλοί δήμοι περιλαμβάνουν, επίσης, τμήματα εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις