Κύμα ανησυχίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έχει φέρει η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν τη λήψη μέτρων για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Λοιμωξιολόγοι σε όλο τον κόσμο είχαν προβλέψει εδώ και μήνες ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού. Όσο πιο χαλαρά αισθάνονται οι άνθρωποι, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και τόσο πιο πιθανό είναι το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος. Και φαίνεται πλέον πως αυτό το δεύτερο κύμα είναι κοντά.

Σε πολλές χώρες τα περιοριστικά μέτρα έχουν χαλαρώσει. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν σε μέτρα χαλάρωσης, όπως μεταδίδει και η Deutche Welle, ενώ ο ΠΟΥ αναφέρει πως ο ιός πολύ πιθανόν να μην εξαφανιστεί ποτέ πια από τη ζωή μας και προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες εάν το πάρουμε αψήφιστα.

Σε πολλές χώρες άνοιξαν και πάλι τα μαγαζιά και τα εστιατόρια ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η διάθεση για ταξίδια. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα πηγαίνουν σε πάρτι και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Ο ρυθμός αναπαραγωγής Rt αυξήθηκε και αυτός προκαλώντας σοβαρή ανησυχία.

Ήδη στην Ελλάδα αποφασίστηκε η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας , για εργαζόμενους και πολίτες, σε περισσότερους χώρους και η επιβολή προστίμου για τους απείθαρχους προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Ό

πως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε:

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
  • Καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α)
  • Καταστήματα λιανικής
  • Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Υποχρεωτική είναι η χρήση επίσης και για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Ισχυρή σύσταση απευθύνεται για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου είναι απαραίτητο.

Δραματική προειδοποίηση για την άμεση λήψη μέτρων απηύθυνε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λίνου τονίζοντας πως «αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας εξέφρασε την ανησυχία της από την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασπορά σε όλη σχεδόν τη χώρα  και τόνισε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν θα περιοριστούν.

Όπως δήλωσε η κ. Λινού, «αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα» προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.

Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιος χώρους.

Ωστόσο σύμφωνα με την πρόεδρο τη Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία».

Η ίδια επανέλαβε ότι μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, καθώς όπως είπε, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 80-100 άτομα, σημειώνοντας ότι στην Ισπανία και στην Ιταλία λόγω των ασυμπτωματικών ασθενών τα 50 κρούσματα έφταναν τα 150 μέσα σε μια ημέρα.

52 κρούσματα την Τρίτη

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές μετά την ανακοίνωση 52 κρουσμάτων (την Τρίτη)  ενδεικτικό της περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού.

Πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη – όπου η διασπορά του ιού θεωρείται πλέον δεδομένη – η επιδημία έχει αρχίσει να κυκλοφορεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά, τα 52 κρούσματα που ανακοινώθηκαν «απλώνονται» ως εξής:

Η Αττική κατέχει ξανά τα πρωτεία με 14 κρούσματα από τα συνολικά 41 εγχώρια κρούσματα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή, 28 Ιουλίου 2020, υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με εννέα κρούσματα, ενώ ο κοροναϊός εντοπίστηκε σε επτά ακόμη περιοχές (Καβάλα, Αχαΐα, Λέσβο, Μαγνησία, Ημαθία, Χαλκιδική, Εύβοια).

Γερμανία

Το ινστιτούτο Robert Koch της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, ενώ επανέφερε τα τεστ για τους τουρίστες που επιστρέφουν από χώρες που χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου.

«Ο μέσος όρος των καθημερινών νέων κρουσμάτων της Covid-19 έχει αυξηθεί σε 557 εδώ και μία εβδομάδα στην Γερμανία, την ώρα που βρισκόταν κάτω από το όριο των 350 στα μέσα του Ιουλίου», ανακοινώθηκε χθες.

Σήμερα τα κρούσματα στη Γερμανία σημείωσαν νέα μικρή άνοδο, φθάνοντας τα 684 νέα κρούσματα μόλυνσης, ενώ καταγράφησαν και έξι θάνατοι. Το προηγούμενο 24ωρο είχαν ανακοινωθεί τέσσερις θάνατοι και 633 κρούσματα.

Με τα τελευταία δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, ανέρχεται πλέον σε 9.128 νεκρούς επί συνόλου 206.926 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Βέλγιο

Το Βέλγιο επέβαλε πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, μετά και την εκεί έκρηξη κρουσμάτων.

Μετά από μια απότομη μείωση των λοιμώξεων από κοροναοϊό το Βέλγιο γνώρισε μια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 71% από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου σε σύγκριση με τις προηγούμενες 7 ημέρες, με το 47% των περιπτώσεων να εντοπίζονται στην επαρχία της Αμβέρσας. Στην περιοχή αυτή τα κρούσματα κοροναϊού αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό κατά 500%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε επίσης πολύ στην υπόλοιπη χώρα, με κατά μέσο όρο 279 νέα καθημερινά κρούσματα και αύξηση 30% στον αριθμό των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

Γαλλία

Η Γαλλία περνά δύσκολες μέρες καταγράφοντας πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Η Γαλλία ζητά από τις επιχειρήσεις να φτιάξουν ένα απόθεμα μασκών για 10 εβδομάδες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επανεμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από τις 20 Ιουλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα καταστήματα και τους εσωτερικούς χώρους.

Το R0 στη Γαλλία αυξήθηκε το περασμένο Σάββατο στο 1,3 χτυπώντας καμπανάκια συναγερμού.

«Έχουμε ακυρώσει μεγάλο μέρος της προόδου που είχαμε σημειώσει τις πρώτες εβδομάδες της χαλάρωσης», ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.

Ισπανία
Η Ισπανία, από την άλλη κατέγραψε μια αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στην Καταλονία, η οποία οδήγησε σε lockdown ολόκληρη την περιοχή. Χθες σε ολόκληρη την Ισπανία κατεγράφησαν 905 νέα κρούσματα κοροναϊού.

Βρετανία

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία επεκτείνονται τα τοπικά lockdowns, ενώ η χώρα πήρε την απόφαση να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα όσοι έρχονται από την Ισπανία, με τον Μπόρις Τζόνσον να μιλά, αναφερόμενος στα στοιχεία από την Ευρώπη, για σημάδια ενός δεύτερου κύματος κοροναϊού.

Στη Βρετανία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες 7 ημέρες κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 700, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών εβδομάδων. Χθες ανακοινώθηκαν 581 κρούσματα σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα (445 κρούσματα). Η Βρετανία κατέγραψε χθες 119 θανάτους.

Αυστρία

Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται και στην Αυστρία, με μια μικρή πόλη να μπαίνει σε καραντίνα και να επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως και στην Ελλάδα.

Τα γραφήματα για την έξαρση του κοροναϊού στην Ευρώπη
Χαρακτηριστικά για την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σε χώρες της Ευρώπης είναι και τα γραφήματα του Euronews.