Την Κυριακή με «Το Βήμα»: Το αριστούργημα του Λουίτζι Πιραντέλο – Χάος
Το βιβλίο που έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Βραβευμένοι Συγγραφείς με Νομπέλ Λογοτεχνίας, Νουάρ Λογοτεχνία, GEO, & ΒΗΜΑGAZINO την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ
Αξεπέραστοι συγγραφείς, που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ
Αυτή την εβδομάδα
Λουίτζι Πιραντέλο – Χάος
Το βιβλίο που έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία
Με φόντο τη Σικελία των αρχών του αιώνα, εκεί που ο θρύλος σμίγει με την Ιστορία και η ποίηση με το δράμα της καθημερινής ζωής, ο Πιραντέλλο εξερευνά το χάος της ανθρώπινης ύπαρξης, τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, με το πικρό, ιδιότυπο χιούμορ του, «που μοιάζει με χαμόγελο και όμως είναι δάκρυ».
Το 1984 οι αδελφοί Ταβιάνοι γύρισαν την ωραιότερη ίσως κινηματογραφική ταινία τους, το σενάριο της οποίας βασίστηκε σε έξι διηγήματα του Λουΐτζι Πιραντέλλο.
Από την πλούσια διηγηματική παραγωγή του νομπελίστα ιταλού συγγραφέα, η οποία, καθώς έλεγε ο ίδιος, «αποτελείται από πολλούς μικρούς καθρέφτες», οι Ταβιάνοι επέλεξαν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές.
Ο Λουίτζι Πιραντέλλο γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο της Σικελίας το 1867. Σπούδασε Νομικά, Φιλολογία και Γλωσσολογία στα πανεπιστήμια του Παλέρμο, της Ρώμης και της Βόννης.
Το 1889 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή του και έκτοτε ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός διηγημάτων και μυθιστορημάτων. Το 1903 η οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του τον υποχρέωσε ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά με τη διδασκαλία και τη συγγραφή. Το μυθιστόρημα Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ, που γράφτηκε το 1904, του άνοιξε τον δρόμο της αναγνώρισης και της επιτυχίας. Ωστόσο, ο Πιραντέλλο είναι σήμερα γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο για τα θεατρικά του έργα («Εξι πρόσωπο ζητούν συγγραφέα», «Να ντύσουμε τους γυμνούς», «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε»), τα περισσότερα από τα οποία αξιοποιούν δραματουργικά τα θέματα των διηγημάτων και των μυθιστορημάτων του.
Το 1934 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Πέθανε στη Ρώμη το 1936.
Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει:
Αντρέ Ζιντ – Ο Προμηθέας ελεύθερος δεσμώτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις