Εμβόλιο : Η χώρα που μας επιτρέπει να ελπίζουμε για την εξάλειψη του κοροναϊού
Ο αγώνας για την ανάπτυξη εμβολίου ανακόπτεται από ένα απροσδόκητο εμπόδιο: Την νίκη των ευρωπαϊκών χωρών στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Μια χώρα που υποφέρει, γίνεται η ελπίδα μας για το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Περίπου 5.000 Βραζιλιάνοι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον κοροναϊό αναμένεται να λάβουν το πειραματικό εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, μαζί με εθελοντές από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.
Σε όλη την πόλη του Σάο Πάολο, επαγγελματίες υγείας όπως η οδοντίατρος Ντενίς Αμπράντσες έχουν εγγραφεί στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς μάχονται εναντίον της πανδημίας που ήδη έχει προσβάλει περισσότερους από 2 εκατομμύρια συμπολίτες τους. και δεν είναι μόνο το εμβόλιο της Οξφόρδης που δοκιμάζεται σε αυτό τον αχανές ανθρώπινο εργαστήριο. Η κινεζική εταιρεία Sinovac ξεκίνησε δοκιμές στο Σάο Πάολο την περασμένη εβδομάδα, ενώ και ο αμερικανικός κολοσσός Pfizer σκοπεύει σύντομα να κάνει το ίδιο, στο πλαίσιο του αγώνα για την ανάπτυξη του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου.
«Μια δωρεά του εαυτού μας στην ανθρωπότητα»
Όμως ενώ τα έθνη αγωνιούν για το κατά πόσον θα εξασφαλίσουν πρόσβαση σε κάποιο εμβόλιο, οι δυνητικές γεωπολιτικές προεκτάσεις δεν σημαίνουν τίποτα στο θάλαμο της Αμπράντσες: «Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη αγάπης, μια δωρεά ενός μικρού μέρους του εαυτού σου στην ανθρωπότητα», εξηγεί. Όπως και άλλοι υγειονομικοί, έχει αποχωριστεί την οικογένειά της εδώ και μήνες, για να αποφύγει να τους μεταδώσει τον ιό, ενώ συχνά δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τα δάκρυά της όταν τη ρωτούν για τα αγαπημένα πρόσωπα που νοσταλγεί.
«Η μοναξιά είναι μεγαλύτερη για τους ασθενείς που υποφέρουν», λέει. «Ήμουν εδώ σε όλο αυτό το διάστημα, είδα ασθενείς να πεθαίνουν – συχνά χωρίς να αποχαιρετήσουν τις οικογένειές τους. Αυτό μας συγκίνησε όλους. Ήθελα πολύ να βοηθήσω, και οι δοκιμές εμβολίων χρειάζονται άτομα όπως εμείς, που κινδυνεύουμε πολύ να μολυνθούμε».
Ως οδοντίατρος, που έρχεται καθημερινά σε επαφή με μολυσμένο σάλιο ασθενών, ανήκει στις ομάδες του υψηλότερου δυνατού κινδύνου, όπως λέει. Στον θάλαμό της, αλλά και σε άλλους θαλάμους που περιηγήθηκε το CNN, πολλαπλά μέλη του προσωπικού αποκάλυπταν πως έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ άλλοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται την ιδέα.
Η προϊσταμένη τους, η καθηγήτρια Φλάβια Ματσάντο, δήλωσε ότι πρέπει να είναι το χιλιοστό άτομο που υποβλήθηκε σε εμβολιασμό.
Οι κανόνες ασφαλείας παραμένουν αυστηροί. Δεν είναι γνωστό το κατά πόσον το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Και από τη στιγμή που πρόκειται για τυφλή δοκιμή, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν έχει λάβει το εμβόλιο ή πλασέμπο.
Αναπτύσσοντας εμβόλια με την ταχύτητα του φωτός
Από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας, οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου, με κυβερνήσεις – όπως εκείνη των ΗΠΑ – να επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για την επιτάχυνση της έρευνας.
Όμως, καθώς τα αυστηρά lockdown ανέκοψαν την επέλαση του ιού στην Ευρώπη, οι δυτικοί επιστήμονες αναγκάστηκαν να κοιτάξουν λίγο πιο μακριά για πληθυσμούς με τα ποσοστά λοιμώξεων που απαιτούνται προκειμένου να δοκιμαστεί το εμβόλιο.
