Ελληνική καινοτομία στην υπηρεσία του ανθρώπου: Ένας «virtual expert» στη μάχη κατά της άνοιας
Η εταιρεία LangAware ιδρύθηκε από την ερευνήτρια Βασιλική Ρεντούμη και είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για την πρόβλεψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, ανιχνεύοντας και παρακολουθώντας ψηφιακούς βιοδείκτες με βάση τη γλώσσα και το λόγο.
Δεν έχουν περάσει δα και πολλοί μήνες από την στιγμή της διάκρισης – μια πολύ ιδιαίτερης διάκρισης σε έναν εμβληματικό διαγωνισμό όπως είναι ο ετήσιος Δια-Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ennovation 2019 (https://ennovation.gr/).
Την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που διαμόρφωσε ο «ερχομός» του covid-19 η τελική φάση του διαγωνισμού έγινε εξ αποστάσεως. Εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά οι τελικές παρουσιάσεις και η βράβευση των επιχειρηματικών και ερευνητικών ομάδων που συμμετείχαν στον 12ο Δια-Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ennovation 2019 που υποστηρίζεται από 20+ Πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού – «The Research & Technology Innovation Awards»- πήγε στην LANGaware. Το βραβείο συνοδεύθηκε από χρηματικό έπαθλο αλλά και 6μηνη φιλοξενία στο «εργαστήρι επιχειρηματικότητας» του Κέντρου ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με τη δυνατότητα για συστηματική καθοδήγηση, υποστηρικτικές υπηρεσίες, coaching.
Αλλά, ποια είναι η νικήτρια; Ξεκινώ την απάντηση από το κείμενο που συνόδευσε την ανακοίνωση των νικητών. Το κείμενο ανέφερε τα εξής: Πρόκειται για «μια καινοτόμα εφαρμογή που έρχεται να καλύψει τo τεκμηριωμένo κενό στη διάγνωση και παρακολούθηση του Αλτσχάιμερ, καθώς μπορεί να προσφέρει εύκολη, προσιτή, ακριβή και πρώιμη διάγνωση της νόσου με τεχνικές μηχανικής μάθησης και αναγνώρισης φωνής».
Την νικήτρια και μαζί της, την ιδρύτρια της, Βασιλική Ρεντούμη, την συναντήσαμε πριν από λίγες ημέρες όταν ανακοινώθηκε ότι η Metavallon VC προχώρησε σε επένδυση σποράς στην εταιρεία τεχνολογιών υγείας LangAware.
Μέσα σε λίγους μήνες, η διάκριση και το πρώτο βραβείο σε έναν εμβληματικό διαγωνισμό όπου στελέχη της Metavallon μετείχαν στη κριτική επιτροπή η εταιρεία της Βασιλικής Ρεντούμη εξασφάλισε τα πρώτα χρήματα από θεσμικό επενδυτή για να προχωρήσει το έργο της.
Ας μείνουμε, όμως, για λίγο στο cv της ιδρύτριας. Αξίζει τον κόπο. Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Η Βασιλική Ρεντούμη είναι κάτοχος πτυχίου Ελληνικής Φιλολογίας με κατεύθυνση Γλωσσολογία (Τμήμα Φιλολογίας – ΕΚΠΑ) και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Υπολογιστική Γλωσσολογία (Τομέας Γλωσσολογίας – ΕΚΠΑ και Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών -ΕΜΠ).
Έλαβε τον Διδακτορικό της τίτλο από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον τομέα της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το διδακτορικό της εκπονήθηκε με Υποτροφία από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Ε.ΚΕ.ΦΕ Δημόκριτος.
Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ερευνητικό κέντρο νευροεπιστήμης του St George’s University of London. Είναι επίσης συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεποικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Και τώρα, ας πάμε στα ενδότερα: Το ερευνητικό της έργο αφορά στην αυτόματη ανάλυση του αυθόρμητου λόγου με χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας με σκοπό τον αυτόματο εντοπισμό γλωσσικών δεικτών ως μέσων πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Η ίδια έχει παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Cortex, JAD, PLoS One).
Το βασικό βήμα της μετάβασης
Η Βασιλική Ρεντούμη είναι μια σπάνια περίπτωση – ως ερευνήτρια και μάλιστα σε δύσκολα και απαιτητικά αντικείμενα και περιβάλλοντα – έκανε το αναγκαίο και απαραίτητο βήμα της μετάβασης δηλαδή το βήμα που την φέρνει από το εργαστήριο του ερευνητή στο πεδίο της εμπορικής αξιοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης.
Η εταιρεία LangAware, λοιπόν, ιδρύθηκε από την Βασιλική Ρεντούμη και σε απλά ελληνικά είναι μια εταιρεία τεχνολογιών υγείας η οποία χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για την πρόβλεψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, ανιχνεύοντας και παρακολουθώντας ψηφιακούς βιοδείκτες με βάση τη γλώσσα και το λόγο.
Σε ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «H λύση της πλατφόρμας LangAware στοχεύει σε διάφορα κλινικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ως εργαλείο γρήγορης διαλογής για τον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Η υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια της πλατφόρμας μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό μεγαλύτερου αριθμού ασθενών νωρίτερα, έτσι οι ασθενείς μπορούν να οργανωθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα. Η τεχνολογία πίσω από την πλατφόρμα υπήρξε προϊόν πολυετούς έρευνας και δοκιμάστηκε σε διάφορα κλινικά περιβάλλοντα. Η αγορά της νόσου του Alzheimer αναμένεται να υπερβεί τα 6,5 δισ. Ευρώ σε αξία έως το τέλος του 2026.
Η λύση της LangAware υποστηρίζει τους ιατρούς μέσω ενός υψηλής ακρίβειας, απλού και γρήγορου εργαλείου λήψης αποφάσεων, το οποίο περιλαμβάνει την επεξεργασία ομιλίας τελευταίας τεχνολογίας.
Η ομάδα αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων τομέων όπως μηχανικούς λογισμικού και μηχανικής μάθησης, επιστήμονες στην υπολογιστική γλωσσολογία, επιστήμονες δεδομένων, νευρολόγους και νευρογλωσσολόγους».
Όσο για τα χρήματα της επένδυσης σποράς αυτά θα πιάσουν τόπο. Όπως αναφέρουν και οι επενδυτές «ο υφιστάμενος γύρος χρηματοδότησης θα διατεθεί για την ενίσχυση της ομάδας και τη διασφάλιση της επιτυχούς ανάπτυξης εξασφαλισμένων και νέων πιλοτικών εφαρμογών σε συνεργασία με συνεργάτες και πελάτες της εταιρείας».
Για το τέλος, δύο – τρία πράγματα που έχουν αξία. Για παράδειγμα, μια δήλωση της CEO και Founder της LangaAware Βασιλική Ρεντούμη: «Η μάχη με την άνοια απαιτεί όλη μας τη δυναμική. Γι ‘αυτό έχουμε αναπτύξει έναν “virtual expert” που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου με στόχο να προσφέρει στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η λύση μας παρέχει στους ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης ένα ακριβές εργαλείο για τη διάγνωση, στις φαρμακευτικές εταιρείες ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο διαλογής ασθενών για τις κλινικές δοκιμές τους, και τέλος στους ασθενείς μία εξ αποστάσεως εκτίμηση και παρακολούθηση της νόσου από την άνεση του σπιτιού τους ».
Από την άλλη πλευρά, η Αλεξάνδρα Χολή, συνέταιρος του Metavallon VC, εκπροσωπεί τους επενδυτές: «Στη Langaware βρίσκουμε τόσο μια εξαίρετη εταιρεία προς επένδυση όσο και την έμπνευση για το πώς η τεχνολογία και οι επιχειρηματίες μπορούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους γύρω μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το πρόβλημα στο οποίο εστιάζει η εταιρεία, με την προστατεύσιμη πνευματική ιδιοκτησία της λύσης, καθώς και με την τεράστια αγορά που εξυπηρετεί, η οποία αποτελεί ένδειξη της αξίας της τόσο για τους επενδυτές μας όσο και για το πλήθος των ασθενών που θα επωφεληθούν ».
Τελικά, διαγωνισμός από διαγωνισμό έχει διαφορά. Και η διαφορά βρίσκεται κυρίως στους ανθρώπους αλλά και στο κύρος και την αξιοπιστία που δίνουν οι διαδικασίες. Στη περίπτωση του διαγωνισμού Ennovation που διοργανώνεται από το Κέντρο ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου ELTRUN και επιστημονικούς υπεύθυνους τον Καθηγητή Γιώργο Δουκίδη και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη οι διαδικασίες που κρατούν μήνες ολόκληρους έχουν άλλη, ανώτερη ποιότητα. Με άλλα λόγια, πρέπει πάντα να ξέρεις γιατί κάνεις ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και τι προσδοκίες αναπτύσσεις μέσα από εκείνον σε συλλογικό επίπεδο. Όλα τα άλλα, είναι φθηνές δημόσιες σχέσεις και συγκυριακές παράτες…
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
- Target: Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την αλυσίδα εκπτωτικών πολυκαταστημάτων – Τι έφταιξε
- Μάντσεστερ Σίτι: Ανανέωσε ο Γκουαρντιόλα μέχρι το 2027 (pics+vid)
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ
- Καυστική, συγκινητική, αληθινή πολιτική σάτιρα το «μυστικό συστατικό» του Αλ Τσαντίρι Νιουζ