Απίστευτο : Αντιμετωπίστε με… καθρέφτη το τσίμπημα του κουνουπιού
Οταν σε τσιμπήσει κουνούπι αρχίζει έντονη φαγούρα. Τότε αρχίζεις να ξύνεις το σημείο. Βοηθάει όμως αυτό πραγματικά; Ισως το να ξεγελάσεις τον εγκέφαλο με τρικ να αποτελεί λύση.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Οταν σε τσιμπήσει κουνούπι αρχίζει έντονη φαγούρα. Τότε αρχίζεις να ξύνεις το σημείο. Βοηθάει όμως αυτό πραγματικά; Ισως το να ξεγελάσεις τον εγκέφαλο με τρικ να αποτελεί λύση.
Κίνδυνος μόλυνσης
Λίγο μόνο αίμα θέλουν τα θηλυκά κουνούπια για να μπορέσουν να φτιάξουν καινούργια αυγά. Η ποσότητα αίματος είναι πραγματικά αστεία και δεν θα γινόταν καθόλου λόγος για το περιστατικό, εάν λίγο μετά δεν άρχιζε ενοχλητική φαγούρα.
Σύμφωνα με του ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το τσίμπημα το κουνούπι αφήνει λίγο σάλιο, το οποίο περιέχει πρωτεΐνη που κινητοποιεί την άμυνα του οργανισμού και απελευθερώνεται η ισταμίνη.
Αυτή πάλι ανακάθεται σε κάποιες θέσεις στον ιστό και ερεθίζει τις νευρικές ίνες. «Τι ακριβώς όμως είναι αυτό που προκαλεί τον ερεθισμό είναι δύσκολο να πει κανείς», λέει ο δερματολόγος Μάρτιν Μετς από το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου.
Η αυθόρμητη αντίδραση του ανθρώπου είναι να ξύσει το σημείο που τον τσίμπησε το κουνούπι. «Αυτό είναι που θέλει το σώμα», λέει και πάλι ο Μάρτιν Μετς.
«Στην πραγματικότητα μέσα από τον κνησμό το σώμα προσπαθεί να διώξει ένα ξένο σώμα» επισημαίνει ο δερματολόγος. Κι έτσι ξύνει κανείς μέχρι που να ματώσει. Τότε, όμως, μπορεί να εισέλθουν βακτήρια στην πληγή και να προκληθεί μόλυνση.
Για τον λόγο αυτόν καλύτερα είναι να τρίψει κανείς με την παλάμη του ή με την άκρη του δακτύλου. Και αυτός ο τρόπος, όμως, περισσότερο ευνοεί τις μολύνσεις παρά τις αποτρέπει.
Εγκεφαλικά παιχνίδια
Τσίμπημα κουνουπιού
Ομάδα του πανεπιστημίου του Λύμπεκ ερεύνησε εάν υπάρχουν τρόποι να «ξεγελάσει» κανείς τον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές εξέτασαν ανθρώπους που έξυναν την ίδια θέση που βρισκόταν το τσίμπημα, αλλά στο άλλο χέρι, κοιτάζοντας παράλληλα στον καθρέφτη. Και το πείραμα λειτούργησε.
Οταν κανείς στέκεται στον καθρέφτη ο εγκέφαλος βρίσκεται σε «διαμάχη» ως προς το πώς θα πρέπει να εκλάβει την πραγματικότητα.
Για τον λόγο αυτόν προβάλλεται το αίσθημα του ξυσίματος εκεί όπου υπάρχει ο κνησμός, στη θέση όμως που δεν την έξυσε κάποιος, έγραψε η ερευνητική ομάδα το 2013 στο εξειδικευμένο περιοδικό Plos One.
Με απλά λόγια, στόχος είναι να απαλύνεις το αίσθημα της φαγούρας χωρίς τραυματισμούς. Για τον λόγο αυτόν απονεμήθηκε το 2016 στην ερευνητική ομάδα από το Λύμπεκ το εναλλακτικό, σατυρικό βραβείο Νομπέλ, που στόχο έχει «να κάνει τους ανθρώπους πρώτα να γελάσουν και μετά να σκεφθούν».
Πότε κρύο, πότε ζέστη
Ισως κάποιες κρέμες βοηθάνε
Σε χρόνιες παθήσεις μάλιστα, όπως είναι η νευροδερματίτιδα, το παιχνίδι με τον καθρέφτη είναι πολύ βοηθητικό, αναφέρει ο δερματολόγος Μάρτιν Μετς.
«Ωστόσο δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι βοηθάει…» συμπληρώνει. Θα μπορούσε πάντως να το δοκιμάσει όποιος θέλει. Κάτι άλλο που βοηθάει είναι ο πάγος. Η αίσθηση του παγωμένου ενεργοποιεί τους υποδοχείς του δέρματος για το κρύο και μαλακώνει τον κνησμό.
Και η ζέστη μπορεί να βοηθήσει. Με μολύβι που διαθέτει μπαταρία η συγκεκριμένη θέση δέχεται θερμοκρασία 50 βαθμών κελσίου.
Παλιότερα πίστευε κανείς ότι συστατικά στο σάλιο του κουνουπιού καταστρέφονταν κι έτσι σταματούσε ο κνησμός. Σύμφωνα, όμως, με τον γερμανό δερματολόγο κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Τέλος, ειδικές αντισταμινινές κρέμες και τζελ μπορούν να βοηθήσουν, μειώνοντας τον κνησμό.
Πηγή: Deutche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις