Η Αγία Σοφία αποκαλύπτει τα σχέδια του Ερντογάν για τον μετασχηματισμό του κράτους
Το περιστατικό με την Αγία Σοφία παραπέμπει στο πώς θέλει να προχωρήσει ο Ερντογάν με τον μετασχηματισμό του κράτους και της τουρκικής ιδεολογίας, κάτι που εκφράζεται και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Το περιστατικό με την Αγία Σοφία παραπέμπει στο πώς θέλει να προχωρήσει ο Ερντογάν με τον μετασχηματισμό του κράτους και της τουρκικής ιδεολογίας, κάτι που εκφράζεται και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Οικονομία και εξωτερική πολιτική
Σε αυτήν τη διαπίστωση καταλήγει ο δρ Νίκος Μούδουρος, αναφερόμενος στην τουρκική οικονομία αλλά και την εξωτερική πολιτική του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στο sigmalive, τονίζει ότι 12 με 15 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά και βρίσκονται στο οικονομικό περιθώριο, γεγονός που αποτελεί κορυφαίο σημείο οικονομικής αποσταθεροποίησης της Τουρκίας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι έτσι μπορούμε να δούμε τους λόγους για τους οποίους ο τούρκος πρόεδρος προχωρεί σε πιο έντονη πολιτισμικοποίηση της πολιτικής διαδικασίας, με θέματα όπως η Αγία Σοφία, ο τουρκικός εθνικισμός και η ισλαμική θρησκεία.
«Ο τούρκος πρόεδρος προχωρεί σε πιο έντονη πολιτισμικοποίηση της πολιτικής διαδικασίας» (φωτογραφία AP)
Ο δρ Μούδουρος εξηγεί πως το περιστατικό με την Αγία Σοφία και αλλά περιστατικά έχουν την ουσία τους και παραπέμπουν στο πώς θέλει να προχωρήσει ο Ερντογάν με τον μετασχηματισμό του κράτους και της τουρκικής ιδεολογίας, κάτι που εκφράζεται και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Νέος κοινωνικός συνασπισμός
Υπογραμμίζει ότι στην Τουρκία, μετά το 2015, υπάρχει νέος κοινωνικός συνασπισμός, με το κόμμα του Ερντογάν να έχει στραφεί στην άκρα δεξιά, εκπροσωπώντας τμήματα της μικροαστικής και μεγαλοαστικής τάξης της Τουρκίας, η οποία επικεντρώνεται πλέον σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, η στρατιωτική βιομηχανία.
Και προσθέτει ότι το ζήτημα με την Αγία Σοφία προκύπτει σε μια στιγμή εσωτερικών πιέσεων.
Επισημαίνει, επίσης, ότι για την αντιπολίτευση υπάρχουν εδώ και χρόνια δύσκολες μέρες, επειδή ακόμη το μέρος των ψηφοφόρων που φεύγει από τον πυρήνα της εξουσίας δεν οδηγείτε απευθείας σε αυτήν.
Ο δρ. Μούδουρος τονίζει ότι σε εποχή μεγάλης κρίσης και κρίσης ηγεμονίας του Ερντογάν, δεν αποκλείεται να παρουσιάζεται πιο έντονος και σκληρός στην εξωτερική του πολιτική, αλλά «θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα άλλα μέτωπα της Τουρκίας, όπως τη Συρία και το Ιράκ, δεν είναι ζητήματα που προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης».
«Μεγάλες κοινωνικές αλλαγές»
Προσθέτει ότι υπάρχει συνδυασμός μακροπρόθεσμων στόχων της τουρκικής ανάπτυξης και επιρροής σε συνδυασμό με την εποχή μεταβάσεων και κρίσης.
«Αν είμαστε σωστοί ότι πρόκειται για μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που στηρίζουν αυτά τα ζητήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτή η πολιτική θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά» καταλήγει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις