Κοροναϊός : Νέα μέτρα για όσους έρχονται στην Ελλάδα – Από ποιες χώρες θα ελέγχονται οι τουρίστες
Από αύριο Τρίτη γίνονται πιο αυστηρά γίνονται τα μέτρα για την είσοδο των ταξιδιωτών
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Νέα μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα μέσω αεροπορικών συνδέσεων αποφάσισε η κυβέρνηση για την αποφυγή εξάπλωσης των κρουσμάτων κοροναϊού.
Έτσι, από αύριο Τρίτη, γίνονται πιο αυστηρά γίνονται τα μέτρα για την είσοδο των ταξιδιωτών.
Συγκεκριμένα, όσοι φτάνουν στη χώρα μας αεροπορικώς από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από το πρωί της Τρίτης, 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.
Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
Σχετική αεροπορική οδηγία (notam) εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων για την Ελλάδα. «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία» εξηγεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ, λέει ο Θεοχάρης
Ο Υπουργός Τουρισμού μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Ρωσία Ισραήλ και από άλλες τρίτες χώρες από τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.
«Έχουμε πολλά μηνύματα από ταξιδιωτικούς πράκτορες που μας λένε ότι έχουμε μεγάλη ζήτηση για την χώρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ενώ σημειώνει ότι από τον Απρίλιο από τις ΗΠΑ θα έχουμε 7 απευθείας πτήσεις το οποίο όπως αναφέρει ότι είχαμε να το δούμε πολλές δεκαετίες.
Χαμηλές πτήσεις στα αεροδρόμια τον Ιούλιο
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, όπου και άνοιξαν και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όχι βέβαια για όλες τις χώρες, η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 70-80% σε σχέση με πέρυσι, με το ποσοστό να καταγράφει μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον προορισμό.
Ενδεικτική ήταν η εικόνα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπου οι πτήσεις εξωτερικού το πρώτο δεκαπενθήμερο ήταν 83.000 από τις 304.000 που ήταν πέρυσι.
Εξίσου και στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι αφίξεις έφτασαν τις 30.000 από τις πλέον των 150.000 που ήταν πέρυσι.
Απώλειες της τάξης του 80% καταγράφηκαν και στο έτερο premium νησιωτικό αεροδρόμιο της χώρας, αυτό της Σαντορίνης, σε σχέση με τα περσινά νούμερα. Από τις 70 πτήσεις την ημέρα που ήταν πέρυσι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου είχαμε 18 πτήσεις ημερησίως οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10 πτήσεις από όταν άνοιξε η Βρετανική αγορά για την χώρα μας.
Αγωνιούν οι ξενοδόχοι
Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι θα είναι ικανοποιημένοι αν διασφαλίσουν για τον πιο «καυτό» μήνα του καλοκαιριού το 30% με 40% της περσινής ζήτησης.
Μέχρι στιγμής πάντως η πτώση σε διεθνές επίπεδο υπολογίζεται στο 87,9%ενώ σε επίπεδο εσωτερικού καταγράφηκε μείωση κατά 62,1%.
Και τουρισμός δύο ταχυτήτων
Φέτος Χαλκιδική και Σέριφος ζουν μια αρκετά διαφορετική κατάσταση, αφού στη Χαλκιδική η πτώση του τουρισμού είναι στο 90%, ενώ στη Σέριφο η πληρότητα αγγίζει το 100%.
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Νουράκης, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στη Χαλκιδική και Μάκης Αντωνακόπουλος, πρόεδρος ξενοδόχων Σερίφου, αναφορικά με την τουριστική κίνηση στις περιοχές τους.
«Δεν έχουμε κόσμο αυτή τη χρονιά. Έχουμε μία πτώση της τάξεως του 90%. Στην περιοχή μας στον Κόλπο του Ορφανού δουλεύουμε κυρίως με Σέρβους, Βούλγαρους και Ρουμάνους τουρίστες, οι οποίοι έρχονται σε γκρουπ μέσω τουριστικών γραφείων. Όταν ξεκίνησε το πρόβλημα, τα γραφεία σταμάτησαν τη συνεργασία τους με τα καταλύματα. Αυτό αφορά σε περίπου 60% των καταλυμάτων. Οι υπόλοιποι δουλεύουμε ελεύθερα με πελάτες δικούς μας ή με τις διαδικτυακές πλατφόρμες, που είχαμε κάποια κίνηση. Ο εσωτερικός τουρισμός εδώ είναι το αυθημερόν μπάνιο», ανέφερε ο κ. Νουράκης για τη Χαλκιδική.
«Οι τιμές στο δικό μου μέρος είναι πολύ φτηνές και χωρίς κοροναϊό. Στη Χαλκιδική μπορείτε να βρείτε από 30 ευρώ δίκλινο δωμάτιο», πρόσθεσε, ενώ μιλώντας για όσους επιλέξουν φέτος την Χαλκιδική για τις διακοπές τους τόνισε ότι «όσοι θα κάνουν φέτος διακοπές εδώ θα το χαρούν γιατί θα έχει ησυχία».
Στην Σέριφο, όπως ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος, ο κόσμος είναι αρκετός, και ειδικά η νεολαία.
«Γύρω στις αρχές Ιουνίου, επειδή δουλεύαμε πολύ με Ιταλούς και Γάλλους, νομίζαμε ότι δε θα δουλέψουμε καθόλου. Απευθυνθήκαμε στον εσωτερικό τουρισμό, στην Ελλάδα. Εμείς πάντα θέλαμε να δείξουμε την αυθεντική ομορφιά. Και τα καταλύματα είναι μικρά. Και αυτό βοηθάει. Εμείς πατήσαμε πάνω σε αυτό και κάναμε μία μικρή διαφημιστική καμπάνια και απευθυνθήκαμε στους Έλληνες και μειώσαμε και τις τιμές», είπε ο κ. Αντωνακόπουλος.
«Υπάρχουν δωμάτιο από 30-40-50 ευρώ. Έπρεπε να μειωθούν οι τιμές, αλλιώς πώς θα απευθυνόμασταν στην νεολαία; Οι ξαπλώστρες εδώ σπανίζουν. Από τις 72 παραλίες μόνο στις 3 υπάρχουν. Έχουμε διαλέξει αυτού του είδους τον τουρισμό. Οι τιμές είναι φυσιολογικές γενικά, μπορείς να φας με 10-12 ευρώ στην ταβέρνα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις