Τουρκικά ΜΜΕ: Κινητικότητα στο Oruc Reis – Βάζει πλώρη για νότια του Καστελόριζου
Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα στο πλοίο Oruc Reis. Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο»
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Τη στιγμή που φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μεταφράζεται σε σταδιακή αποχώρηση των πολεμικών πλοίων στην περιοχή, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κινητικότητα γύρω από το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας, προδικάζοντας ότι ετοιμάζεται να βγει στο πέλαγος για σεισμικές έρευνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα στο πλοίο Oruc Reis. Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως προκύπτει ωστόσο από το σύστημα εντοπισμού θέσης των πλοίων, το Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στην ίδια θέση με τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείεται τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ να εντάσσονται στο πλαίσιο προπαγάνδας και παιχνιδιών της Άγκυρας προκειμένου να τεστάρει τις ελληνικές αντιδράσεις.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του DHA
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, «το Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζεται για τη νέα του θέση. Το Oruc Reis, το οποίο είχε προηγουμένως διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά, έπειτα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο. Το ερευνητικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Γερανός ξεφόρτωσε τις πρωινές ώρες σήμερα φορτίο στο πλοίο».
Όπως προσθέτει «55 άτομα απασχολούνται στο Oruc Reis. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφο θα αναζητήσει πολύτιμα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας, ειδικά στα νότια του Καστελόριζου στη Μεσόγειο, προκειμένου να συμβάλλει έπειτα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Οι Τούρκοι αποσύρουν πλοία
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναφέρουν ότι από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.
Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.
Από την πλευρά της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah σε δημοσίευμά της ανέφερε την Κυριακή πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές.
Όπως σημειώνει, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο δεν σταματά εκεί. Οι τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν να… δώσουν χρόνο «ώστε να αντιληφθεί πώς έχουν τα πράγματα» η κ. Μέρκελ.
Η εν λόγω πρόταση θεωρείται ως μήνυμα πως η Τουρκία, αφού έδειξε σε ένα βαθμό τι είναι ικανή να κάνει, δίνει τον χρόνο στην ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προωθώντας τις δικές της θέσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις