Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μιχαήλ Στασινόπουλος : Ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση

Μιχαήλ Στασινόπουλος : Ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση

Ο Στασινόπουλος άσκησε τα καθήκοντα αρχηγού του κράτους από τη 18η Δεκεμβρίου 1974 μέχρι την 20ή Ιουνίου 1975, δηλαδή μέχρι την οριστική διαμόρφωση του νέου πολιτεύματος από την Αναθεωρητική Βουλή

Ο Μιχαήλ Δ. Στασινόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1903 στη Μεσσήνη και μεγάλωσε στην Καλαμάτα.

Αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Αθηνών, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας πρώτος στις εξετάσεις του 1929.

Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Νομικής το 1934 και υφηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1937.

Το 1943 κατέστη τακτικός καθηγητής της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, της οποίας διετέλεσε μάλιστα πρύτανης από το 1951 έως το 1958.

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας κατά τη διετία 1951-1953.

Το 1952 υπηρέτησε ως υπηρεσιακός υπουργός Προεδρίας και Εργασίας στην κυβέρνηση Κιουσόπουλου και το 1958 ως υπουργός Προεδρίας στην κυβέρνηση Γεωργακόπουλου.

Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος του ΣτΕ από το 1966 έως το 1969, όταν απομακρύνθηκε βιαίως από τη θέση του από το δικτατορικό καθεστώς λόγω της ιστορικής απόφασης που δικαίωσε τους δικαστές που απολύθηκαν ενώ είχε παραβιαστεί το θεμελιώδες δικαίωμά τους της ακροάσεως.

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1968) και πρόεδρος αυτής (1978).

Εξελέγη, επίσης, βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας το 1974.

Μετά την καθιέρωση (με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974) της αβασίλευτης Δημοκρατίας ως οριστικού πολιτεύματος της χώρας, ο Μιχαήλ Στασινόπουλος εξελέγη κατά πλειοψηφία από τη Βουλή ως προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άσκησε τα καθήκοντα αρχηγού του κράτους από τη 18η Δεκεμβρίου 1974 μέχρι την 20ή Ιουνίου 1975, δηλαδή μέχρι την οριστική διαμόρφωση του νέου πολιτεύματος από την Αναθεωρητική Βουλή.

Εξάλλου, ο Μιχαήλ Στασινόπουλος ίδρυσε το 1976 το Ίδρυμα Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλου, την Επιτροπή Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα, ήταν ιδρυτής και εκδότης του νομικού περιοδικού «Επιθεώρησις Δημοσίου και Διοκητικού Δικαίου».

Συμμετείχε στη σύνθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (1976 και 1978) ως ad hoc δικαστής στην υπόθεση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος απεβίωσε στις 31 Οκτωβρίου 2002.

Το συγγραφικό του έργο

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος ανέπτυξε πλούσια συγγραφική δραστηριότητα (ποίηση, παιδική λογοτεχνία, δοκίμια, ιστορικά συγγράμματα, ταξιδιωτικές αναμνήσεις).

Πρωτοεμφανίστηκε ως λογοτέχνης στο περιοδικό «Μούσα» (1920-1923).

Δημοσίευσε πολυάριθμα επιστημονικά συγγράμματα και λογοτεχνικά έργα, καθώς και μεταφράσεις έργων γάλλων ποιητών και πεζογράφων.

Από τα νομικά του συγγράμματα, το «Δίκαιο των Διοικητικών Πράξεων» (1951) θεωρείται έργο κλασικό.

Έχει μεταφραστεί στα γαλλικά με τον τίτλο Traité des Actes Administratifs και έχει αναγνωριστεί ως βασικό στοιχείο της γαλλικής βιβλιογραφίας του διοικητικού δικαίου.

Το Ίδρυμα Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλου

Με όραμα την καλλιέργεια της επιστήμης που αγάπησε και ακούραστα υπηρέτησε στη ζωή του, ο Μιχαήλ Στασινόπουλος αφιέρωσε μέρος της χορηγίας που έλαβε ως πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να συσταθεί το Ίδρυμα Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινοπούλου (Π.Δ. 148/1976), που γρήγορα καθιερώθηκε ως κέντρο ερευνών στο χώρο του δημοσίου δικαίου.

Κάθε χρόνο το Ίδρυμα οργανώνει το Σεμινάριο Διοικητικού Δικαίου, στο οποίο συμμετέχουν με εισηγήσεις καθηγητές πανεπιστημίων, δικαστές και δικηγόροι, γίνονται ανακοινώσεις και ακολουθεί επιστημονικός διάλογος.

Στους ακροατές δίδεται πιστοποιητικό παρακολουθήσεως.

Το Ίδρυμα χορηγεί ύστερα από αυστηρό διαγωνισμό υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία.

Για την προσφορά του στην επιστήμη, το Ίδρυμα Στασινοπούλου τιμήθηκε το 2008 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024