Τουρίστας καταγγέλλει ρατσιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας – Διαμαρτύρεται για διακρίσεις από τις αρχές
Σε ξεχωριστή δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίθεση, ο Rashidi λέει ότι το προσωπικό της αστυνομίας και του νοσοκομείου αντιμετώπιζε τον ίδιο και τους φίλους του διαφορετικά λόγω του κοινωνικού τους υπόβαθρου.
Ένας Δανός άντρας αφγανικής καταγωγής, ο οποίος έχασε τον πατέρα του και τον αδερφό του κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πατρίδα του, καταγγέλλει δέχθηκε βάναυση επίθεση στο κέντρο της Αθήνας από ομάδα ατόμων, που φώναζαν συνθήματα κατά των προσφύγων.
Η καταγγελία του δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «The National», των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στο δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα οι ακροδεξιοί αυξάνονται».
Η επίθεση άφησε τον Ahmad, ο οποίος έχασε ένα πόδι στη διάρκεια του πολέμου στην πατρίδα του, με σπασμένη μύτη και πιθανή εγκεφαλική βλάβη.
Ο 28χρονος κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για αδράνεια και ευρύτερη συστηματική μεροληψία εναντίον των μεταναστών, μετά τον ξυλοδαρμό δύο φίλων του, την περασμένη εβδομάδα, στην Αθήνα, οι οποίοι κατέληξαν με σπασμένα σαγόνια.
«Η οικονομική κρίση στη χώρα έχει επιδεινώσει την απογοήτευση μεταξύ των απλών Ελλήνων. Η αστυνομία κατηγορείται για χρήση βίας εναντίον όσων προσπαθούν να περάσουν στη χώρα» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι πολιτικές σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου αναθεωρήθηκαν μετά την εκλογή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης πέρυσι. Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι υπάρχει «μικρή πιθανότητα» μιας δίκαιης «διαδικασίας» για τους περισσότερους αιτούντες.
«Έχω πληρώσει δύο φορές με το σώμα μου…»
«Το χειρότερο είναι ότι έχασα το πόδι μου από Ισλαμικούς μαχητές στη χώρα μου και τώρα έχω χάσει την ακοή και την ισορροπία μου από ρατσιστές. Έχω πληρώσει δύο φορές με το σώμα μου για θέματα με τα οποία γεννήθηκα», είπε στο The National, καθώς αναρωτήθηκε για ποιους λόγους θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι «ένοχος».
Στα 20 του χρόνια στην Ευρώπη, ο Rashidi λέει ότι έχει υποστεί λεκτική κακοποίηση αλλά ποτέ δεν δέχθηκε σωματική επίθεση. Ωστόσο, ο ίδιος είναι πιο θυμωμένος με την ελληνική κυβέρνηση και την αστυνομία, η οποία τα τελευταία χρόνια κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία για να συγκρατήσει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν περάσει στα σύνορά της χώρας.
Σε ξεχωριστή δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίθεση, ο Rashidi λέει ότι το προσωπικό της αστυνομίας και του νοσοκομείου αντιμετώπιζε τον ίδιο και τους φίλους του διαφορετικά λόγω του κοινωνικού τους υπόβαθρου. «Η επίθεση ήταν αιματηρή και επώδυνη, αλλά ο χειρότερος πόνος και η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η επακόλουθη διάκριση των κρατικών αρχών». Μιλώντας στο The National, ο Rashidi είπε ωστόσο ότι παρέμεινε αισιόδοξος.
«Στην πραγματικότητα είμαι πάντα θετικός τύπος. Δεν επηρεάζομαι, σωματικά επηρεάζομαι από αυτό, αλλά διανοητικά είμαι εντάξει». «Μπορώ να καταλάβω την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων λόγω της κατάστασης της μετανάστευσης και των προσφύγων και λόγω της έλλειψης υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό δεν πρέπει να νομιμοποιεί ποτέ τη βία, ειδικά όχι από μια κυβέρνηση».
Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο ανέφερε ότι η βία στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είχε αυξηθεί αφού «χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν στα ελληνικά σύνορα όταν οι τουρκικές αρχές ενθάρρυναν και διευκόλυναν την κυκλοφορία τους εκεί».
- Αποκάλυψη in: Αρνητής καταγραφής των αποτυπωμάτων του ο 36χρονος νεκρός στην έκρηξη στους Αμπελόκηπους
- Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική – Τα έργα που επείγουν
- Κικίλιας για εποχικούς πυροσβέστες: Αδιανόητο να εισβάλλουν μειοψηφίες στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
- Η βραβευμένη «Linda» στο θέατρο Επί Κολωνώ
- Το ελληνικό μπάσκετ έδωσε το παρών στην κηδεά του Τίτου Κομνηνού (pics)
- Live από το inSports και το Mega Play το Ολυμπιακός – Πανιώνιος