Στη Βραζιλία, ο ιός δείχνει ασταμάτητος. Ο πρόεδρος, Ζαΐρ Μπολσονάρου υποτιμά διαρκώς την απειλή – ακόμη και αφού νόσησε και ο ίδιος από τον φονικό ιό. Η χώρα ανακοίνωνε 50.000 νέα κρούσματα καθημερινά επί σειρά ημερών την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχές είδαν την ευκαιρία στην κρίση και επέτρεψαν σε βρετανικές, κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες να δοκιμάσουν εκεί τα εμβόλιά τους, με την ελπίδα ότι ως αντάλλαγμα η Βραζιλία ίσως λάβει νωρίτερα τοπική παραγωγή του εμβολίου που θα αναπτυχθεί εντέλει. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, τόσο πιο άμεσα θα μπορέσει να ανακάμψει και η οικονομία.
«Κινέζικο εμβόλιο»
Οι δοκιμές του Sinovac ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, μέχρι στιγμής μόνο σε λίγους υγειονομικούς του Σάο Πάολο. Όμως ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της μια αναπάντεχη παρενέργεια – όχι του εμβολίου, αλλά της γεωπολιτικής διαμάχης γύρω από αυτό. μια μικρή ομάδα θυμωμένος Βραζιλιάνων έχουν ξεκινήσει «πόλεμο» στα κοινωνικά δίκτυα, αποκαλώντας το «εμβόλιο της Κίνας». Αντανακλούν τη ρητορική του Μπολσονάρου σε προηγούμενα στάδια της πανδημίας, όπως σημειώνουν οι επικριτές του, αλλά και τις αναφορές του Τραμπ στον «κινέζικο ιό».
Γράφοντας στα προφίλ τους, η συγκεκριμένη μερίδα πολιτών καλούν τους συμπολίτες τους να «μην γίνετε πειραματόζωα της κινέζικης δικτατορίας» και «εκείνων που έφτιαξαν τον ιό».
Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα του Sinovac καλεί όσους συμμετέχουν σε αυτό να μην αποκαλύπτουν τις ταυτότητές τους. «Είναι η βασική μας ανησυχία», τονίζει ο Δρ. Εσπέρ Κάλας, επικεφαλής επιδημιολόγος στην κλινική δοκιμή της Sinovac. «Ορισμένοι ενδέχεται να αντιδράσουν περίεργα σε έναν εθελοντή που έλαβε μέρος σε εμβόλιο που προέκυψε από κινεζική εταιρεία».
Ο Κάλας προσθέτει ότι δεν αντιμετωπίζει τις εναλλακτικές ως κινεζικές, βρετανικές ή αμερικανικές. «Πρόκειται για εμβόλια για την ανθρωπότητα», λέει. «Πρέπει να τα έχουμε διαθέσιμα για να καταπολεμήσουμε την πανδημία σε όλο τον κόσμο. Και ίσως η τελική λύση να μην είναι ένα εμβόλιο, αλλά ο συνδυασμός τους».
Η Βραζιλία μάχεται για προτεραιότητα στα εμβόλια
Αν αποδειχθούν επιτυχημένες οι δύο δοκιμές που «τρέχουν» ήδη στο Σάο Πάολο, ενδέχεται τα εμβόλια μαζικής παραγωγής να φτάσουν πιο άμεσα στη Βραζιλία. Η AstraZeneca έχει συμφωνήσει με το κέντρο Fiocruz της Βραζιλίας να παράγουν το εμβόλιο τοπικά, παράγοντας τεράστιες ποσότητες πριν την λήξη των δοκιμών, ενώ η Sinovac έχει συμφωνήσει να μοιραστεί την τεχνολογία της με τους Βραζιλιάνους εταίρους της. Ο υπηρεσιακός υπουργός υγείας της χώρας έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα και το ενδιαφέρον του για την αγορά δόσεων του φαρμάκου που αναπτύσσει η Pfizer, αν και προς το παρόν οι δοκιμές στο Σάο Πάολο δεν έχουν ξεκινήσει. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Για τον Κάλας, η συζήτηση για τον αγώνα μεταξύ εθνών και εταιρειών δεν είναι παρά ένας ανούσιος αντιπερισπασμός για το παγκόσμιο καθήκον ενώπιόν μας: «Είναι μια απειλή για όλους μας και η μόνη μας ελπίδα είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση συλλογικά».
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις